Alexander Kristoff je zadnji dan Toura dočakal težko pričakovano etapno zmago. Foto: Reuters
Alexander Kristoff je zadnji dan Toura dočakal težko pričakovano etapno zmago. Foto: Reuters
Geraint Thomas in Chris Froome sta prišla skozi cilj objeta. Štirikratni zmagovalec Toura je predal krono Valižanu. Foto: Reuters
Geraint Thomas je presenetljivo, a suvereno dosegel največji uspeh v karieri. 32-letni Valižan se je ognil padcem v prvih etapah, nato zaporedoma dobil dve zaporedni gorski etapi v Alpah, vključno z vzponom na Alpe d'Huez, nato pa nadzoroval potek dirke in v zaključkih še znal pobrati bonifikacijske sekunde. Foto: Reuters
Roglič, Dumoulin in Thomas
Primož Roglič se je na komaj tretjem nastopu na veliki etapni dirki prebil med najboljše, čeprav uradno sploh ni bil kapetan Lotta, se je prebil do skupno 4. mesta na Touru, zgodovinskega mejnika za slovensko kolesarstvo. Spremljevalci kolesarstva so prepričani, da bo v naslednjih letih krojil vrh Dirke po Franciji, če bo seveda prioriteta ostala francoska pentlja. Foto: Reuters
Na odru za zmagovalce so bili vsi junaki letošnjega Toura. Pierre Latour je postal najboljši mladi kolesar (bela majica), Geraint Thomas je skupni zmagovalec (rumena majica), kralj gora je Julian Alaphilippe (pikčasta majica), Peter Sagan pa je že šestič osvojil zeleno majico najboljšega po točkah. Foto: Reuters
Kristoff in Thomas najbolj vesela v središču Pariza
Vse podelitve po koncu 105. Dirke po Franciji
Sky ostaja na vrhu – Thomas nasledil Frooma
Zadnji trije km zadnje etape Dirke po Franciji
Maser ekipe Sky Marko Džalo: Thomas je tih in preprost
Pogovor s Primožem Rogličem pred zadnjo etapo Toura

Evropski prvak Norvežan Kristoff je le dočakal etapno zmago, potem ko je bil pred štirimi leti najboljši na dveh etapah. Drugi je bil Nemec John Degenkolb in tretji Francoz Arnaud Demare. Roglič je zadnjo etapo končal na 29. mestu. Kristijan Koren je postal rekorder po številu nastopov med Slovenci, osmič je prišel v Pariz. Danes je bil 92., za zmagovalcem je zaostal 30 sekund. Skupno je končal na 102. mestu.
"Sanje so postale resničnost. O tej zmagi sem razmišljal leta, v prejšnjih letih sem bil že res blizu. Izkoristil sem, da nekaterih šprinterjev ni bilo več v Parizu. Večina se je poslovila v gorah. Uspelo mi je priti mimo Degenkolba, že 20 metrov pred ciljem mi je bilo jasno, da bom zmagal," je bil navdušen 31-letni Norvežan.
Thomas nadaljeval prevlado ekipe Sky
Ciljno črto je z dvignjenimi rokami prečkal Geraint Thomas (Sky), ki je postal prvi Valižan z zmago na Dirki po Franciji. Drugo mesto je zasedel Tom Dumoulin (Sunweb), ki je bil drugi tudi na letošnjem Giru. Zaostal je minuto in 51 sekund. Štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome (Sky) se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, zaostal je dve minuti in 24 sekund. Britancu ni uspelo dobiti četrte tritedenske dirke zapored.

"Neverjetno. Kar nekaj časa bom potreboval, da se zavem dosežka. Po navadi je bila zadnja etapa zelo težka, danes pa sem kar letel. Ves čas sem imel kurjo kožo. Vse te valižanske in britanske zastave. Noro. To je Tour de France. Sanjal sem, da se bom po Elizejskih poljanah vozil v rumeni majici – skupaj s fanti smo držali skupaj in bili močni," so bile prve besede Thomasa, nekdanjega olimpijskega, svetovnega, evropskega in državnega prvaka v kolesarstvu na stezi. Postal je prvi Valižan s skupno zmago na Touru in tretji Britanec z zmago na eni izmed tritedenskih dirk, pred njim je to uspelo Bradleyju Wigginsu in Froomu. Vladavina Skya zdaj traja že od leta 2012, vmes jo je za eno leto prekinil Italijan Vincenzo Nibali leta 2014.
Roglič močno izboljšal dosežka Valjavca in Brajkoviča
Tik za zmagovito trojico na skupno četrto mesto se je zavihtel Roglič (LottoNL-Jumbo), zmagovalec 19. etape in vztrajni napadalec v Pirenejih je zaostal tri minute in 22 sekund. 28-letnik je obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva. Do danes sta rekordno uvrstitev držala Tadej Valjavec iz leta 2008 in Jani Brajkovič iz leta 2012, oba sta končala na devetem mestu.

