Boris Popovič. Foto: BoBo
Boris Popovič. Foto: BoBo

Svojo kandidaturo je med drugim najavil na Facebooku in točke svojega programa strnil v 15 ključnikov (#). V njih se zavzema za "online" volitve, obljublja brezplačni širokopasovni internet za vsa gospodinjstva, vitko e-upravo, finančne spodbude za visokotehnološka podjetja, vpeljavo robotizacije in umetne inteligence "za boljše življenje vseh", Slovenijo bi razvijal kot blockchain destinacijo, spletnim vplivnežem pa dodelil status kulturnega delavca.

Poleg tega bi Popovič DDV znižal na 19 in 8 odstotkov, davek na dobiček bi znižal na 10 odstotkov, uvedel bi olajšave za mlade podjetnike. Iz plačila DDV-ja bi izvzel športne klube, "razvinjetil" turistične povezave in povrnil sredstva vsem, ki so morali vrniti t. i. "covidno pomoč". Med ključniki je tudi vpeljava univerzalnega temeljnega dohodka, poleg tega pa bi prodal policijski vodni top.

Z e-volitvami do večje udeležbe

Slogan kandidature Popovičeve stranke je digitalizacija Slovenije. Njegova stranka obljublja vpeljavo volitev prek spleta, ki so po njihovem mnenju varnejše kot klasične volitve, poleg tega pa so prepričani, da bo tako bolj slišan glas mladih, saj bi bila udeležba na volitvah višja.

Boris Popovič je točke programa Liste Borisa Popoviča, s katero se podaja na državnozborske volitve objavil na svoji Facebook strani.

Potencial blockchainovske tehnologije

Lista velik potencial vidi v blockchain tehnologiji. Zapisali so, da ta tehnologija spreminja svet in da bodo v prihodnosti v prednosti tiste države, ki bodo prijaznejše do podjetij blockchain. Slovenija bi pod vodstvom Popovičeve stranke postala "najprijaznejše okolje na svetu" za blockchain podjetja. Poleg tega obljublja brezplačno širokopasovno povezavo s spletom vsakemu gospodinjstvu v državi.

Popovičeva stranka bi poleg tega spletnim vplivnežem podelila status kulturnega delavca, saj imajo ti velik doseg in vpliv in lahko "skomunicirajo" za državo pomembne projekte ter jih "spravijo do zadostnega števila občinstva".

Umetna inteligenca in robotizacija bi odnesli delovna mesta ...

Gospodarstvo bi stranka spodbujala tudi s finančnimi spodbudami visokotehnološkim podjetjem, saj ta prinašajo najvišjo dodano vrednost na več ravneh. Ta podjetja bi bila, kot obljublja Popovičeva lista, deležna posebnih davčnih ugodnosti in spodbud. Tako se slovenska podjetja ne bi selila v tujino, Slovenija pa bi v svoje gospodarsko okolje privabila tudi tuja.

Lista je tudi prepričana, da sta umetna inteligenca in robotizacija že del vsakdanjosti, a da je treba poskrbeti, da bo Slovenija na to dobro pripravljena. Obljubljajo, da bo Slovenija ena od vodilnih držav na tem področju.

kar bi reševal UTD

Posebna točka programa je tudi univerzalni temeljni dohodek. Kot pišejo, bi umetna inteligenca in robotizacija verjetno odnesli kar nekaj delovnih mest, zato je treba poskrbeti za vse tiste, "ki bodo zaradi tega razvoja ob službo". Stranka obljublja UTD, ki bo omogočal vsaj takšen življenjski standard, "kot so ga imeli pred uvedbo umetne inteligence in robotizacije", hkrati pa bi ta sredstva poskrbela, da se "nihče v družbi ne bi počutil odvečnega in si bo lahko privoščil dostojno življenje".

Na področju gospodarstva lista izpostavlja še olajšave za mlade podjetnike, ki bi jih za dve leti oprostila plačila vseh prispevkov, znižala bi davek na dobiček z 19 na 10 odstotkov, kar bi po njenem prepričanju podjetja spodbudilo k še večjemu ustvarjanju dobička, posledica pa bi bila več pobranega davka za državo. Poleg tega pa bi država postala privlačnejša za tuje investitorje.

Eden od ključnikov Popovičeve objave programa na Facebooku je tudi DDV, ki ga ne bi le spustil na prejšnjih 20 odstotkov, ampak znižal na 19 odstotkov, znižano davčno stopnjo pa bi z 9,5 odstotka spustil na osem odstotkov. To bi razbremenilo gospodarstvo in potrošnike, piše pod ključnikom, ki obravnava DDV. Iz plačevanja DDV-ja bi Popovičeva lista izvzela športne klube, saj je prepričana, da je športno udejstvovanje zaradi njega dražje in starše odvrača od spodbujanja otrok k ukvarjanju s športom.

Na področju življenjskega standarda lista omenja tudi pomoč podjetnikom v času epidemije, predvsem ukrep, ki zdaj zaradi izboljšanja razmer od nekaterih terja vračilo t. i. covidne pomoči. Lista poudarja, da je šlo za pomoč, in ne za posojilo, zato napoveduje, da bo ta denar podjetnikom in podjetjem vrnjen.

Lista je tudi prepričana, da je treba nekatere dele avtocest "razvinjetiti", torej izvzeti iz plačila cestnine, ker bo to ugodno vplivalo na turistične tokove. Gre za odseke ob državni meji, ki vodijo do turističnih središč.

Ključnik, ki nekako "štrli" iz programa, je vodni top, za katerega lista pravi, da ga bi nemudoma prodala, saj ga nobena oblast v nobenem primeru ne bi smela uporabiti proti svojim državljanom. "Našega ljudstva ne bo več nihče nikoli pretepal niti polival z vodnim topom," so zapisali.

Boris Popovič je najbolj znan kot nekdanji župan Kopra

Prvi mož Liste Borisa Popoviča je javnosti dobro poznan predvsem kot dolgoletni župan Kopra, saj je funkcijo opravljal kar 16 let. Na zadnjih lokalnih volitvah je izgubil proti zdajšnjemu županu Alešu Bržanu. Poraz je bil tesen, Popovič se je obrnil tudi na sodišče, a mu ni uspelo spremeniti izidov. Poleg rednih kandidatur na lokalnih volitvah se je Popovič leta 2011 s takratno stranko Avion že skušal prebiti tudi v državni zbor, sicer ne samostojno, ampak je štiri kandidate dodal kandidatni listi SDS-a, na zadnjih predsedniških volitvah pa je kandidiral tudi za predsednika države. Obakrat neuspešno.

Popovič bo kandidiral v Kopru, lista pa se bo za poslanska mesta po napovedih potegovala v vseh volilnih okrajih.