Drugo
slice
Simona Semenič: "Pogoji, v katerih delamo samozaposleni v kulturi, so nemogoči"
Pogovor z dobitnico nagrade Prešernovega sklada, 18. marec 2018 ob 17:50 "Družba smo, se sooblikujemo in mislim, da bi se moral vsak posameznik tega ves čas zavedati - da drug drugega potrebujemo in da drug drugemu oblikujemo poti," razmišlja Simona Semenič, ki skromno ...
54
Hiša strpnosti: ker umetniška dela lahko spreminjajo dojemanje sveta
5
18. marec 2018 ob 13:38 Mini teater se bo v naslednjih dneh znova spremenil v Hišo strpnosti, v kateri bodo s pomočjo umetnosti preizpraševali različne nestrpnosti.
Banksy: Izpustite turško umetnico
17. marec 2018 ob 15:32 Anonimni umetnik Banksy se je s svojim novim muralom oz.
Generacija oseminšestdesetašev na Poljskem, v Španiji in nekdanji Jugoslaviji
1
17. marec 2018 ob 11:59 V petek je v avditoriju Narodne galerije predavanje z naslovom Upanje in obup leta 1968 sopostavilo tri različne vidike leta generacijskega upora: poljskega, jugoslovanskega in španskega.
Einstein sestri Maji: "Edino, kar je neomajno, so zvezde in matematika"
16. marec 2018 ob 16:23 "Možgani z leti ugašajo, čeprav to niti ni tako neprijetno. Ker to pomeni, da za poznejša leta nisem več tako odgovoren," je leta 1924, devet let po tem, ko je zaokrožil teorijo splošne ...
Kratka zgodovina levitve Stephena Hawkinga v popkulturno zvezdo Ob slovesu znamenitega fizika in kozmologa Stephena Hawkinga od tuzemskega življenja se na kratko oziramo še na njegovo "kariero" nepogrešljivega lika v sferi sodobne popkulture.
15
Vila Rafut ne bo šla na javno dražbo, protestni shod prepričal župana in svetnike Novogoriški župan Matej Arčon je dopoldne napovedal, da bo danes mestnemu svetu predstavil novo rešitev za Laščakovo vilo na Rafutu, ki bi jo prodali na javni dražbi, če ne bi bilo ljudskega upora.
17
Aleš Gabrič na mestu predsednika Slovenske matice nasledil Milčka Komelja Mesto predsednika Slovenske matice, najstarejšega slovenskega kulturno-znanstvenega združenja in založbe, po novem zaseda Aleš Gabrič, znanstveni svetnik ljubljanskega Inštituta za novejšo zgodovino.
2
Glazerjev nagrajenec je mariborski slikar Ludvik Pandur Akademski slikar Ludvik Pandur je letošnji prejemnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, ki jo na področju kulture podeljuje Mestna občina Maribor.
1
In memoriam: Barbara Belehar Drnovšek Nepričakovano se je poslovila naša novinarska kolegica Barbara Belehar Drnovšek. Na Radiu Slovenija je soustvarjala program skoraj dvajset let.
V Štanjelu bo domoval prvi muzej slovenskega jezika in knjige V gradu Štanjel končujejo obnovo spodnje grajske dvorane, v katerem naj bi prostor našel tudi prvi muzej slovenskega jezika in knjige.
7
Arhitekt Meier pod plazom obtožb o spolnem nadlegovanju Proslavljeni arhitekt Richard Meier, prejemnik prestižne Pritzkerjeve nagrade, je zadnji v nizu slavnih ustvarjalcev, ki se je znašel pod plazom obtožb o spolnem nadlegovanju.
21
Po novem ruskem zakonu sodobna umetnost končno tudi uradno priznana kot umetnost Rusija po novem tudi zakonsko priznava stvaritve sodobne umetnosti kot umetnost, saj se je namreč do pred kratkim umetniška dela, ustvarjena pred manj kot 50 leti, uradno obravnavalo kot razkošno ...
Prebivalci Goriške proti prodaji Laščakove vile: "So stvari, ki niso na prodaj" "Ne znak multikulturnosti Nove Gorice, pač pa je to že več let kulturna sramota našega prostora," je pred začetkom protestnega shoda proti prodaji Laščakove vile, poznane tudi kot vile Rafut, ...
54
Neoislamska vila Rafut: ministrstvo jo želi prodati, nekateri temu nasprotujejo Usoda Laščakove vile v neoislamskem slogu na Pristavi pri Novi Gorici, znane kot vila Rafut, je že zadnjih nekaj let negotova - ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v katerega lasti je, ...
33

Citat
link
Andrej Arsenjevič Tarkovski
18. marec 2018 ob 19:07 Neke vrste pritisk mora biti; umetnik obstaja prav zato, ker svet ni popoln. V popolnem svetu bi bila umetnost brezpredmetna, saj človek ne bi iskal harmonije, ampak bi jo preprosto živel.
Več novic ...
Izbor
Kazalo