Lennard Kämna se je veselil 9. zmage med profesionalci. Foto: EPA
Lennard Kämna se je veselil 9. zmage med profesionalci. Foto: EPA

Organizatorji imajo letos res veliko težav, spomnimo se le ekipnega kronometra v Barceloni, kjer so bili številni padci, naslednji dan so morali nevtralizirati zadnjih devet kilometrov, tokrat pa je bil čas ustavljen 2050 metrov pred ciljem. Vzrok? Na tem predelu Španije je deževalo prvič po letu dni, blatni zadnji metri pa so grozili, da bi v dirkanju "na polno" morda kdo padel in utrpel hujši padec. Zadnji klanec na Alto Caravaca da la Cruz (8,2 km, povprečni naklon 5,4 odstotka) tako ni prinesel pričakovane drame in morebitnih mešanj kart najboljših.

Evenepoel in Vingegaard sta skupaj prispela v cilj. Foto: EPA
Evenepoel in Vingegaard sta skupaj prispela v cilj. Foto: EPA

Roglič najprej pridobil dve sekundi, potem pa ...
Med kapetani smo tako videli v zadnjem klancu le malo akcije. Približno 300 metrov pred novo ciljno črto je pospešil Remco Evenepoel, a je Primož Roglič hitro odgovoril in si v hipu priboril nekaj prednosti, ura je pokazala dve sekundi, če bi se do konca dirkalo na polno, bi najbrž pridobil še kaj, a vsi favoriti so se nato v špalirju in smehu mirno pripeljali do cilja. Več ur po etapi so bili izidi spet revidirani in so pokazali, da med Rogličem in Evenepoelom ni bilo časovne razlike!

Majico vodilnega je tako obdržal Sepp Kuss, bolj zanimivo pa je razmerje med favoriti. V najboljšem izhodišču je Evenepoel (ki je skupno četrti), Roglič in Mikel Landa zaostajata 7 sekund, Jonas Vingegaard in Enric Mas 11, Juan Ayuso pa 21.

"Na začetku dneva je šlo na polno. Ko smo bili prvič ujeti, sem pričakoval, da bo zadnji klanec miren, a izkazalo se je ravno drugače. Na zadnjem klancu sem imel noge, da naredim dober izid. Zadovoljen sem, da bom na prosti dan v tako dobrem položaju. Prvih devet dni končujemo dobro in pozitivno," je bil v cilju spet nasmejan Roglič.

Jumbo, veter in ešaloni
Začelo se je viharno in udarno, prva ura dirkanja je bila zelo hitra, povprečna hitrost je znašala kar 50,1 km/h. Ob vetru so se ustvarili ešaloni, spredaj se je hitro izoblikovala močna ubežna skupina, potem ko je Jumbo Visma (seveda tudi s Primožem Rogličem in Janom Tratnikom) močno "potegnila" in so ji le redki lahko sledili. Od kolesarjev, ki so v skupni deseterici letošnje Vuelte, so tako bili štirje v ubežni skupini: Sepp Kuss, Remco Evenepoel, Primož Roglič in Jonas Vingegaard.

Profil 9. etape. Foto: Organizator
Profil 9. etape. Foto: Organizator

V "pravem" pobegu osmerica
A sredi vzpona prve kategorije (Puerto Casas de la Marina la Perdiz), katerega vrh je bil malo po 60 kilometrih etape, so bili favoriti vendarle ujeti, kar je omogočalo, da se je vendarle začel "pravi" beg, ki ga je ustvarila osmerica, med temi je bil najmočnejši kolesar Nemec Lennard Kämna. Skupina si je večala prednost, najvišja je znašala dobrih osem minut

Veter spet prerezal glavnino
Približno 75 km pred ciljem so se spet ustvarili ešaloni, ki so pretrgali glavnino na več delov, v prvem delu so ostali vsi glavni favoriti za končno zmago, izjema je bil le nosilec bele majice Lenny Martinez, ki je zaostajal že debelo minuto, a je favorite ujel približno 50 km pred ciljem.

Kämna potegnil 5 km pred ciljem
Glavnina je takrat razliko stopila na dobre tri minute, a nato se je precej ustavila in ni več lovila zaostanka, razlika se je v hipu povišala na pet minut in jasno je, da bodo ubežniki slavili zmago. Dobrih 20 minut pred ciljem pa je bilo objavljeno, da zaradi blatnih zadnjih metrov ne bodo šteli časi iz cilja, ampak dobrih dveh kilometrov pred ciljem. Kämna je etapno zmago napadel dobrih pet kilometrov pred ciljem. Tik pred virtualno ciljno črto je potegnil Evenepoel, a se je Roglič takoj izstrelil v ospredje in ga prehitel za nekaj metrov.

Kämna dobil kaotično deveto etapo Vuelte, Roglič skupno že šesti

V ponedeljek je na Dirki po Španiji prvi prosti dan, v torek pa sledi ena ključnih etap, 25,8 kilometra dolg kronometer v Valladolidu.

78. Dirka po Španiji

9. etapa, Cartagena−Collado de la Cruz de Caravaca, 184,5 km

Results powered by FirstCycling.com

Vrstni red po 9. etapi

  1. S. KUSS            ZDA   35:23:30
  2. M. SOLER           ŠPA      +0:43
  3. L. MARTINEZ        FRA       1:02
  4. R. EVENEPOEL       BEL       2:22
  5. M. LANDA           ŠPA       2:29
  6. P. ROGLIČ          SLO       2:29
  7. J. VINGEGAARD      DAN       2:33
  8. E. MAS             ŠPA       2:33
  9. J. AYUSO           ŠPA       2:43
 10. J. ALMEDIA         POR       2:55
 ...                                  
 41. J. TRATNIK         SLO      36:42
115. D. NOVAK           SLO    1:22:01
157. M. GOVEKAR         SLO    1:41:25