Remco Evenepoel je dosegel že tretjo etapno zmago na letošnji Vuelti. V Madrid bo pripeljal tudi v majici za najboljšega hribolazca. Foto: EPA
Remco Evenepoel je dosegel že tretjo etapno zmago na letošnji Vuelti. V Madrid bo pripeljal tudi v majici za najboljšega hribolazca. Foto: EPA

Za Belgijca, ki je napadel 29 km pred ciljem ob prvem prečkanju vzpona Puerto de la Cruz de Linares, je bila to jubilejna 50. zmaga v profesionalni karieri in tretja na letošnji Vuelti. Najboljši je bil še v tretji in 14. etapi.

V skupnem seštevku je po veliki krizi v 11. etapi izgubil preveč časa, da bi se boril za vidno uvrstitev, zato je pričakovano v zahtevnih etapah od takrat dejaven v pobegih.

Sepp Kuss je zelo blizu uspehu kariere. Foto: EPA
Sepp Kuss je zelo blizu uspehu kariere. Foto: EPA

"Čutil sem, da sem najmočnejši v skupini, nisem želel zapravljati časa in sem tvegal. Noge so bile zelo dobre, podobno kot v 14. etapi. To je bila izjemna etapa za takšno zmago in tudi lepa priložnost za dodatne točke v boju majico najboljšega hribolazca," je povedal 23-letni Belgijec.

Kuss zdaj 17 sekund pred Dancem
Troboja članov Jumba Visme ni bilo vse do zadnjih metrov. Američan Kuss in Roglič sta pospešila, dvakratni zmagovalec Toura Vingegaard pa je zaostal devet sekund.

V skupnem seštevku ima Kuss 17 sekund naskoka pred Vingegaardom, Roglič na tretjem mestu še vedno zaostaja minuto in osem sekund.

Roglič: Šefi so nam dali dokončen ukaz o vrstnem redu

Američan se je naučil, da se mora včasih postaviti zase
"Zdaj vem, da si zaslužim podporo svoje ekipe. Nikoli nisem tisti, ki zahteva, da je vse po njegovo. Naučil sem se, da se moraš včasih postaviti zase," je poudaril Kuss.

Roglič: Taka so bila navodila naših šefov, imam svoje mnenje
Roglič je dodal: "Zelo smo švicali, čeprav je bilo vse skupaj na prvi pogled malce bolj umirjeno. Na koncu je bilo težko. Taka so bila navodila naših šefov. Imam svoje mnenje, vendar se bom s tem sprijaznil."

Vingegaard: Lepo je, da lahko Kussu poplačava za vse
"Lepo je, da lahko Kussu poplačava za vse. Toliko je že storil za naju s Primožem. Seveda mu tako danes kot v soboto, ko bo na sporedu zahtevna etapa, z veseljem poplačam za ves njegov trud. V soboto bomo še morali biti pozorni," je poudaril Vingegaard.

Kuss dobil podporo šefov, Roglič ima o tem svoje mnenje
Profil 18. etape Foto: Organizator
Profil 18. etape Foto: Organizator

Trasa pisana na kožo ubežnikom
Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov, od tega tri prve kategorije. Med njimi je tudi 8,3 km dolg zaključni vzpon na Puerto de la Cruz de Linares s povprečnim naklonom 8,6 odstotka.

Etapa je pričakovano pripadla ubežnikom, saj najboljše moštvo s tremi kolesarji na vrhu skupnega seštevka ni imelo pravega motiva za etapno zmago. Po sredni etapi na sloviti Angliru, ki je prinesla tudi časovne razpoke znotraj ekipe in kritike na račun dirkanja glavnih zvezdnikov Jumba Visme.

Zaključni vzpon 18. etape. Foto: Organizator
Zaključni vzpon 18. etape. Foto: Organizator

V skupini najboljših je bila večino časa na čelu prav nizozemska zasedba, tako kot dan prej pa je ritem 30 km pred koncem oziroma na vzponu, ki so ga kolesarji pozneje prepeljali še enkrat do cilja, narekovalo moštvo Bahrain Victorious in skušalo z Mikelom Lando napredovati v skupnem seštevku.

Na čelo skupine s favoriti sta se postavila Vingegaard in Roglič ter varovala vodilnega Kussa ter tokrat z njim ostala vse do zadnjih metrov.

Evenepoel razred zase med ubežniki
Ubežniki so obračunali za zmago, najmočnejši iz vse manjše skupine pa je bil pričakovano Evenepoel. Mladi Belgijec je sredi predzadnjega vzpona napadel in si hitro privozil veliko prednost pred zasledovalci. Drugo mesto je z zaostankom štirih minut in 44 sekund pripadlo Italijanu Damianu Carusu (Bahrain Victorious), tretji pa je bil Danec Andreas Kron (Lotto Dstny), ki je zaostal več kot pet minut.

V soboto zadnja razgibana etapa
V petek je na sporedu ravninska etapa. Končnega zmagovalca bo dala sobotna razgibana etapa z desetimi kategoriziranimi klanci tretje kategorije. V nedeljo je na vrsti parada šampionov do Madrida.

Skupni vrstni red po 18. etapi:                          
  1. S. KUSS            ZDA   65:31:27 
  2. J. VINGEGAARD      DAN      +0:17 
  3. P. ROGLIČ          SLO       1:08 
  4. J. AYUSO           ŠPA       4:00 
  5. M. LANDA           ŠPA       4:19 
  6. E. MAS             ŠPA       4:30 
  7. C. UIJTDEBROEKS    BEL       7:27 
  8. A. VLASOV          RUS       8:35 
  9. J. ALMEDIA         POR      10:20 
 10. S. BUITRAGO        KOL      12:20 
 ...                                   
 13. R. EVENEPOEL       BEL      27:53 
 32. J. TRATNIK         SLO    1:49:23 
130. D. NOVAK           SLO    3:47:09 
133. M. GOVEKAR         SLO    3:52:20