Dirka po Sloveniji
Zmagovalec 25. dirke po Sloveniji bo tako kot lani, ko je slavil Rafal Majka (na fotografiji) dobil 4.900 evrov denarne nagrade in posebno nagrado: repliko najstarejšega kolesa na svetu, starega 5200 let, ki so ga našli na Ljubljanskem barju. Replika je izdelana na najsodobnejši način - s pomočjo tridimenzionalnega tiskanja. Foto: BoBo
Največ zvezdnik na letošnji Dirki po Sloveniji bo tako kot lani Mark Cavendish, ki ima kar 30 etapnih zmag na Dirki po Franciji (več, 34, jih ima le Eddy Merckx). Na dirko se je pripravljal tudi s pomočjo motociklističnega zvezdnika Cala Crutchlowa. Na Instagramu je objavil videoposnetek, kako mu dirkač razreda motoGP pomaga z vožnjo z motorjem. "Predobro, da bi bila le zgodba Instagrama ... Mislim, da imam v Calu Crutchlowu najboljšega narekovalca ritma z motorjem na planetu." Foto: EPA
Prvi dve etapi se bosta najbrž razpletli po šprintu glavnine, 3. etapa pa že prinaša resne klance. Vrhunec bo vzpon na Celjsko kočo. Sledi tehnično zahteven spust proti Celju in za finiš še vzpon na Celjski grad. Za povečavo profila etape kliknite na sliko! Foto: MMC RTV SLO
Kraljevska etapa bo v soboto, kolesarji bodo morali na Jezersko, Pavličevo sedlo in Volovljek oziroma Kranjskega Raka. Cilj etape bo v Kamniku. Foto: MMC RTV SLO
Praviloma zadnja etapa Dirke po Sloveniji ni prinašala spremembe v skupnem vrstnem redu, a tokrat bo drugače, saj bodo kolesarji vozili kronometer od Trebnjega do Novega mesta. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Pogovor s Primožem Roglič...
VIDEO
Odločitev verjetno na kro...
VIDEO
Predstavitev ključnih vzp...

Dodaj v

Kolesarski šov s številnimi zvezdniki bo napet do konca

Razburljiv tako boj šprinterjev kot boj za zeleno majico
12. junij 2018 ob 06:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kar težko je verjeti, kaj letos ponuja Dirka po Sloveniji. Šprinterska zasedba bo boljša kot na Giru, med tistimi, ki bodo s Primožem Rogličem tekmovali za zeleno majico, pa je tudi Rigoberto Uran.

"Zasedba je izjemna. Mislim, da nobena dirka prve kategorije, no, morda le Dirka po Kataloniji, nima takšnih imen. Upam, da bo v boju za zeleno majico zmagal Slovenec. Kandidat ni samo Roglič, omenil bi še Jana Tratnika, ki pozna teren in je odličen kronometrist, preseneti lahko tudi kdo iz Adrie Mobila. Tujci v zmagah vodijo s 13:11, in upam, da zmanjšamo zaostanek na minimum. Po hokejsko bi se reklo, da pridemo na gol priključka," nam je povedal direktor dirke Bogdan Fink. Čeprav bo dokončen seznam ekip znan danes popoldne, je bolj kot ne jasno, da bosta Slovencem najnevarnejša Rigoberto Uran (lani je na Dirki po Franciji zaostal le za Chrisom Froomom) in Rafal Majka, ki bo poskušal postati prvi po Mitji Mahoriču (2003, 2004), ki je dirko dobil dvakrat zapored.

Prihaja devet ekip iz Svetovne serije
Jubilejna 25. Dirka po Sloveniji se bo začela jutri v Lendavi, napetost pa se bo stopnjevala do zadnje etape, nedeljskega kronometra (21,5 km) s ciljem v Novem mestu. "Ekipe, ki se pripravljajo na Tour de France, so zelo zadovoljne, da je v programu tudi kronometer," pravi Fink, ki je s svojimi sodelavci na Dirko po Sloveniji privabil kar devet ekip iz svetovne serije, tudi LottoNL–Jumbo, za katerega dirka Primož Roglič. 28-letni Zasavec je dirko osvojil leta 2015, takrat v majici Adrie Mobila. Letos je dobil Dirko po Baskiji in Dirko po Romandiji. O svojih načrtih bo spregovoril danes popoldne na novinarski konferenci v Murski Soboti, a nedvomno bo na domačih cestah štartal z mislijo na končno zmago, pa čeprav je šele prišel z napornih priprav in čeprav je glavni cilj sezone Dirka po Franciji.

