Vincenzo Nibali je rumeno majico oblekel že na drugi etapi, vmes pa jo je le za en dan prepustil Tonyju Gallopinu. Foto: EPA
Vincenzo Nibali je rumeno majico oblekel že na drugi etapi, vmes pa jo je le za en dan prepustil Tonyju Gallopinu. Foto: EPA
Močna ekipa Astane na poti k zmagi na Touru
Tudi Scarponi rad pomaga Nibaliju
Pogovor z Nibalijevim trenerjem, Paolom Slongom

Italijan bi se lahko priključil znamenitim kolesarjem, ki so dobili vse tri največje dirke na svetu. V tej druščini so Francoza Bernard Hinault in Jacques Anquetil, Španec Alberto Contador, Belgijec Eddy Merckx in Italijan Felice Gimondi.

Slongo ni pričakoval take forme
"Pošteno povedano, tudi sam nisem verjel, da bomo na Touru dosegli tako formo. Bil pa sem prepričan, da se bomo lahko borili za stopničke. Po koncu Dirke po Romandiji smo opravili ogromno dela in z Nibalijevo odločnostjo je to postalo uresničljivo. To je dokaz, da smo dobro delali. Vincenza nismo odkrili v teh dneh. V zadnjih letih je nanizal izjemne izide. Zmagi na Giru in Vuelti, pa stopničke na Touru. Na Tour nam je uspelo priti v stoodstotni pripravljenosti in zdaj žanjemo sadove trdega dela," je pojasnil trener Nibalija Paolo Slongo.

Tudi rojstvo hčerke ga ni oviralo pri treningu
"Če gledamo zgolj vate, potem smo blizu tistim z lanske Dirke po Italiji. Torej je v izjemni formi. Spremenilo se je samo to, da je zdaj nekoliko bolj suh. Sprememba je tudi, da je bil Tour njegov edini pravi cilj v tej sezoni. Vse, kar se je dogajalo prej, ni pomembno. Zaradi rojstva hčerke je izpustil kakšen trening in zapravil nekaj energije. A imel je dovolj časa, da se je na Tour pripravil tako, kot je treba," je poudaril Slongo.

V tretjem tednu se sposobnosti zmanjšajo za deset odstotkov
V ekipi Astane se vsi veselijo prostega dneva v ponedeljek, potem pa jih čaka še veliko dela do Pariza, česar se zaveda tudi Slongo: "V tretjem tednu ne bo izboljšal forme. Če bo obdržal tako formo, kot jo ima zdaj, bo odlično. Pri vseh kolesarjih se sposobnosti v tretjem tednu zmanjšajo za okrog deset odstotkov, zato je uspeh, če lahko v zadnjem tednu obdržiš podobno pripravljenost. Vincenzo v tretjem tednu dirkanja ni nikoli popuščal, zato verjamemo vanj. A Tour je še dolg, malenkosti lahko naredijo razliko. Zdaj se dobro počuti. A popiješ lahko zgolj nekoliko premrzlo pijačo in vse se lahko spremeni, zato moramo ostati pozorni vse do Pariza."

Martinelli: Rumena majica ti daje dodatno moč
Direktor Astane Giuseppe Martinelli je navdušen: "Njegova prednost je, da je nekoliko bolj sproščen. O tej majici ne razmišlja tako zelo. Nosi jo že več dni, a še vedno manjka nekaj etap do konca. Vsi so utrujeni, a rumena majica ti da dodatno moč. Verjamem, da so fantje zelo motivirani in vedo, da se Nibali odlično počuti in da lahko naredi tisto, kar vsi čakamo že dolgo."

Scarponi: V čast mi je, da lahko pomagam Vincenzu
Zmagovalec Dirke po Italiji leta 2011 Michele Scarponi se je sprijaznil s podrejeno vlogo in je zdaj Nibalijev zadnji pomočnik na težkih vzponih. "Leta tečejo. Videl pa sem, da je Vincenzo izjemno nadarjen, in v čast mi je, da mu lahko pomagam," je dejal 34-letni Italijan.

Estonec Tanel Kangert je pomočnik na ravnini: "Rumena majica daje dodatno motivacijo, a prinaša tudi odgovornost. Dirkati moram pametno, da ne porabim preveč energije, saj moram biti ob njem, ko me potrebuje, ko moram narekovati ritem."

Tekmecem ostaja le boj za drugo mesto
Nibalija čakajo še tri zelo težke etape v Pirenejih od torka do četrtka. Po odstopu Chrisa Frooma in Alberta Contadorja nima več pravega tekmeca. Alejandro Valverde zaostaja že skoraj pet minut in bo težko zadržal drugo mesto, Španec niti ne razmišlja o napadu na rumeno majico.

Močna ekipa Astane na poti k zmagi na Touru
Tudi Scarponi rad pomaga Nibaliju
Pogovor z Nibalijevim trenerjem, Paolom Slongom