Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Senčar poudarja, da mora biti Slovenija država aktivnih ljudi, saj verjame, da bodo državljani rasli in napredovali le, če bodo svoj čas dejavno namenjali izzivom. Pravi, da so se v družbi v zadnjih dveh letih razširile negotovost, osamljenost in izoliranost, in obljublja, da pozna pot iz tega stanja, po kateri bi ob morebitni izvolitvi za predsednico republike vodila državljane. Avtoriteto predsednika republike bi utrjevala z zgledom in moralno avtoriteto.

Senčar je v najavi kandidature kritizirala ravnanje slovenskih oblasti v času epidemije covida-19. Dejala je, da državljani, čeprav se je svet zaradi bolezni v preteklih dveh letih ustavil, niso postali bolj zdravi, ampak se je splošno zdravstveno stanje prebivalcev celo poslabšalo. Pravi, da sta se hkrati dovolila kršenje temeljnih človekovih pravic ter nastanek ekonomske in psihološke škode, saj so bili številni državljani zaradi strahu in pravil pripravljeni žrtvovati osebne interese, osebne stike, nekateri so izgubili službe, opuščali so zdrav življenjski slog, uporaba zdravil proti depresiji pa se je povečala.

Zdravje tako za Senčar ni le odsotnost bolezni, ampak tudi stanje popolne socialne, psihološke in ekonomske blaginje. Kot je še dejala na predstavitvi kandidature, v "znanost ne bomo verjeli, o znanosti bomo celo dvomili in preverjali ter vrednotili njene rezultate".

Ob morebitni izvolitvi bi Sabina Senčar v predsedniško palačo najprej povabila predstavnike sosednjih držav in se veliko posvečala iskanju prijateljev, saj poudarja, da je pomembno, da imamo več prijateljev kot sovražnikov. Med pomembne naloge šteje tudi preučitev pogodbe, ki jo ima Slovenija sklenjeno s Svetovno zdravstveno organizacijo, saj pravi, da na tem področju "ni več tako, kot je bilo nekoč".

Sabina Senčar kandidira s podporo neparlamentarne stranke Resni.ca. Zorana Stevanovića. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sabina Senčar kandidira s podporo neparlamentarne stranke Resni.ca. Zorana Stevanovića. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sabina Senčar na volitvah za predsednico republike kandidira s podporo neparlamentarne stranke Resni.ca, s pomočjo katere je zbrala potrebnih 3000 podpisov, ki so ji omogočili vstop v predsedniško tekmo.

Zdravnica ginekologinja

Rodila se je 13. junija 1970 v Ljubljani. Končala je študij medicine in se zaposlila v Zdravstvenem domu Domžale, v ambulanti splošne medicine in na urgenci. Kot je zapisala na svoji spletni strani, se ji je zdelo, da v medicini obstaja še nekaj več kot le birokratsko delo v ambulantah splošne medicine, zato se je odločila za specializacijo iz ginekologije in porodništva. Zaposlila se je na Ginekološki kliniki Ljubljana, na kliničnem oddelku za porodništvo, čez nekaj let pa se je odločila za samostojno pot in s kolegico odprla zasebno ginekološko kliniko Juna. Kot piše, sta na področju uporabe laserja v ginekologiji prvi ne samo v Sloveniji, temveč tudi eni prvih strokovnjakinj v svetu. Svoje raziskovalno delo pa sta objavljali v vplivnih strokovnih revijah in nekatere metode zdravljenja predstavljali tudi kot predavateljici. (Podrobnejši življenjepis najdete tukaj.)

Pripravljena na prvi korak

Kot je Senčar zapisala na spletni strani, so spremembe v svetu leta 2020 dosegle vrhunec "z novo ideologijo, v kateri ni bilo več dovolj zraka za dihanje, ne prostora za izražanje, za nove zamisli, za svet, v kakršnem se rojeva napredek". Dodaja, da so ji ljudje v teh letih izpovedali mnogo strahov, ki jih po njenem mnenju lahko premagaš le z ustvarjalnostjo, iznajdljivostjo, delavnostjo ali tvornostjo, kar je pot, po kateri bi kot predsednica republike lahko vodila državljane.

"Sicer izjemoma, a nekajkrat sem zasledila komentar v slogu ’raje ostani v zdravstvu, si dobra zdravnica’ ipd. Hvala za kompliment. Ampak … a dobrih politikov pa si ne želite? Sami od sebe se ne bodo znašli na predsedniškem mestu, v vladi, parlamentu, državnem zboru idr. Spremembe se začnejo s prvim korakom. In jaz sem pripravljena nanj!" poudarja Senčar.