Odločitev o zmagovalcu v nedeljo
Kraljevska etapa bo v soboto, ko bodo morali kolesarji premagati klance na Jezersko, Pavličevo sedlo in Volovljek, a vseeno bo treba na končnega zmagovalca počakati do nedelje. "Gotovo bo odločil kronometer," pravi Gorazd Štangelj, prvi nosilec rumene majice v zgodovini Dirk po Sloveniji (leta 1993 je dobil prolog), in dodaja: "Sobotna etapa je težka, vendar razlike v cilju ne bodo tako velike. Pričakujem, da v cilj v Kamnik kolesarji ne bodo prišli posamezno, ampak v manjših skupinah. Po vzponu na Pavličevo sedlo je Logarska dolina še zelo dolga za samostojno vožnjo, tudi od Črnivca do cilja je še daleč." Štangelj, športni direktor pri Bahrain Meridi, si želi, da bi njegova ekipa, v kateri bo kar pet Slovencev (Bole, Božič, Mohorič, Novak, Per), dobila kakšno etapo, v skupnem seštevku pa verjetno ne bodo kandidirali za vrh.

Mohorič bo dirkal na skupno razvrstitev
Bahrain Merida bo v prvih dveh etapah seveda stavila na šprinterja Niccola Bonifaczia, ki je bil na letošnji Dirki po Italiji nekajkrat med najboljšimi, pri čemer mu je veliko pomagal Matej Mohorič, ki je zablestel z zmago na najdaljši etapi. "Dirka po Sloveniji bo zame prva preizkušnja po Giru, tako da nisem prepričan, kako se bom počutil. Dirkal bom na skupno razvrstitev. V 3. in 4. etapi bom poskušal izgubiti čim manj časa in v nedeljo odpeljati dober kronometer. Mislim, da v takšni konkurenci zmaga ni v mojem dosegu, bom pa zadovoljen z uvrstitvijo med prvo deseterico v skupnem seštevku." Mohorič je za TV Slovenija (video desno) tudi komentiral traso: O 3. etapi pravi, da bodo razlike na Celjski koči minimalne, manjše od 10 sekund, za 4. etapo pa: "Spust do Kamnika ni tako tehničen. Če kdo napade (na Kranjskega Raka) in dobi prednost, jo lahko obdrži do cilja."

Tadej Pogačar v 4. etapi po domačih cestah
Belo majico najboljšega mladega kolesarja bo branil Tadej Pogačar, kolesar Ljubljane Gusto Xauruma, ki je lani v ključni etapi blestel na vzponu na Roglo in dirko končal na petem mestu. "Glede na dobro formo v zadnjih dneh, ko sem zmagal na štiridnevni Dirki miru na Češkem, ki šteje tudi za Pokal narodov, se moram le še malo spočiti. Konkurenca bo huda, težko bo braniti belo majico. V ospredju si želim končati že 3. etapo s ciljem na Celjski grad, še bolj pa kraljevsko etapo s ciljem blizu svojega doma." Pogačar je doma v Komendi, starši ga bodo seveda pozdravili v cilju (najhitrejši naj bi v Kamnik prišli okrog 15. ure), že prej pa bodo navijali zanj na Jezerskem. "Trasi 3. in 4. etapi smo nekajkrat vozili to sezono. Po profilu bo najtežji vzpon na Pavličevo sedlo, a zna biti še težji na Kranjskega Raka, saj bodo noge utrujene."

Caleb Ewan prvič v Sloveniji
Ravno tako kot boj za zeleno majico, ki jo nosi skupno vodilni, bodo zanimivi obračuni šprinterjev. Prihajajo namreč Nemec Marcel Kittel, Avstralec Caleb Ewan, Nizozemec Dylan Groenewegen in Britanec Mark Cavendish, ki ima že 146 profesionalnih zmag in naslov svetovnega prvaka. Na Dirko po Sloveniji spet prihaja Luka Mezgec. Do nedelje je bil v Planici v višinski hiši, veliko je treniral tudi klance, kot sta Vršič in Mokrine. Pravi, da je dobro pripravljen, čeprav nima takšnega tekmovalnega ritma kot lani, ko je prišel z Gira. Njegovi moštveni kolegi se veselijo dirkanja po slovenskih cestah. "Že lani so bili navdušeni. Letos pride tudi Caleb Ewan, ki bo prvič v Sloveniji. Sicer sem ga že vabil, naj pride z dekletom, a se nismo ujeli."

