Dirka po Sloveniji
Luka Mezgec
Ljubljanski zmaj je njegov: Luka Mezgec je po petih letih spet na Dirki po Sloveniji in v drugi etapi je uresničil veliko željo ter prvič slavil na najpomembnejši slovenski dirki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kristijan Koren in Tomaž Nose
Med gledalci sta bila tudi Kristijan Koren in nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji Tomaž Nose. Koren, kot kaže, letos ne bo šel na Dirko po Franciji: "Že po Giru sem rekel, da si ne želim na Tour. Vozil bom verjetno Dirko po Avstriji, ekipa pa se bo dokončno odločila teden pred štartom Dirke po Franciji, ko pridejo vsi kolesarji z Dirke po Švici oziroma s priprav. Vsekakor imam že v glavi, da ne bom vozil Toura," nam je povedal. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
VIDEO
Pogovor z zmagovalcem Luk...
VIDEO
Razglasitev najboljših na...
VIDEO
Zaključek druge etape na...

Dodaj v

Moskva-Trst-Ljubljana: Zmage v večjih mestih so najslajše

Intervju z junakom 2. etape Luko Mezgecem
16. junij 2017 ob 17:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Videl sem tisti kaos in si rekel: nič, čas je, da grem." In Luka Mezgec se je odpeljal naproti veliki zmagi, ki jo postavlja ob bok tisti v Trstu 2014.

Luka Mezgec je v 2. etapi Dirke po Sloveniji tvegal več od preostalih šprinterjev in si pred prijatelji in družino privozil prvo etapno zmago na najpomembnejši domači kolesarski dirki. Ko je v središču Ljubljane na ovinku z Resljeve na Komenskega ulico spodneslo kolesarje Dimension Data, je šel Mezgec naprej in v silovitem finišu zdržal do cilja na Slovenski cesti. Presrečen je bil, da mu je uspelo, v cilju so mu roke stisnili tudi žena Renata in starši. Cilj je izpolnjen, dobil pa je tudi potrditev, da je še vedno sposoben šprintati za velike zmage, potem ko se je že precej sprijaznil z vlogo pomočnika.Čestitke za zmago! Kako ste doživeli razplet druge etape?
Kaos sem izkoristil sebi v prid in bil 800 metrov pred ciljem v ospredju. Fantastično. Ko smo prišli na kroge (v središče Ljubljane), smo vedeli, da bo kaotično. Postavili smo se v ospredje in nadzirali dirko. Če si na petem mestu, je vse lažje, kot če si 30. Na začetku zadnjega kilometra so me sicer začeli malo prehitevati, naprej je šla ekipa Dimension Data, a so se precenili in trije so padli.

Pohvalili ste ekipo, a vendar - na koncu sta skoraj kilometer prevozili sami.
V bistvu sem se zelo instinktivno odločil, da bom napadel približno 800 metrov pred ciljem. Videl sem tisti kaos in si rekel: nič, čas je, da grem. Ostal sem sam, nisem hotel tvegati, da bi bil spet zaprt, tako kot včeraj. Na polno sem pohodil pedale. Vedel sem, da se zadaj ne bodo hitro zorganizirali, čeprav moram priznati, da je bila zadnja ravnina, tistih skoraj 400 metrov, precej dolga.

Ste tam že slišali množico gledalcev, kako navija, ste se lahko malo sprostili?
Ne, nisem se sprostil, saj sem mislil, da mi ves čas nekdo diha za ovratnik. Šele tik pred ciljem sem videl, da sem sam in mi nihče ne more vzeti zmage. Zelo lepo je spet prvi prepeljati ciljno črto!

... in to v slovenski prestolnici!
Zmaga v prestolnici je vedno posebna. Ko še nisem bil profesionalec, sem zmagal v Moskvi. To je bila sladka zmaga. Druge prestolnice še nisem osvojil, seveda pa za največjo še vedno štejem zmago v Trstu na Dirki po Italiji 2014.

Ste do potankosti naštudirali zadnji kilometer današnje etape?
Ne! Tu se sploh še nisem peljal s kolesom. Včeraj smo šli z avtomobilom pogledat. Tisti štirje, ki imamo naloge za zadnja dva kilometra. Sem razložil, kaj hočem, se je pa vse skupaj malo spremenilo z dežjem.

