Po zmedi in kaosu v 16. in 17. etapi je po Angliruju prišel ukaz šefov, da je skupni vrstni red odločen. Na zadnji nevarni etapi sta Vingegaard in Roglič takole v cilj pospremila novega prvaka Dirke po Španiji Seppa Kussa. Foto: ASO
Po zmedi in kaosu v 16. in 17. etapi je po Angliruju prišel ukaz šefov, da je skupni vrstni red odločen. Na zadnji nevarni etapi sta Vingegaard in Roglič takole v cilj pospremila novega prvaka Dirke po Španiji Seppa Kussa. Foto: ASO

Sepp Kuss je ob podpori celotne rumeno-črne ekipe na predzadnji etapi pričakovano brez naprezanja ubranil skupno vodstvo in bo na nedeljski paradi šampionov v Madridu proslavljal svoj največji uspeh in prvo zmago na tritedenskih dirkah. Drugo mesto bo zasedel zmagovalec letošnje Dirke po Franciji Jonas Vingegaard, tretje pa slovenski šampion in zmagovalec Dirke po Italiji Primož Roglič.

Sorodna novica Richard Plugge si želi obdržati Rogliča še dolgo

Posebni trenutki in občutki za Kussa

"Zelo sem si oddahnil, potrebujem še nekaj predaha zaradi hitrega zadnjega vzpona. Skoraj smo že na cilju. Vse smo imeli pod nadzorom, celotna ekipa je ves čas narekovala ritem in bila sijajna. Robert Gesink in Dylan van Baarle sta vlekla 90-odstotkov dneva, bila sta izjemna. Primož je opravil veliko dela zame na zadnjem vzponu in nato ves čas vlekel še na ravnini skupaj z Jonasom. Tega si nisem nikoli predstavljal," je bil po koncu 20. etape skromen 29-letnik iz Duranga v Koloradu, ki bo drugi Američan z zmago na Dirki po Španiji. Prvi je bil leta 2013 Chris Horner, ki je takrat z 41-leti postal najstarejši skupni zmagovalec v zgodovini tritedenskih dirk.

Sepp Kuss je kot gorski pomočnik pomembno prispeval k šestim zmagam Jumba Visme na tritedenskih dirkah, zdaj pa je še sam osvojil La Vuelto 23 in se vpisal v kolesarsko zgodovino. Foto: EPA
Sepp Kuss je kot gorski pomočnik pomembno prispeval k šestim zmagam Jumba Visme na tritedenskih dirkah, zdaj pa je še sam osvojil La Vuelto 23 in se vpisal v kolesarsko zgodovino. Foto: EPA

"Izreden, poseben trenutek, da se lahko tako sprostiš v zadnjem kilometru gorske etape skupaj z dvema ekipnima kolegoma. Občutki, ki jih še podoživljam. Na koncu pa seveda slavje z družino. Saj za to tudi gre, kajne?" se je smejalo Kussu, ki je letos kot superpomočnik oddirkal vse tri grand toure in na koncu senzacionalno osvojil Dirko po Španiji.

Trojček osvojenih grand tourov za anale

Ekipa Jumba Visme je torej osvojila prva tri mesta, s čimer je po Dirki po Italiji in Dirki po Franciji dobila še tretjo tritedensko dirko v sezoni, kar ni uspelo še nobeni ekipi v kolesarski zgodovini! Predtem se je samo na Dirki po Španiji leta 1966 zgodilo, da je ena ekipa zasedla celotni zmagovalni oder grand toura, kar je v precej razredčeni konkurenci uspelo španski ekipi Kas Kaskol.

Jumbo Visma pripeljala Kussa do Madrida v rdeči majici
Plugge ne bo spustil "kralja" Rogliča

Za GCN se je med etapo razgovoril vrhovni šef Jumba Visme Richard Plugge, ki je poudaril, da do nizozemske ekipe ni pristopil nobeden izmed domnevnih snubcev. Menedžer ekipe je zatrdil, da tekmecem ni pripravljen prepustiti Rogliča, ki ima ne nazadnje pogodbo vse do konca sezone 2025. "Roglič je naš kralj in kralje je težko izpustiti."

