Foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Foto:
Foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Foto:

V torek, 17. novembra 2015 si je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in predsedujoči slovenski delegaciji, Gorazd Žmavc skupaj z ministrskim poverjenikom, odgovornim za razvoj sosednjih politik pri Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske in predsedujočim madžarske delegacije, Ferencem Kalmárom ogledal institucije slovenske manjšine v Porabju in institucije madžarske manjšine v Prekmurju, so sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V Porabju sta si delegaciji ogledali Slovenski kulturno informacijski center Lipa, v katerem delujeta časopis Porabje in Radio Monošter ter Dvojezični osnovni šoli v Števanovcih in Gornjem Seniku. Sledil je ogled Slovenske vzorčne kmetije - projekt financiran izključno s strani Republike Slovenije in sedež Državne slovenske samouprave v Gornjem Seniku. Na vseh institucijah sta se delegaciji seznanili z njihovim delovanjem in dosežki, predstavili pa so jima tudi nekatera odprta vprašanja.

V nadaljevanju je sledil ogled institucij madžarske manjšine v Prekmurju, kjer sta si delegaciji ogledali Etnološko hišo v Domanjševcih, dvojezične osnovne šole v Prosenjakovcih, Genterovcih in Lendavi ter sedež Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Po zaključku ogledov sta se delegaciji dogovorili o poteku XV. zasedanja slovenskomadžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski.


Članek na http://volksgruppen.orf.at/slovenci:

Podkrepili so dobre prijateljske odnose

V Lendavi je potekalo 15. zasedanje slovensko-madžarske komisije, ki spremlja meddržavni sporazum o zagotavljanju pravic slovenske in madžarske manjšine. Člani komisije so potrdili uspešno sodelovanje med državama ter zaščito obeh manjšin.

Člani mešane slovensko-madžarske komisije, ki sta jo vodila minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ter ministrski komisar za razvoj sosednjih politik na madžarskem zunanjem ministrstvu Ferenc Kalmar, so si v torek ogledali ustanove slovenske manjšine v Porabju in madžarske manjšine v Lendavi. Po včerajšnjem zasedanju je minister Žmavc povedal, da so pogovori potekali v duhu prijateljskih odnosov.

„Sodelevoanje izredno pomembno“

„Manjšinska vprašanja so spodbuda za hitrejši razvoj medsosedskih odnosov, obenem pa dajemo velik prispevek k politiki razvoja regije znotraj obeh držav, ki v tem evropskem prostoru pomenijo novo kakovost tudi v prihodnosti. Skupna komisija je ocenila, da sta dve desetletji uspešnega sodelovanja med državama na področju pravne zaščite narodnih manjšin izredno pomembni, z zadovoljstvom pa ugotavljam, da sta bili avtonomni narodni skupnosti na neformalnem srečanju predsednikov vlad 6. novembra letos prepoznani kot pomembna stebra dvostranskih odnosov,“ je dejal Žmavc.

Velik pomen po njegovih besedah pripisujejo tudi uskladitvi gospodarskih in infrastrukturnih naložb na slovensko-madžarskem vrhu januarja 2016 v Ljubljani, ki bodo odločilni tudi za prihodnost slovenske in madžarske narodne skupnosti, uresničevanje načrtov obeh skupnosti pa prispeva k razvoju celotne regije, je še povedal Žmavc in dodal, da so prijateljske vezi, vzpostavljene na zaupanju, razumevanju in dialogu, omogočile odprto in iskreno, večinoma uspešno obravnavo bistvenih vprašanj, ki zadevajo manjšini.

Pritegniti želijo samoupravi

Srečanje predsednikov vlad je tudi po Kalmarjevi oceni komisiji zagotovilo nekakšen okvir za delo in sodelovanje. „Zato bomo vladama obeh držav predlagali, da podpreta evropska združenja za teritorialno sodelovanje in v regijo pripeljeta nove priložnosti, sredstva in vire, v to pa želimo pritegniti Slovensko samoupravo na Madžarskem in Pomursko madžarsko narodno samoupravno skupnost v Sloveniji,“ je napovedal Kalmar, med priporočili vladama pa omenil železniško povezavo Lendava-Redics in vzpostavitev dijaškega doma v Lendavi.

„Evropsko geslo enotni v raznolikosti se v našem primeru popolnoma udejanja, zato smo uvodoma zapisali, da imajo avtohtone manjšine pozitivno vlogo v skupnem evropskem prostoru, na naše sodelovanje pa gledam kot na neke vrste model, ki je lahko zgled za širši evropski prostor,“ je še dodal Kalmar.


Foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu