Z odprtim dresom in višjim številom obratov ter brez zaletavosti je Roglič prepeljal 13. etapo, kjer se je na koncu v nekaj metrih otresel Ayusa, Masa, Uijtebroeksa in Lande ter skoraj ujel v rdečo odetega Kussa. Zdaj je od Američana odvisno, ali lahko osvoji Dirko po Španiji, v primeru krize pa je Slovenec prvi rezervni adut Jumba Visme. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling
Z odprtim dresom in višjim številom obratov ter brez zaletavosti je Roglič prepeljal 13. etapo, kjer se je na koncu v nekaj metrih otresel Ayusa, Masa, Uijtebroeksa in Lande ter skoraj ujel v rdečo odetega Kussa. Zdaj je od Američana odvisno, ali lahko osvoji Dirko po Španiji, v primeru krize pa je Slovenec prvi rezervni adut Jumba Visme. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling

"Vedno upaš na najboljše, a zdaj je resnično dobro. Edina smola je, da je do konca še kar nekaj etap. Odlično smo na poti," se je na cilju legendarnega pirenejskega prelaza smejalo trikratnemu osvajalcu Dirke po Španiji, ki je bil v petkovi, 13. etapi zadolžen za pokrivanje preostalega glavnega izzivalca Juana Ayusa, potem ko je lanskega branilca Remca Evenepoela odrezalo kar 90 km pred ciljem in je Belgijec na koncu zaostal za neverjetnih 27 minut.

Zabavno dirkanje po načrtu

Sorodna novica Jumbo Visma potolkel konkurenco, Kuss napovedal končno zmago

Potem ko je 135 km kolesaril kot senca in hranil moči, je Primož Roglič v zadnjih metrih vzpona na Tourmalet pretegnil noge in pričakovano pobral bonifikacije za 3. mesto v etapi ter s tem potrdil napredovanje na skupno drugo mesto, kjer ima sedem sekund prednosti pred Jonasom Vingegaardom. Pred njima je 1:37 oziroma 1:44 ostal njun zvesti superpomočnik Sepp Kuss, ki ima nenadejano priložnost, da osvoji 78. Dirko po Španiji.

"Sepp? Niti nisem presenečen, dirka že svoj tretji Grand Tour sezone. Kapo dol, vse spoštovanje Seppu, ki si to zasluži. Kar precej zabavno dirkanje. Načrt se je kar uresničil," je slovenski šampion pred ekipnim avtobusom potrdil, da so še presegli načrte in zamisli vodij pri Jumbu Vismi. Prva tri mesta v 13. etapi za prevzem vodilnih treh mest v skupnem seštevku. Kuss je dobil 6., Roglič 8. in zdaj Vingegaard 13. etapo, ki se je končala na gori z največ obiski v zgodovini Tour de Francea.

Brez Kussa ni skupnih zmag Jumba

"Načrt je bil, da bo Vingegaard napadel. Drugi favoriti so ga opazovali, s Primožem pa sva skušala izkoristiti prednost v zadnjem delu. Napadel sem v zadnjih dveh kilometrih, saj nimam takšnega zaključnega poskoka, kot ga imata Roglič ali Ayuso. Sanjsko!" je pripovedoval Kuss na novinarski konferenci. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling

Čebele so ne samo na papirju, temveč tudi na cesti razred zase, zmagovalni oder je zaseden, sokapetana pa podrejena superpomočniku. O predanosti ekipe Kussu ob izjemni priložnosti ne gre dvomiti. Odkar je Jumbo Visma postal kolesarska velesila, je osvojil šest tritedenskih dirk: štiri je osvojil Roglič, dve pa Vingegaard. Skupna točka? Na prav vseh šestih zmagoslavjih je bil Kuss ključni gorski superpomočnik.