Poels kot vino: starejši in boljši

Za zmago na razgibani in zahtevni 20. etapi, ki je bila z 208 kilometri najdaljša etapa letošnjega kolesarskega kroga po Španiji in je po profilu spominjala na ardenski spomenik Liege–Bastogne–Liege, se je udaril preostanek ubežnikov. Z zgodnjim sprintom v skupini petih kolesarjev je Wout Poels prišel do prve etapne zmage za ekipo Bahrain Victorious na letošnji Vuelti, hkrati pa za nekaj centimetrov preprečil četrto etapno slavje Remca Evenepoela (Soudal QuickStep), ki bo osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Wout Poels je pri 35. letih etapni zmagi na Touru, na katerem je letos dobil 15. etapo pod Mont Blancom, zdaj v okolici Madrida dodal še etapni uspeh na Vuelti. Foto: ASO
Wout Poels je pri 35. letih etapni zmagi na Touru, na katerem je letos dobil 15. etapo pod Mont Blancom, zdaj v okolici Madrida dodal še etapni uspeh na Vuelti. Foto: ASO

"Sem kot steklenica vina, starejši kot sem, boljši sem. Izjemno je, poleg tega sem v predzadnji etapi premagal Evenepoela, Solerja in druge. Najprej sem skušal biti ob njegovem kolesu, a so se obotavljali. Dejal sem si, da jih lahko presenetim. Nabral sem si nekaj prednosti po ovinku, nato sprintal na vso moč in izšlo se je kar dobro," je dejal Poels, zdaj zmagovalec 23. dirk v karieri.

Na zadnjem in najtežjem klancu dneva Alto San Lorenzo de El Escorial (4,6 km s 6,6 %) so napadli ubežniki, ključen je bil ravno skok Poelsa, ki se je na kratko otresel Evenepoela, a se je nosilec pikčaste majice na spustu vrnil v vodilno skupino, v kateri so bili še Marc Soler, Lennert Van Eetvelt in Pelayo Sanchez Mayo.

Množični beg z blagoslovom Jumba

V prvotnem begu dneva je bilo kar 31 kolesarjev, med katerimi je bil v skupnem seštevku najvišje ravno Evenepoel. Ubežniki so si do zadnjega, desetega, vzpona tretje kategorije nabrali kar 11 minut prednosti. Vodilna ekipa Jumbo Visma je nadzorovala položaj v glavnini, medtem ko je v ubežni skupini imela čebelo Wilca Keldermana, ki pa se mu ni posrečil veliki met in prva zmaga med kolesarsko elito.

V nedeljo bo na sporedu le še zadnja etapa v Madridu, ki pa bo namenjena predvsem proslavljanju in sprinterskemu obračunu ob koncu 101,5 km dolge trase med Hipodromom Zarzuela in središčem Madrida.

Veliko govoric o morebitnem odhodu Rogliča

78. DIRKA PO ŠPANIJI

20. etapa: Manzanares el Real-Guadarrama, 208 km

Results powered by FirstCycling.com

Skupni vrstni red po 20. etapi:

  1. S. KUSS            ZDA   74:23:42 
  2. J. VINGEGAARD      DAN      +0:17 
  3. P. ROGLIČ          SLO       1:08 
  4. J. AYUSO           ŠPA       3:44 
  5. M. LANDA           ŠPA       4:03 
  6. E. MAS             ŠPA       4:14 
  7. A. VLASOV          RUS       8:19 
  8. C. UIJTDEBROEKS    BEL       8:26 
  9. J. ALMEDIA         POR      10:08 
 10. S. BUITRAGO        KOL      12:04 
 11. S. CRASS           BEL      14:30 
 12. R. EVENEPOEL       BEL      17:10 
 ...                                   
 38. J. TRATNIK         SLO    1:57:16 
134. D. NOVAK           SLO    4:03:15 
135. M. GOVEKAR         SLO    4:05:08