Rafal Majka se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Rafal Majka se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali ima že skoraj pet minut naskoka pred Alejandrom Valverdejem in tudi v Pirenejih ga bo težko ogroziti. Foto: EPA
Joaguim Rodriguez
Joaguim Rodriguez je vse moči usmeril v boj za pikčasto majico. Na zadnjih vzponih se točke podvojijo, zato bosta Majka in Nibali še zelo nevarna v Pirenejih. Foto: EPA
Majka v velikem slogu dobil težko etapo
Zadnji štirje kilometri 14. etape
Tudi David Črmelj s kolesom na prelaz Izoard

24-letni Poljak, ki je bil na petkovi etapi na drugem mestu, je bil član ubežne skupine, napadel pa je na zadnjem vzponu na Risoul, ko se je v svojem ritmu povsem oddaljil od tekmecev in dosegel prvo zmago v karieri. Nibali je zaostal 24 sekund, Jean-Christophe Peraud pa še dve sekundi več.
Zmago posvetil Contadorju
"To je moja prva zmaga v karieri. Tour je še dolg. Morda mi uspe še kakšen pobeg, upam na še kakšno zmago. Ta zmaga je tudi za Alberta Contadorja, ki je doma (odstopil je po padcu v ponedeljek). Tu smo bili, da dobimo Dirko po Franciji, ampak še naprej se borimo. Včeraj sem bil drugi, danes sem zmagovalec. Še naprej se bomo trudili," je bil zadovoljen Majka.

Majka najprej sploh ni bil predviden za Tour, saj je na Dirki po Italiji končal na šestem mestu in ni imel veliko odmora. Po težavah Čeha Romana Kreuzigerja z biološkim potnim listom so v ekipi Saxo-Tinkoff naredili zamenjavo.

"Pogovarjal sem se z direktorjem Bjarnejem Riisom pred začetkom Toura. Načrt je bil, da v prvem tednu zelo varčujem z močmi, nato pa pomagam Contadorju na gorskih etapah. Po odstopu Alberta smo se odločili, da bom lovil etapne zmage," je še dodal Majka.
Rodriguez znova v pikčasti majici
Na najtežji etapi v Alpah se je hitro po štartu v Grenoblu izoblikovala skupina ubežnikov (v njej so bili poleg Majke tudi Geraint Thomas, Nicolas Roche, Peter Sagan, Alessandro De Marchi, Joaguim Rodriguez ...). Najprej so se kolesarji povzpeli na Lautaret (2058 m - gorski cilj 1. kategorije), sledil je znameniti Izoard (2360 m - gorski cilj najvišje kategorije). Na obeh prelazih je bil prvi Rodriguez, ki si želi osvojiti pikčasto majico. Zdaj ima 88 točk, toliko jih je zbral tudi Majka, Nibali pa jih ima 86.

Na drugi prosti dan, v ponedeljek, 21. julija, vas vabimo na lažji gorskokolesarski izlet s Tadejem Valjavcem. Izlet je brezplačen, poskrbljeno bo za osvežilne napitke, pa tudi za izposojo koles. Dobimo se ob 10.00 pri Vili Triglav na Pokljuki. Izlet ne bo pretežak, kolesarjenja bo za približno dve uri.

Cilj je bil na Risoulu (1855 m - 1. kategorija). Zadnji vzpon je bil dolg 12,6 km, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten. Nibali je pospešil štiri km pred ciljem, sledil mu je lahko Peraud.
"Načrt je bil, da nadzorujem tekmece. Na spustu z Izoarda sem sledil poskusu napada," je poudaril Nibali, ki bi se z zmago na Touru priključil znamenitim kolesarjem, ki so dobili vse tri največje dirke na svetu. V tej druščini so Francoza Bernard Hinault in Jacques Anquetil, Španec Contador, Belgijec Eddy Merckx in Italijan Felice Gimondi.
Valverde izgubil še dodatno minuto
Nibali je še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci. Španec Alejandro Valverde, ki je tokrat končal na desetem mestu, zaostaja že štiri minute in 37 sekund, Francoz Romain Bardet na tretjem mestu pa še 13 sekund več.
Bardet v igri celo za drugo mesto
Tudi Francozi so v igri za visoka mesta na letošnjem Touru. Bardet in Thiabaut Pinot se borita za belo majico najboljšega mladega kolesarja. V cilj sta prišla skupaj, na četrtem in petem mestu, za Majko sta zaostala 50 sekund. "Zelo sem zadovoljen, saj sem precej zmanjšal zaostanek za Valverdejem," je dejal Bardet.

Simon Špilak
je bil 112. (+25:24), Kristijan Koren pa je zasedel 139. mesto, zaostal je 27 minut in 40 sekund.
Šprinterji imajo priložnost v nedeljo
V nedeljo kolesarje čaka 222 kilometrov dolga etapa od Tallarda do Nimesa, ki bo ena redkih priložnosti za šprinterje, saj na njej ni niti enega gorskega cilja.

14. etapa, Grenoble-Risoul, 177 km:
  1. R. MAJKA           POL    5:08:27 
  2. V. NIBALI          ITA      +0:24 
  3. J. C. PERAUD       FRA       0:26 
  4. T. PINOT           FRA       0:50 
  5. R. BARDET          FRA   isti čas 
  6. T. VAN GARDEREN    ZDA       0:54 
  7. F. SCHLECK         LUKS      1:01 
  8. L. TEN DAM         NIZ       1:07 
  9. L. KÖNIG           ČEŠ       1:20 
 10. A. VALVERDE        ŠPA       1:24 
 ...                                   
112. S. ŠPILAK          SLO      25:24 
139. K. KOREN           SLO      27:40


 
Skupni vrstni red po 14. etapi:
  1. V. NIBALI          ITA   61:52:54 
  2. A. VALVERDE        ŠPA      +4:37 
  3. R. BARDET          FRA       4:50 
  4. T. PINOT           FRA       5:06 
  5. T. VAN GARDEREN    ZDA       5:49 
  6. J. C. PERAUD       FRA       6:08 
  7. B. MOLLEMA         NIZ       8:33 
  8. L. KÖNIG           ČEŠ       9:32 
  9. L. TEN DAM         NIZ      10:01 
 10. P. ROLLAND         ITA      10:48 
 ...                                   
 85. S. ŠPILAK          SLO    2:17:28 
138. K. KOREN           SLO    3:00:04  
Majka v velikem slogu dobil težko etapo
Zadnji štirje kilometri 14. etape
Tudi David Črmelj s kolesom na prelaz Izoard