Mezgec se z ekipo pripravlja na Tour
Mezgec je lani na Dirki po Sloveniji dobil etapo s ciljem v Ljubljani. Letos ne pričakuje, da bi lahko ponovil podvig, saj se mora podrejati Ewanu. "Tokrat prihajam v drugačni vlogi. Bom Ewanov pomočnik, njegov "leadout", torej kolesar, ki se zadnji umakne v šprinterskem vlaku. Prihajamo z ekipo, ki je bila že na dirki v Kaliforniji in ki gre tudi na Tour de France. No, dva kolesarja bosta odpadla. Za zdaj dobro kaže, da grem na Tour tudi jaz." Cilj je, da avstralski Mitchelton-Scott oziroma Ewan dobi vsaj eno etapo: "Fizično je bolje pripravljen kot v prejšnjih letih, je pa res, da je zmagal na manj dirkah. A v šprintih je tanka meja med prvim in tretjim mestom. Predvsem na klasiki Milano–San Remo je dokazal, da je kolesar za velike preizkušnje, saj je bil pred njim le Nibali. Za 23-letnega kolesarja je to res lep rezultat."

Težko bo kdo presenetil Rogliča
Da bo šprinterska konkurenca na Dirki po Sloveniji močna, je samo pozitivno. "To smo si želeli. Da bo čim več kolesarjev, s katerimi se bomo srečali tudi julija v Franciji." Mezgec (deset dni po koncu dirke bo praznoval 30. rojstni dan) se sicer zelo veseli kraljevske etape s ciljem v Kamniku, kjer živi zadnja leta in kjer bo imel številne navijače. Kaj napoveduje za to etapo? "Lahko bi nastale velike razlike med favoriti. Kdor je slabši v kronometru (ta bo na sporedu zadnji dan), bo moral tvegati vse, dvomim pa, da kdo lahko preseneti Primoža Rogliča." 25. Dirka po Sloveniji, šov s številnimi zvezdniki, se torej lahko začne, tudi tokrat pa boste lahko etape spremljali v prenosu na TV Slovenija. Komentatorja bosta Tomaž Kovšca in Martin Hvastija.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Jerica
# 12.06.2018 ob 07:04
Jaz gledam. Ne bit tako zagrenjen no.
Meteorit
# 12.06.2018 ob 07:17
@rangerno1 tole gleda ogromno ljudi, ne sodi drugih po sebi.
Ko smo pri prevarantih - v NBA so tako polni kemije da je kri skoraj že sintetična, v ligi prvakov je podobno, in še marsikje drugje.

Vsa šport je cirkus, vse je samo bitka za slavo (beri: denar). Če vzameš ljudem ta cirkus, potem se bodo morali ukvarjati s sabo, kar pa ni dobro, ker o sebi zveš tisto česar nočeš.
Kruha in iger. Takrat in danes. Vse je enako.
sumtb
# 12.06.2018 ob 08:42
Čestitke organizatorjem 10/10.
jaz jaz
# 12.06.2018 ob 08:11
Komaj cakam da se zacne. Dirka bo zagotovo fantasticna, samo poglejte seznam imen nastopajocih, noro. S tako zasedbo se je letos malo dirk lahko hvalilo.
Ocitno ze kolesarji med sabo delajo reklamo za turizem v Sloveniji. In ja, nic skrbet, tole po gledalo ogrooomno ljudi, tudi izven Slovenije. Taka tekmovanja so idealna turisticna priloznost.
miki_miska
# 12.06.2018 ob 07:49
Lepa zasedba. Tole bo pa "fajn" za pogledat.
Heisenberg
# 12.06.2018 ob 10:33
@naš človek, "V LJ bo en štart etape pa bo zadeva mimo ..."

Samo kaj, ko bo ravno takrat moral iti z avtom na kebab. :-)
sportivko
# 12.06.2018 ob 08:48
Komaj čakma da se začne !!!

Ampak nagrada bi pa lahko bila višja. To še za novo kolo ni majku milu.