"Čudno, neobičajno, da se to dogaja. A gremo korak za korakom. Vuelta je šele zares zavila v prave gore," je zasavski orel vseeno posvaril, da je do Madrida še dolga pot in bolezni, nesreče ter tudi črni dnevi niso nemogoči. Preden je nasmejani 33-letni Kisovčan pobegnil pod prho, ni šlo brez glavnega vprašanja: kdo izmed trojice bo na koncu zmagal na La Vuelti 23? "Sladke skrbi za ekipo."

Lahko štirje Španci in tri ekipe združijo moči?

Roglič ima točno minuto prednosti pred prvim izzivalcem Jumba Visme. Juan Ayuso je trmast, lani skupno že tretji, a tudi sam je ostal brez pomembnega taktičnega aduta. Še preden je kolesarski svet šokiral Evenepoelov trk v zid, je na začetku vzpona na l'Aubisqeu odpadel Joao Almeida. UAE Emirates s tem izgubljajo taktični vzvod za pritisk na vodilno ekipo, hkrati je na 6. mesto pričakovano zdrsnil Marc Soler (+3:10).

Ob pogledu na skupno razvrstitev po prvi pirenejski etapi je razvidno, da obstaja zgolj ena kolikor toliko otipljiva zgodba, ki bi še lahko ogrozila triumvirat Jumba Visme. Špansko zavezništvo četverice kolesarjev iz treh različnih ekip.

Med četrtim Ayusom (+2:37) in šestim Solerjem iz UAE Emirates je tako Enric Mas (Movistar; +3:06), sedmi pa je zdaj Mikel Landa (Bahrain Victorious; +4:12). A kaj ko med seboj niso ravno največji prijatelji oziroma starejša trojica goji medsebojne zamere iz obdobja, ko so si delili klubske barve Movistarja.

A četudi bi pozabili na stare zgodbice in se kot v 80. letih organizirali v špansko koalicijo, imajo nasproti najboljšo ekipo na tritedenskih dirkah, ki je odločena, da kot sploh prva pobere tako Giro kot Tour in Vuelto v isti sezoni, pri čemer ima tudi možnost, da celo s tremi različnimi kolesarji.

"Načrt je bil, da gremo po etapno zmago in bom jaz prvi napadel. Neverjetno, da nam je uspelo biti prvi, drugi in tretji tako v etapi kot v skupnem seštevku, neverjetno. Kar zadeva moje stanje, bi rekel, da sem v dobri formi, sicer ne na ravni Toura, a recimo od 90- do 95-odstotno," je Vingegaard primerjal svojo pripravljenost s formo ob julijski zmagi na Dirki po Franciji. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling

Vingegaard določen za prvega napadalca

Športni direktor Jumba Visme Marc Reef je potrdil, da se je izpolnil načrt: "Robert Gesink si zasluži veliko pohvala za to, kar je pokazal. Skoraj sam je nadziral potek etape, preostali so morali samo dokončati delo. Res smo imeli približno takšen načrt: Jonas da začne napad, Sepp in Primož samo sledita preostalim, nato pa – ko začutita in imata priložnost – skočita še sama. Kuss je moral izkoristiti položaj proti preostalim tekmecem, na koncu je lahko sprintal še Roglič, saj vemo, da je najeksplozivnejši."

Logična in racionalna razlaga vodje čebel, ki lahko potolčene tekmece v karavani zdaj potolažijo z dopuščanjem begov, s čimer bi hkrati sami sebi olajšali delo. Do Madrida so še tri prave gorske etape in nekaj razgibanih, a razen zloveščega Angliruja najbrž Jumbo Visma ne bo več lovil etapnega uspeha. Že zdaj je na Tourmaletu prevladalo mnenje, da je La Vuelta 23 odločena.

"Razumem, da je za spektakel to grenko-sladek razplet, ko vidiš prevlado ene tako močne ekipe, vendar mislim, da je način dirkanja zanimiv. Ne nazadnje se redko zgodi, da so na prvih treh mestih kolesarji iste ekipe," je Kuss v španščini pihal na dušo sedmi sili, da naj uživa v zgodovinski priložnosti. Za dobro mero je Američan poročen s špansko kolesarko Noemí Ferré, tako da uživa naklonjenost tamkajšnjih medijev kot tudi nevtralnih navijačev.

