Vladimir Prebilič. Foto: BoBo
Vladimir Prebilič. Foto: BoBo

"Izidi so super za nas, morate upoštevati vire, ki smo jih imeli na razpolago, ekipo, da nismo imeli za sabo nobene politične stranke, zato smo z izidi zelo zadovoljni," je v prvem odzivu na delne izide volitev dejal Vladimir Prebilič. "Izid je fantastičen, viri, s katerimi so razpolagali, so bili omejeni, a je bilo vpleteno veliko srce, zastopali smo veliko programskih vsebin. Verjamem pa, da je to velik kapital, in velja razmisliti, na kakšen način in kako ga bomo investirali ... To bo treba pa prespati in premisliti stvari," je povedal za TV Slovenija.

Pozneje je v novinarskem središču dodal, da so se trudili prepričati vse, "da je edina tema, ki je ključna, zelena". "Upam, da bodo tisti, ki so ostali v tekmi za predsednika, kaj od tega posvojili," je dodal. Zahvalil se je svoji ekipi, "ni bilo mašinerije, ki jo poznajo drugi, bilo pa je veliko srce", in družini.

Kampanjo je označil kot dobro, saj so kandidati, kljub različnim mnenjem in pogledom, te izražali na dostojen način. "Želel bi si, da bi bile take kampanje tudi tiste, ki bodo krojile politično usodo države v prihodnje," je dodal.

"Prvouvrščenima želim vse dobro, čim boljšo tekmo, argumente, izmenjavo mnenj, volivkam in volivcem pa preudarno in modro izbiro," je še sklenil svoj govor v novinarskem središču.

Vladimir Prebilič ob oddaji glasu. Foto: BoBo
Vladimir Prebilič ob oddaji glasu. Foto: BoBo

Že predtem je sicer za TV Slovenija dejal, da javno ne bo podprl nobenega od kandidatov, za katera se predvideva, da bosta uvrščena v drugi krog volitev. "Sam osebno bom temeljito premislil, komu bom dal glas," je razkril in podobno ravnanje svetoval tudi volivcem. Kot je še dodal, je bila njegova ideja, da predsednik republike ne bi pripadal ne levemu ne desnemu bloku, "zdaj bomo dobili situacijo, kjer bomo imeli prav to, torej levi in desni blok", kar pa po njegovem mnenju ni dobro. "To ni dobro, ni dobro za Slovenijo, ni dobro za odločitve, ki jih bo treba sprejemati, in krize, s katerimi se bo treba spopadati, v tem kontekstu sem zaskrbljen," je še dejal in volivcem na srce položil, naj volijo preudarno in premišljeno.

Z izidom zadovoljna tudi stranka Vesna

Prebiličevo predsedniško kandidaturo je podprla tudi zelena stranka Vesna. "Odločitev je bila prava, kar se je pokazalo tudi v volilni kampanji. Nad volilno kampanjo smo razočarani, ker se je pokazalo, kot na volitvah v DZ, da se niso odpirale najpomembnejše teme, ki odločajo, kakšna bo naša prihodnost. Manjkale so okoljske teme, zelo malo smo se pogovarjali o prilagoditvi načina življenja podnebnim spremembam, o prilagoditvi gospodarstva, decentralizaciji … Videli pa smo veliko spopadov, ki so jih ljudje že naveličani. Vse deluje kot nekakšen "trač", predsednika bi morali predstaviti v drugačni luči, v luči njegovega pogleda v prihodnost. Potem pa se sprašujemo, zakaj ni več mladih na volitvah, zakaj je nizka udeležba. Zagristi bo treba tudi v veliko težje teme, kot smo jih bili deležni na soočenjih," je za MMC povedal sopredsednik stranke Vesna Uroš Macerl.