Ste presenečeni, da imate še vedno takšen pospešek, še vedno toliko moči v nogah oziroma, kot rečete vi, šus?
Šus je bil bolj včeraj, danes pa sem moral potrditi tisto, kar zdaj delam v ekipi - zdržati v šprintu, dolgem skoraj kilometer.

Je vaši ekipi pomagala izkušnja s prve etape? Tokrat ste res nadzirali dirko ...
Gotovo. Včeraj smo po etapi malo analizirali vse skupaj in videli, da bi bili lahko bolj v ospredju. Danes smo se tega zavedali. Kolesarji, ki so prišli na Dirko po Sloveniji, so vrhunski v šprinterskem vlaku, vsak ve, kakšno vlogo ima. Po ravnem se vozijo zelo hitro, znajo nadzirati dirko v zadnjih kilometrih in danes se je to pokazalo.

Ko so po ljubljanskih ulicah kolesarji, tudi iz vaše ekipe, padali, je bilo kaj panike?
Gotovo sem bil živčen. Bojim se dežja in mokrih cest, nekajkrat sem tudi sam že padel. Morda sem danes vseeno tvegal več od drugih, saj je bilo v cilju toliko prijateljev in sorodnikov. Rekel sem si, da drugi nočem biti in da raje padem.

Zanimiv je bil tudi dvoboj ekip Orica - Bora. Bennetovi pomočniki so zdrsnili in nekako ste jih ugnali ...
Drži. Takrat, ko je potrebno, tudi sodelujemo. Danes smo po Bogenšperku, ko se je skupina razpolovila, skupaj z Bahrainom vlekli, da bi se znebili Marka Cavendisha, a so nas ujeli. Na koncu, če vidiš, da primanjkuje tvojih pomočnikov, moraš izkoristiti druge. Bennett je imel 1,5 km pred ciljem še nekaj svojih ob sebi. A so šli prehitro v ovinke. Gume pač na spolzkih zebrah in črtah ne držijo dobro.

Etapa je šla mimo Kranja, kjer ste preživljali otroštvo, in zelo blizu Kamnika, kamor ste se priženili. Je bil to poseben občutek?
Seveda. Znani obrazi, znani kraji. Dolgo sem že v tujini, redko pridem domov. Super se je voziti po domačih cestah, pa čeprav greš mimo s 50 na uro. Ko še nisem bil v tujini, sem se spraševal, le zakaj je tako dober občutek, ko voziš po domačih cestah. Zdaj mi je vse jasno. Na letošnji dirki vsej ekipi kažem, kje sem treniral, kje sem rojen, kje so dobre picerije. Se mi kar smejijo ... Mislim, da bo marsikdo iz naše ekipe prišel sem na dopust.

V zadnjem obdobju ste se bolj specializirali kot pomočnik. Ste pogrešali zmage? Danes ste bili zvezda slavnostne razglasitve. Na oder ste šli ne le zaradi etapne zmage, ampak ste dobili tudi majici za vodilnega v skupnem seštevku in vodilnega po točkah.
Upam, da ne bom imel 'muskelfibra', ker sem moral tolikokrat prehoditi po pet stopnic (smeh). Ne, tega se človek res ne more naveličati. Komaj sem čakal na novo etapno zmago. V najlepšem mestu na svetu in pred toliko navijači je vse skupaj še lepše. Vesel sem, da sem zdržal pritisk, saj je ekipa Orico-Scott na dirko pripeljala močno šprintersko ekipo.