Vingegaard: Ne borim se z ekipnima tovarišema

27 minut izgube pomeni, da je Remco Evenepoel izgubil boj tako za rdečo kot belo majico. Bolan ni, sam je navedel, da je bil preprosto brez energije. Zanimivo, da se mu je to zgodilo v Franciji, kjer je predtem v članski karieri dirkal zgolj en dan: peti je bil na kronometru narodov 2021. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling
27 minut izgube pomeni, da je Remco Evenepoel izgubil boj tako za rdečo kot belo majico. Bolan ni, sam je navedel, da je bil preprosto brez energije. Zanimivo, da se mu je to zgodilo v Franciji, kjer je predtem v članski karieri dirkal zgolj en dan: peti je bil na kronometru narodov 2021. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / SprintCycling

Na Dirki po Španiji ni ena ekipa zasedla celotnega zmagovalnega odra od leta 1966, ko je bila La Vuelta še daleč od enakopravnega statusa v krogu treh izbranih Grand Tourov. Takrat je imela ekipa KAS Kaskol na koncu med prvimi sedmimi kar šest kolesarjev, slavil pa je trio Francisco Gabica, Eusebio Veles in Carlos Echeverria.

"Ne borim se z ekipnima tovarišema. Borimo se kot ekipa za zmago na Dirki po Španiji. Zdaj vse deluje zelo obetavno, med nami ne bo bitke, a za nami so še vedno drugi močno fantje," je bil nedvoumen etapni zmagovalec Vingegaard.

Torej tako Roglič kot Vingegaard bosta zdaj podpirala Kussa in samo če 28-letni Američan zaide v kakšne težave ali pa postane žrtev višje sile, bosta zmagovalca Dirke po Italiji in Franciji prevzela rdečo majico. Brez Remca Evenepoela v boju za skupno zmago je vsa dirkalna drama zdaj odvisna od španske koalicije ...

Mrk Evenepoela, ker je imel prazen rezervoar

Druga povezana zgodba je bila predaja lanskega zmagovalca Remca Evenepoela, ki je izgubil stik z glavnino že v prvih kilometrih vzpona na Aubisque, prvega vzpona 1. kategorije na letošnji španski pentlji in kar 90 km pred ciljem. Po 13. etapi Belgijec ni govoril z mediji, objavil pa je zapis na družbenih medijih: "Ko se potrudiš in daš vse od sebe, ne obžaluješ ničesar. Rezervoar je bil danes prazen. Zahvaljujem se ekipi za podporo in to, da je z mano vztrajala do konca. Volkovi se nikoli ne predajo."

Roglič je na to temo dejal: "Nisem ga niti videl, samo dobil sem obvestilo po radiu, da je odpadel." Tik pred startom je bil Evenepoel še sproščen in nasmejan ter je dal nekaj izjav, prav tako ničesar ni omenil sotekmovalcem ali ekipnim vodjem. Alfa in omega ekipe Quickstep Patrick Lefevere je že med etapo dejal, da ne ve nič o nikakršni morebitni bolezni.

Za The Cycling Podcast je nenavaden dan opisal James Knox, eden izmed Evenepoelovih gorskih pomočnikov v volčjem krdelu. "Ne, pričakovali smo normalen dan boja za skupno razvrstitev. Remco preprosto ni bil pravi, doživel je težek dan. Nekaj, česar nismo pričakovali. Sam sem bil spredaj in nadziral poteze Jumba Visme. Minuto zatem, ko sem po radiu slišal, da Remco nima dobrega dne, so pospešili in takrat sem nazadnje videl čelo dirke. Zame, ki sem velikokrat že tako odpadel, je to le del kolesarstva. Ni mu lahko, ker čuti, da je razočaral sebe, ekipo. Ves kolesarski svet ga spremlja, žal mi ga je, a to je del kolesarstva."