Zasavec se je celoten Tour enakovredno boril z najboljšimi kolesarji sveta, v primerjavi s Thomasom, Froomom in Dumoulinom je še največ izgubil v ekipni vožnji na čas v Choletu, ko je v primerjavi z ekipama Sky in Sunweb izgubil več kot minuto. V Alpah in Pirenejih je bil vselej ob boku najboljšim, v zgodovino pa je šla 19., kraljevska etapa, ko je na vzponu začel lomiti tekmece, na spustu pa je dokončno opravil z njimi. V Larunsu je vpisal drugo etapno zmago na francoskem krogu in za en dan zasedel tretje mesto v skupnem seštevku, z odra za zmagovalce je potisnil Frooma. Dan pozneje sta Britanec in Slovenec znova zamenjala mesti, saj je bil Froome boljši.

Izjemno sezono je napovedal že spomladi. Prvič v karieri je zmagal v skupnem seštevku katere izmed dirk svetovne serije, najboljši je bil v Baskiji in zatem še po Romandiji, pred odhodom na Tour je slavil še na Dirki po Sloveniji.

Sagan s šesto zeleno majico izenačil dosežek Zabla
Zeleno majico je osvojil Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), ki je bil šestič najboljši po točkah, s čimer je izenačil rekord Nemca Erika Zabla. Slovak je na zadnji etapi trpel v Pirenejih v petek, ko je s skrajnimi močmi prišel do cilja, potem ko je na etapi v sredo padel in jo odnesel s številnimi odrgninami.

Alaphilippe in Latour francoska junaka
Na sklepni slovesnosti sta bila v središču pozornosti oba francoska junaka Toura. Na skupnega zmagovalca bodo morali Francozi še počakati, Bernard Hinault od leta 1985 še nima naslednika. Kralj gora je postal Julian Alaphilippe (Quick-Step), najboljši mladi kolesar dirke pa Pierre Latour (Ag2R La Mondiale). Nagrado za najbojevitejšega kolesarja je prejel Irec Dan Martin (UAE Emirates). Najboljše moštvo je Movistar, čeprav Nairu Quintani, Mikelu Landi in Alejandru Valverdeju ni uspelo uresničiti načrtov in so ostali brez zmagovalnega odra med posamezniki.

21. etapa, Houilles-Pariz, 116 km:                
  1. A. KRISTOFF      NOR    2:46:36 
  2. J. DEGENKOLB     NEM            
  3. A. DEMARE        FRA        vsi 
  4. E. BOASSON HAGEN NOR            
  5. R. BARDET        FRA            
  6. M. RICHEZE       ARG            
  7. S. COLBRELLI     ITA       isti 
  8. P. SAGAN         SLK            
  9. A. PASQUALON     ITA            
 10. J. DE BUYST      BEL            
 ...                                   
 29. P. ROGLIČ        SLO            
 67. G. THOMAS         VB        čas 
 92. K. KOREN         SLO      +0:24 

Končni vrstni red (po 21. etapah):                          
  1. G. THOMAS         VB   83:17:13 
  2. T. DUMOULIN      NIZ      +1:51 
  3. C. FROOME         VB       2:24 
  4. P. ROGLIČ        SLO       3:22 
  5. S. KRUIJSWIJK    NIZ       6:08 
  6. R. BARDET        FRA       6:57 
  7. M. LANDA         ŠPA       7:37 
  8. D. MARTIN        IRS       9:05 
  9. I. ZAKARIN       RUS      12:37 
 10. N. QUINTANA      KOL      14:18 
 11. B. JUNGELS       LUK      16:32 
 12. J. FUGLSANG      DAN      19:46 
 13. P.-R. LATOUR     FRA      22:13 
 14. A. VALVERDE      ŠPA      27:26 
 15. E. BERNAL        KOL      27:52 
...                                    
102. K. KOREN         SLO    3:16:54

Gorski cilji (pikčasta majica):        
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA   170 točk 
  2. W. BARGUIL       FRA    91      
  3. R. MAJKA         POL    76      
  4. G. THOMAS         VB    74      
  5. T. DUMOULIN      NIZ    63      
  6. P. ROGLIČ        SLO    56    
  
Po točkah (zelena majica):             
  1. P. SAGAN         SLK   477      
  2. A. KRISTOFF      NOR   246      
  3. A. DEMARE        FRA   203      
...                                    
 17. P. ROGLIČ        SLO    71      

Mladi kolesarji (bela majica):         
  1. P.-R. LATOUR     FRA  83:39:26  
  2. E. BERNAL        KOL     +5:39  
  3. G. MARTIN        FRA     22:05  

Ekipe:
  1. MOVISAR              250:24:23
  2. BAHRAIN MERIDA          +12:33
  3. SKY                      31:14 





 
 

 

 
Kristoff in Thomas najbolj vesela v središču Pariza
Vse podelitve po koncu 105. Dirke po Franciji
Sky ostaja na vrhu – Thomas nasledil Frooma
Zadnji trije km zadnje etape Dirke po Franciji
Maser ekipe Sky Marko Džalo: Thomas je tih in preprost
Pogovor s Primožem Rogličem pred zadnjo etapo Toura