Razni nergači ki vam kolesarjenje ni všeč se pa ne sekirajte, itak se začne SP v nogometu in boste lahko doma pred TV cel mesec kavč selektorji.
Gravesen
# 12.06.2018 ob 11:27
Komi čakam, zarad tega sem prestavil morje, ženska tega ne ve...
rokers
# 12.06.2018 ob 10:28
Zasedba je vrhunska, boljša za ta nivo res ni možno, tako da res velike pohvale za to - pa čeprav nagrade res niso velike - en teniški anonimnež dobi 100x več. Trasa je verjetno taka, da privabi taka imena, če bi bila težja, bi se verjetno raje odločili za Švico aii Dauphine. Kronometer je na srečo zadnji dan, kar pomeni, da bodo mogli vsi napadat Roglo: tako Majka kot Uran in ostali bodo mogli tvegat in mislim, da bo Bora na Pavličevo nabila močen ritem, da ga osamijo. Kot Mohorič mislim, da ne bo velikih razlik v kraljevski etapi - verjetno bodo top5 kolesarji prišli skupaj. Ker mam v soboto žur me na žalost ne bo na Kranjskem Raku, grem pa v petek gledat v Celje - malo zgodaj so te etape - škoda, da se niso z Eurosportom spogojevali za boljši termin - to je ena redkih črnih pik za organizacijo. Upam, pa da bo več gledalcev ob cesti kot lani (sem bil kar razočaran ni bilo neke gneče ob cestah - uspehi Mohoriča in Rogle bodo upam privabili več navdušencev..

Zasedba za šprinte bo res odlična, verjetno bo le na TdFju boljša, tudi za skupno je s prihodom Urana in Formoloja na kar dobrem nivoju.
Heisenberg
# 12.06.2018 ob 10:26
@Lesinar, "Šele zdaj sem videl, vi boste domačo dirko izpeljali na način "vključitev v prenos"??? Niste resni."

No ni treba pretiravati z negativizmom. Tudi tour je bil lani oz. predlani (ne vem točno) prvič pokrit v celoti, pa gre tudi za "domačo" dirko za Francoze, ki je po vrhu vsega še največja dirka na svetu. Mislim da ni kakšnih drugih večjih dirk, ki bi bile pokrite v celoti.

Po videnem lani, smo lahko zelo zadovoljni s prenosom, ki ga imamo, seveda pa je vedno dobrodošla še kakšna minuta več. Vprašanje tudi, kdo ima tukaj glavo besedo, ker niti oprema niti ljudje, ki delajo prenos niso naši.
naš človek
# 12.06.2018 ob 10:20
>> Ljubljana pa v kolapsu...

V LJ bo en štart etape pa bo zadeva mimo ...
jaz jaz
# 12.06.2018 ob 08:25
Ja, eurosport 2 prenasa
brehme
# 12.06.2018 ob 07:41
Odlična zasedba na dirki po Slovniji! Tudi lepote podeželskih kajev bo moč videti v prenosih. Škoda pa je ,da se prekriva s SP v nogometu, dosti TV gledalcev zaradi tega manj.
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 08:23
Tale etapa na pavlicevo bo pa izjemen prikaz naših lepot. Tam pa res najdes toliko cudovitih stvari da samo gledas
mihamiha23
# 12.06.2018 ob 08:18
huda konkurenca, cilj kraljevske pa pri meni doma,super
aufzic
# 12.06.2018 ob 10:05
Dokončno je znana tudi ekipa ZAE - kapetan bo Kristijan Đurašek, ni Aruja, ampak dobro.
http://www.uaeteamemirates.com/internati
onal-team-emirates-selection-tour-slovenia/

Dokončno je znana tudi ekipa Katushe.
https://teamkatushaalpecin.com/news/tour-slovenia-2018-teams-lineup

Manjka še eden pri EF Cannondalu in eden pri Dimension Data, a verjetno ne bo novih zvenečih imen.
https://www.procyclingstats.com/race/tou
r-de-slovenie/2018/startlist

Kljub vsemu, zgleda odlično in komaj čakam začetek. Upam, da dirka uspe in se nadaljuje trend pridobivanja na ugledu. Če bo na koncu zmagal Rogla, pa še toliko bolje. Šprinterji pa naj dobijo svoje v sredo in četrtek, da jim bodo uspele priprave za Tour in da ne bo kakšnega padca in posledično poškodbe. V šprintih navijam za Dylana Groenewegena, čeprav je Kittel v top formi težko premagljiv.
webman
# 12.06.2018 ob 09:46
Komaj čakam! Eden lepših prenosov, fantastični posnetki narave in kolesarjev, vzdušje!
Lesinar
# 12.06.2018 ob 08:38
Used se gor na štango bova tko hitrej pršla
janipapillon
# 12.06.2018 ob 14:00
Voly
... in takih se na kaki Belgijski klasiki zbere za pol Slovenije :-)
Eni uživajo in s 100 m plus gledajo nogomet, pa se včasih še z nekaj 10 m slabo vidi, drugi uživajo ko stojijo na igrišču (na, ob cesti in spodbujajo kolesarje), drugi spet s kawča ....
Pejt gledat na Celjski grad, Kamnik ... in za vsako ekstra minuto, ko bodo kolesarji vozili mimo nakaži kak € v projekt "BOTERSTVO"
Lesinar
# 12.06.2018 ob 10:18
Šele zdaj sem videl, vi boste domačo dirko izpeljali na način "vključitev v prenos"??? Niste resni
bruhnmici
# 12.06.2018 ob 11:38
@gravesen: In kaj je bil izgovor? :-)
iceage
# 12.06.2018 ob 10:20
@:
jurica
jaz jaz
gospod iskreni

