Foto:
Foto:

Leto 2015 je bilo tudi leto številnih obletnic na katere je javni zavod lahko ponosen. RTV Slovenija je praznovala 70-letnico delovanja Big Banda, 60-letnico delovanja Simfoničnega orkestra, 70. obletnico Radia Maribor in 30. obletnico delovanja Radia Si. Konec leta pa je minilo 20 let odkar je RTV Slovenija med prvimi v Sloveniji postavila spletno stran.

Generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli ugotavlja, da je bilo preteklo leto za RTV Slovenija poslovno in programsko zahtevno in polno izzivov. Vodstvo RTV Slovenija je v sodelovanju s Programskim in Nadzornim svetom začelo s celovitim urejanjem problematike pogodbenih sodelavcev, uredilo preteklo sodelovanje s kolektivnimi organizacijami in opredelilo dolgoročne odnose z njimi ter pripravilo delovne normative in jih poskusno uvedlo. Racionaliziranje poslovanja zavoda, varčevalni ukrepi z namenom nižanja stroškov in hkratno ohranjanje obsega in predvsem kakovosti programskih vsebin je bilo tudi leta 2015 prvenstvena naloga RTV Slovenija. Generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli je še dodal: »Javni zavod RTV Slovenija je pod tem vodstvom poslovanje pozitivno zaključil že 6. leto zapored.«

V letu 2015 je bilo ustvarjenih 127.331 tisoč evrov celotnih prihodkov. Javni zavod je leta 2015 ustvaril presežek prihodkov nad odhodki v višini 16 tisoč evrov.

RTV Slovenija je tudi v letu 2015 ostala ponudnik radijskih vsebin z najvišjim skupnim dnevnim dosegom v Sloveniji in ohranja pozitiven trend rasti. Med radijskimi programi, ki jih lahko spremljamo v Sloveniji, ima RTV Slovenija v skupini 20-ih najbolje poslušanih radijskih programov pet programov. Prvi program je leta 2015 doživel velike spremembe, saj je z združitvijo prej ločenih Prvega in Informativno-eksperimentalnega programa nastala nova jasnejša, preglednejša in učinkovitejša programska celota. Vnašanje novih vsebin predvsem v dnevna pasova pa pomeni velik korak naprej v obravnavi aktualnih tem.

Televizija Slovenija je v procesu sprememb in profilacije programskih shem, kar bo v večji meri uresničeno leta 2016, čeprav so nekatere spremembe vidne že od lanske jeseni. Okrepili so 2. program Televizije Slovenija, ga obogatili z lastnim in s tujim programom ter bolje profilirali programe. V skladu z načrtom so statutarno povezali informativni in parlamentarni program in postavili temelje programsko produkcijski celoti informativnega programa. Ustanovljena pa je bila tudi nova uredniško-producentska enota Program plus, v okviru katere Televizija Slovenija razvija program in oddaje, ki so sicer financirane iz sponzorskih ali evropskih sredstev ter jih je trenutno težko vključiti v specializirana uredništva.

Med pomembnejšimi novostmi Multimedijskega centra je portal 25let.si, s katerim letos obeležujemo 25 let plebiscita in osamosvojitve, projekt Tematski dan, ki so ga nadgradili v nov spletni format poglobljenih zgodb MMCpodrobno, e-časopis MMCteden ter podcast Številke. Po številu ogledov spletnih strani se je spletno mesto rtvslo.si v zadnjem četrtletju lanskega leta utrdilo na drugem mestu med novičarskimi portali, po številu obiskovalcev pa ostaja na tretjem mestu.

Preteklo leto je bilo za Glasbeno produkcijo leto dveh pomembnih jubilejev: 70-letnice Big Banda ter 60. abonmajske sezone Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Simfonični orkester, Big Band, pevski zbori ter skupina glasbenih producentov so finančni in programski načrt v celoti izpolnili, pri čemer velja poudariti zajetno minutažo arhivskih posnetkov.

RTV Slovenija si prek nacionalnih, regionalnih ter manjšinskih radijskih, televizijskih programov in prek Multimedijskega centra ter na portalu Dostopno.si prizadeva, da bi javnost ozaveščala o pravicah, potrebah, dolžnostih in življenjih ljudi s posebnimi potrebami na različne načine. Od leta 2015, poleg ostalih rednih vsebin, v spletnem arhivu ponuja v celoti podnaslovljeni osrednji informativni oddaji Dnevnik in Odmevi. Prek spletnega prenosa v živo pa dodatne vsebine s tolmačem v znakovnem jeziku. Gluhim in naglušnim so lani v spletnem arhivu ponudili nekaj tisoč novih oddaj več.

Generalni direktor mag. Marko Filli je še poudaril, da v letu 2016 prihaja čas tudi za prepotrebne zakonske spremembe in to ne v obliki dopolnitev obstoječih zakonov, ki pomenijo največkrat parcialno in nedomišljeno rešitev, temveč v pripravi nove razvojno naravnane medijske zakonodaje, ki bo medijem nasploh, predvsem pa RTV Slovenija, omogočila nadaljnji strateški razvoj v smeri sodobnih evropskih elektronskih medijev.

Služba za odnose z javnostjo

RTV Slovenija

Leto 2015 je bilo tudi leto številnih obletnic na katere je javni zavod lahko ponosen. RTV Slovenija je praznovala 70-letnico delovanja Big Banda, 60-letnico delovanja Simfoničnega orkestra, 70. obletnico Radia Maribor in 30. obletnico delovanja Radia Si. Konec leta pa je minilo 20 let odkar je RTV Slovenija med prvimi v Sloveniji postavila spletno stran.