Slovenski hokejisti vsak dan mislijo na bolnega nekdanjega soigralca.
Slovenski hokejisti vsak dan mislijo na bolnega nekdanjega soigralca.

"To so težki trenutki, a skupaj smo jih že velikokrat prebrodili. Mi vsi verjamemo, skupaj z Alešem in njegovo družino, da mu uspe, zato imamo ta dres v garderobi. To je dodaten motiv za nas. Splača se potruditi. On je naš brat in za brata se mora narediti vse, kar se da," je poudaril Žiga Pavlin.

41-letni dvakratni olimpijec v zadnjih letih bije boj z neusmiljeno boleznijo, okvaro živčnega sistema, z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS).

Ko se je nepogrešljivi steber slovenske obrambe pred tremi leti že spogledoval s koncem svoje kariere, ko je v dresu Olimpije osvojil trojno krono, se je v sezoni, ki je sledila, vse začelo podirati.

V svojih najlepših letih, po rojstvu sina in hčerke in proti koncu svoje dolge in uspešne kariere, je pri 39 letih hudo zbolel in moral svojo kariero predčasno končati. Dve leti je z ženo Andrejo in s pomočjo zdravnikov odkrival, kaj se sploh dogaja z njegovim telesom. Čas pa je neusmiljeno tekel, gibanje vse bolj omejeno. Po dveh letih pregledov, testiranj in domnev pa je le prišlo do potrjene diagnoze – ALS.

Upanje posijalo na kliniki v ZDA
Gre za bolezen, ki povzroča postopno propadanje in odmiranje motoričnih nevronov, ki uravnavajo mišično dejavnost, in pripelje do popolne paralize. Bolezen povzroči odmiranje vseh mišic, kmalu tudi sposobnost govora, hranjenja, dihanja … Ker bolezen hitro napreduje, je življenje z njo zelo kratko, pričakovana doba je nekje do treh let.

Pomagala bi lahko klinika v ZDA, specializirana za zdravljenje točno te bolezni, ki daje veliko upanja vsem bolnikom. Zdravljenje je poskusno in ne zagotavlja, da pomaga vsem, a zagotavlja upanje. Stroški zdravljenja so pričakovano zelo veliki in jih skupaj z družino ne more pokriti sam. Po nagovarjanju žene in bližnjih prijateljev se je, skromen kot je, s težkim srcem le odločil, da se obrne na pomoč.

Prispevate pa lahko tudi vi, in sicer s klikom na povezavo gofundme.

Risi prejeli lekcijo na uvodni tekmi proti razigranim Švicarjem