V četrtek in petek bo prenos na Eurosport 1, ostale dni pa na Eurosport 2.

https://tourofslovenia.si/sl/novica/52/prenos-dirke-po-sloveniji-v-zivo
pikado10
# 12.06.2018 ob 10:00
se vidimo na Jezerskem
rok85
# 12.06.2018 ob 09:27
Roglič ni zmagal Katalonije. Zmagal je Romandijo.
Bubi
# 12.06.2018 ob 17:29
ta trenutek poteka novinarska konferenca:
https://www.facebook.com/Cycling24.7/vid
eos/1546562418799423/UzpfSTU1Mjg3MTYxNDg
zMTMyNjoxNjY2ODQ1NzQzNDMzOTAy/?hc_ref=AR
ShFYReM4Nab0H578-ldwBb7MyFizkdW38DFOorcAklKslkfhr4LQXLfwz
km3UXobI
Altknight
# 12.06.2018 ob 10:10
Primorsko in posocje so pa cist izpustil. Skoda.
Banban
# 12.06.2018 ob 08:44
Kamnik - Jezersko - Pavličevo sedlo - Logarska - Volovjek - Kamnik, to lepo rundo ( razen biciklistov okoi in okoli) sem tudi sam že prevozil.
jurica
# 12.06.2018 ob 08:23
A Eurosport letos prenaša?
wisan
# 12.06.2018 ob 08:08
Kamnik - Jezersko - Pavličevo sedlo - Logarska - Volovjek - Kamnik, to lepo rundo ( razen motorji okoli Jezerskega ) sem tudi sam že prevozil.
Putkaka
# 13.06.2018 ob 17:22
o mojbog, a še penine mu niso dal dobre, da bi jo odprl :-( :-( Koja bruka, ej!
fridah
# 13.06.2018 ob 10:51
Škoda, ker ni ljubljanski start na Ljubljanskem gradu.
Voly
# 12.06.2018 ob 14:19
janipapillon@
Ja, v redu, veš, jaz sem v življenju že veliko vložil v dobre namene, tako, da ni treba kar nekaj na pamet.
Sam sem že gledal dirko "po Sloveniji", vendar resnično nisem našel nekega užitka, zame je pač vse prehitro mimo. Pa gledam veliko športnih prireditev, v hali Tivoli sem gledal prav vse, kar se je tam dogajalo od samega začetka.
Recimo dober atletski miting, noro, ves čas se nekaj dogaja, ali pa plavanje, smučarski skoki...
V kolesarstvu, pa, saj sem že napisal, nekaj policajev, spremljevalcev, potem se pa vsujejo kolesarji in potem - konec! Pač to ni zame, pa je lahko cela Belgija na cesti, ko mimo švigajo kolesarji...
Voly
# 12.06.2018 ob 13:43
Nočem biti negativen, toda kako češ kolesarjenje gledati v živo?
V minuti (ali še prej) vsi švignejo mimo tebe - in konec!
Ga ni športa, kjer bi videl tako malo.
lenoritis
# 12.06.2018 ob 09:24
Ekipe svetovne serije? Zelo raztegljiv podatek.
gospod iskreni
# 12.06.2018 ob 08:36
Skoda k ne eurosport 1.
urle
# 12.06.2018 ob 07:34
Ljubljana pa v kolapsu...
rangerno1
# 12.06.2018 ob 06:50
Pa kdo še to gleda? atletika in kolesarstvo sta že vsaj 20 desetletji športa, ki s športom nimata veze. Kup dopingirancev, "astmatikov" in ostalih prevarantov! Tistih izjem je premalo, da gledal ta cirkus!
Kazalo