Vicenzo Nibali je na letošnjem Touru dobil že tri etape in samo še povečuje prednost pred tekmeci. Foto: Reuters
Vicenzo Nibali je na letošnjem Touru dobil že tri etape in samo še povečuje prednost pred tekmeci. Foto: Reuters
Romain Bardet
Romain Bardet je v petek navidezno že izgubil belo majico proti rojaku Thibautu Pinotu, a je premagal krizo in zadržal 16 sekund prednosti. Foto: Reuters
Nibaliju lahko le še padec prepreči skupno zmago
Napad Nibalija slabih 7 km pred ciljem

Za Nibalija je bila petkova etapna zmaga nekaj posebnega in je tokrat ni posvetil februarja rojeni hčerki, ki ga skupaj z ženo spremlja na letošnjem največjem izzivu. Sicilijanec, ki ga v kolesarskem svetu imenujejo "morski pes" je dodatno moč v zdaj že precej osiromašeni konkurenci iskal v spominu na dva svoja rojaka, ki sta povezana z 18. julijem.

Sto let od rojstva Bartalija
To je namreč dan, ko se je pred natanko sto leti rodil sloviti Gino Bartali, ki je trikrat zmagal na Giru in je eden od šestih italijanskih predhodnikov Nibalija, ki ima za pasom tudi zmago na dirki vseh dirk. Bartali je prvič Tour prvič dobil pred drugo svetovno vojno, v letu prvih povojnih olimpijskih iger leta 1948 pa je natanko deset let po prvem zmagoslavju še enkrat premagal vse nasprotnike na "La grande boucle".

Obletnica Casartellijeve tragedije
Še bolj pa je zagotovo svež spomin pri Nibaliju na Fabia Casartellija, ki se je smrtno ponesrečil prav na Touru, in to 18. julija 1995. V spomin na dva velikana italijanskega kolesarskega športa je Nibali še dodatno pospešil na sklepnem vzponu na Chamrousse, ki je bil nekakšen uvod v sobotno etapo, ko bo karavana krenila prek najvišje točke na letošnji trasi na prelazu Izoard (2360 m).

Nibali ob rumeni prevzel tudi polko majico
Vincenzo Nibali je z zadnjim napadom in zmago na vzponu, ki je posebne kategorije ob rumeni majici prevzel tudi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih, ki jo je oblekel po koncu etape. Seveda bo v novi etapi nosil rumeno, pikčasta pa bo med dirko ostala na ramenih lani tretjega Španca Joaquina Rodrigueza, ki pa letos v skupnem seštevku najbrž ne bo tako visoko.

Nošenje posameznih majic na kolesarskih dirkah je nasploh poseben ritual, s katerim se posamezna etapa začne in konča. Francoska rumena majica je za mnoge daleč najpomembnejša majica, ki jo lahko nosiš v karieri. Tu pa sta ob že omenjenih še dve pomembni majici. Zelena pripada najboljšemu na letečih in končnih ciljih in jo za zdaj nosi Slovak Peter Sagan, ki je na najboljši poti, da jo osvoji še tretjič.

Francozi dočakali nov val
Bela majica je namenjena najboljšemu mlademu kolesarju do 25 let. Tu sta trenutno na vrhu dva Francoza Romain Bardet in Thibaut Pinot, ki sta ob navdušenju francoskih rojakov na visokem tretjem in četrtem mestu skupnega seštevka. Na oba omenjena in še na Jean-Christopha Perauda pa v prihodnosti vsekakor računa francosko kolesarstvo, ki na končno zmago na domači pentlji čaka že od leta 1985, ko je kot zadnji slavil Bernard Hinoult.

Gorska majica Richarda Virenqua pozneje je za vse skupaj bolj slaba uteha za francoske uspehe na Touru. Letošnji dosežki pa so izjemen obet, da galski petelini v prihodnosti znova zakikirikajo z najvišjega mesta tudi na koncu dirke.

Nibaliju lahko le še padec prepreči skupno zmago
Napad Nibalija slabih 7 km pred ciljem