Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Iz hrvaške zveze so vodstvo slovenske reprezentance obvestili, da dogovorjeni obračun odpovedujejo. Vseeno bodo olimpijski polfinalisti v istem terminu odigrali pripravljalno tekmo, pomerili pa se bodo s Črnogorci, ki se prav tako pripravljajo na svetovno prvenstvo. V skupinskem delu jih na Filipinih čakajo Litva, Mehika in Egipt. Hrvati medtem igrajo predkvalifikacije za EuroBasket 2025.

Pripravljalne tekme

Ljubljana, sreda, 2. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA – GRČIJA

Atene, petek, 4. avgusta, ob 18.00:
GRČIJA – SLOVENIJA

Ljubljana, torek, 8. avgusta, ob 18.00:
SLOVENIJA – ČRNA GORA

Malaga, petek, 11. avgusta, ob 21.30:
ŠPANIJA – SLOVENIJA

Malaga, sobota, 12. avgusta, ob 21.30:
ZDA – SLOVENIJA

Tokio, sobota, 19. avgusta, ob 8.00:
JAPONSKA – SLOVENIJA

Že kupljene vstopnice veljajo za Črno goro

"Malce neobičajno je, da se že dogovorjena tekma tik pred zdajci odpove na tak način. Še posebej v pripravah na tako pomembno tekmovanje in ko se govori o dveh prijateljskih zvezah, ki sta izpeljali že mnogo skupnih projektov. A ne glede na vse, bomo reprezentanci omogočili izjemno kakovostno pripravljalno tekmo in verjamem, da bodo slovenski navijači na tekmi proti Črni gori prišli na svoj račun," je dejal predsednik KZS-ja Matej Erjavec.

Košarkarska zveza je sporočila, da že kupljene vstopnice za prvotno predvideno tekmo proti Hrvaški ostanejo veljavne za tekmo proti Črni gori in menjava ni potrebna. Dvoboj se bo v Stožicah začel ob 18.00, tako kot je bilo predvideno za srečanje s Hrvaško. Kupci vstopnic, ki jim sprememba ne ustreza, pa jih lahko od ponedeljka do srede vrnejo in bodo dobili povrnjeno kupnino.

Prišla tudi že Dončić in Čančar

Slovenija se že dober teden pripravlja na četrti nastop na svetovnem prvenstvu, kjer bo skupinski del igrala na Okinavi. Na Japonskem se bo pomerila z Venezuelo, Gruzijo in Zelenortskimi otoki. Dve reprezentanci se bosta uvrstili v drugi del, kjer se bosta srečali z najboljšima iz skupine z Japonsko, Avstralijo, Finsko in Nemčijo. Dve ekipi bosta nato odpotovali v četrtfinale na Filipine, kjer bodo v Manili izločilni boji.

Črna gora bo drugič zapored igrala na svetovnem prvenstvu. V kadru sta tudi dva nekdanja košarkarja Olimpije, Marko Simonović in Kendrick Perry. Foto: Reuters
Črna gora bo drugič zapored igrala na svetovnem prvenstvu. V kadru sta tudi dva nekdanja košarkarja Olimpije, Marko Simonović in Kendrick Perry. Foto: Reuters

Priprave so varovanci Aleksandra Sekulića začeli v Laškem in Celju, kjer so odigrali tudi eno tekmo. S 75:73 so premagali trdožive Kitajce. Zdaj so se že preselili v Ljubljano, kjer bodo ves čas trenirali in odigrali še dve srečanji. Prva tekma bo v sredo, ko v Stožice prihaja Grčija. Nato Slovence čaka gostovanje v Atenah, zatem pa še turnir v Malagi, kjer se bodo srečali s Španijo in ZDA. Zadnjo pripravljalno tekmo bodo igrali v Tokiu z Japonsko.

S petkom sta se izbrani vrsti pridružila tudi NBA-jevca Luka Dončić in Vlatko Čančar. Zdaj je na treningih tako 15 košarkarjev. S seznama Sekulića manjka še Mike Tobey, ki naj bi se pridružil šele 7. avgusta, le dober teden pred odhodom na Japonsko. Na pripravah je sicer že en naturalizirani košarkar, Jordan Morgan.