Številke
slice
Triglav ima v slovenskih gorah od vselej nesporni primat
Podkast Številke (99), 28. april 2017 ob 06:42 Ena izmed ključnih zgodb Triglava je brez dvoma o Jakobu Aljažu, ki je ob koncu 19. stoletja za vsega goldinar kupil vrh Triglava in na njem vizionarsko postavil stolp. Ta teden na podkastu Številke
18
Kmalu bo minilo 240 let od prve osvojitve Triglava
30
27. april 2017 ob 07:06 Od prve omembe Triglava na zemljevidu bodo kmalu minila tri stoletja, Triglav je od takrat vedno bolj postal simbol Slovencev in je danes eden najbolj prepoznanih točk naše države.
Vabilo na snemanje 100. epizode podkasta Številke
1
26. april 2017 ob 08:21 Leta 2015 je na MMC-ju začel delovati podkast Številke, ki je v dobrih dveh letih prinesel številne zgodbe - od športa do znanosti, od veselja do vesolja.
Veličastna smrt zvezde: eksplozija v obliki supernove
17
21. april 2017 ob 07:05 Vse ima svoj začetek in konec. Nič drugače ne velja za zvezde. Le da v primerjavi s človeškim življenjem vse traja ogromno časa. Ta teden na podkastu Številke govorimo o zvezdah.
S prostim očesom vidimo nekaj tisoč zvezd, a obstaja jih na milijarde
9
20. april 2017 ob 18:57 Človek je bil pred razmahom modernih tehnologij z naravo bistveno bolj povezan, kot je danes.
Liza Debevec: Afrika se ti preprosto usede v srce O Afriki obstaja veliko stereotipov in čeprav leži blizu Evrope, je večina ne pozna preveč natančno. Ta teden na podkastu Številke
14
Najdražja prodana likovna dela so rezultat prestižnega boja Najdražje umetnine na platnu so brez dvoma kakovostne, a na njihove izjemne cene vplivajo tudi osebne zgodbe avtorjev, ki spodbudijo prestižni boj bogatih naložbenikov. Ta teden na podkastu Številke
21
Deset najdražjih slik prodanih za skupaj 2 milijardi evrov Na desetine milijonov evrov se ne pretaka zgolj pri prodaji nogometašev, še večje skrajnosti so v umetnosti, saj so bile najdražje slike prodane za približno 300 milijonov dolarjev.
13
Ko jih je premagovala, so moški z glavo butali ob steno Še preden je Laszlo Polgar spoznal svojo ženo, se je odločil, da bo imel šest otrok, vsi po vrsti pa bodo geniji. Ambiciozen načrt je obrodil sadove.
144
Judit Polgar 26 let najboljša šahistka na svetu Judit Polgar je svetovno javnost osupnila leta 1988, ko je pri samo 12 letih na šahovski olimpijadi osvojila dve zlati medalji.
36
Nik Škrlec od π-ja pijan, njegov ustvarjalni svet pikantno pisan Ljudje nismo superjunaki, a to še ne pomeni, da s trdo voljo in delom ne moremo razviti sposobnosti, ki jih lahko opisujemo s presežniki.
24
Število pi predstavlja navdih tudi v umetnosti Število pi je eno najznamenitejših matematičnih objektov, pogosto pa buri domišljijo tudi v umetnosti.
25
Družbena omrežja: od všečkov do zasvojenosti Na družbenih omrežjih lahko preživimo dolge ure, pretirana uporaba lahko pelje do zasvojenosti. Ta teden smo v podkastu Številke posvetili prav tej temi. Predstavili smo že nekaj podatkov
42
Na telefon vsak dan pogledamo več kot 150-krat Razmah družbenih omrežij in razvoj mobilne tehnologije še kako zaznamujeta naša življenja. Ne nujno, da le pozitivno. Naslednji teden bo društvo Sinapsa že 14. organiziralo Teden možganov.
35
Agata Tomažič: Znanost skrbi za preboj in dodano vrednost Njeno življenje je ves čas povezano z besedami, z njimi se je najprej preživljala kot novinarka, danes pa kot pisateljica in promotorka znanosti. Agata Tomažič. Ta teden v podkastu Številke
9

Kazalo