Zdaj imate v lasti dve majici, ampak po sobotni kraljevski etapi se boste od ene verjetno poslovili ...
Seveda, zelena jutri gre. Poskušal bom ostati čim bolj spočit, naj drugi dirkajo. Jack Haig je v naši ekipi v zelo dobri formi, kar je dokazal na kriteriju Dauphine. Mislim, da lahko jutri zmaga. Je pa realno, da če zadnjo etapo dobro odšprintam, da obdržim majico za najboljšega po točkah.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
levak
# 16.06.2017 ob 17:50
Lepo nam je polepšal dirko po Sloveniji.
smeško 562
# 16.06.2017 ob 18:56
Kot da nisi vedel. Lep parkiras stran in gres pes nekaj metrov. Ampak Slovenci pač, še na wc z avtom
Supo
# 16.06.2017 ob 18:37
Ljubljana, če ne največje pa sigurno najlepše mesto.
Miša
# 16.06.2017 ob 18:06
Prisrčne čestitke in vse najboljše v nadaljevanju dirke po Sloveniji.
Bivši uporabnik
# 16.06.2017 ob 20:02
Najbolj da se naseliš v eno jamo in tam živiš davkoplačevalec ker te očitno motijo čisto vse pridobitve metropol in večjih krajev. Če ni dirka je pa kaj drugega. Samo da imaš nekaj čez kar bentiš. Si kot stari ljudje v centru LJ ki bi radi vso nočno življenje ustavili ker jim ni to po volji, čeprav so vedeli da se povsod v centrih največ dogaja. Pač večni nergači...
lenoritis
# 16.06.2017 ob 18:50
Hui!!! Špilak zmagal etapo na Švici. In to ne kr eno.
d_a_r_k_o
# 16.06.2017 ob 18:26
Šolski športni dan in ob progi veliko šolske mladine.
skydrumm
# 16.06.2017 ob 17:21
Ljubljana sigurno največje mesto izmed treh. Bravo Mezgec!!
mirkoxx
# 16.06.2017 ob 20:20
Kot da nisi vedel. Lep parkiras stran in gres pes nekaj metrov. Ampak Slovenci pač, še na wc z avtom
Ob prometni konici so zaprli najbolj preobremenjeno cesto v sloveniji. 3 ure od ljubljane do kocevja... alternative ni.
Emmure
# 16.06.2017 ob 19:20
Cestitke Mezgeec.Lepa zmaga!!!
Rugess Nome
# 18.06.2017 ob 16:33
naj uganem... pred dirko je jemal zdravila za "astmo"
frozen pingvin 2
# 17.06.2017 ob 07:08
Kok ste eni reveži. Tri ure si moral sedet v avtu. Ja ubožec mali.

Cel teden se govori o tej dirki, tako da ste si čisto sami krivi če ste stali v prometu. Al si vržeš kolo v prtlažnik in avto pustiš nekje na robu mesta. Al greš na vlak. Itd. Ampak ne, slovenček nebi bil slovenček če se z avtom nebi zmeraj želel pripeljati direkt do vrat.
fantasycamp
# 17.06.2017 ob 00:01
Je kje cel posneek ali vsaj uro pred koncem?
KopirajPrilepi
# 16.06.2017 ob 21:24
Odlično
infostriker
# 16.06.2017 ob 20:46
BRAVO LUKA!

3/4 vas spet jamra ker se 1x na leto ne morete peljat pol LJ zaradi dirke ...mislim pa pa to ne morš verjet, kako nekateri zavračajo šport!
d_a_r_k_o
# 16.06.2017 ob 19:08
Da ne govorimo o New Yorku s kmetijo v Centralnem parku.
TistoPravo
# 16.06.2017 ob 23:37
Super dirka.

Sicer se pa strinjam. Termin bi biu lahko sobotni, glede na to da furajo po cestah...ki v osnovi niso športni poligon in je čimbolj nemoteno odvijanje prometa še vedno primarna naloga. Dokler plačamo vnaprej kr nekej eur vsak, ki registrira in zavaruje vsako leto avto....se lahko tud to organizara vnaprej, da je prometa pretočnost znosna. In petek in Lj ob 14 do 16h je res "idealen" termin za promocijo rega športa sploh iz vidika voznikov ki so se vračali iz napornega tedna domov.

Ampk verjetn so računali, da boste vsi šršli navijat. Prikrita prisila pač ;)
Henry
# 16.06.2017 ob 17:26
Moskva - Trst - Ljubljana: Mezgec obožuje velika mesta

LOL
Joker1982
# 16.06.2017 ob 17:23
Že Trst je navadno selo kaj šele Ljubljana.....
davkoplačevalec
# 16.06.2017 ob 19:44
smesko...ja sem vedel. in kaj...naj ostanem doma zaradi prifuknjene dirke
davkoplačevalec
# 16.06.2017 ob 18:53
Kateri idiot zapre ulice glavnega mesta v petek popoldan. Kakšen jebeni kaos po Ljubljani. V križiščih so vozili eden čez drugega. Policista NITI ENEGA! Vsi so šli navijat na kolesrasko dirko.
Kazalo