Zlatko Dalić računa, da bo glavni ideolog še vedno Luka Modrić. Foto: EPA
Zlatko Dalić računa, da bo glavni ideolog še vedno Luka Modrić. Foto: EPA

Selektorji morajo do polnoči 7. junija Uefi sporočiti končne sezname, na katerih bo od 23 do 26 igralcev. Hrvaški strateg bo zbral ekipo 26. maja, 3. junija bodo Hrvati igrali pripravljalno tekmo s Severno Makedonijo, 8. junija pa se bodo merili še na Portugalskem. Vmes bodo potovali v Vatikan na sprejem k papežu.

Na Euro 2024 bo Hrvaška igrala v skupini B skupaj s Španijo, Albanijo in Italijo. Na prejšnjem EP-ju je izpadla v osmini finala po podaljških proti Španiji. Najdlje je prišla do četrtfinala (leta 1996 v Angliji in leta 2008 v Avstriji). Precej več uspeha imajo Hrvati na svetovnih prvenstvih, leta 2018 so končali na drugem mestu, v letih 1998 in 2022 pa na tretjem mestu.

Selektor med rezerve uvrstil tudi Matanovića in Sučića
Dalić se je odločil, da seznamu doda še devet rezerv, saj imajo nekateri igralci težave s poškodbami in bi se lahko še zgodile menjave. Presenetljivo sta med rezervami tudi napadalec Karlsruheja Igor Matanović in vezist zagrebškega Dinama Petar Sučić.

"Vsi se zavedamo, da so pričakovanja v domovini velika, na Euru pa bo nastopilo veliko močnih reprezentanc. Imamo najtežjo skupino in zelo težko se bo prebiti v izločilne boje. Uvrstili smo se na Euro, vse preostalo pa bo bonus. Nimamo nobenega pritiska, računamo pa na veliko podporo navijačev. Verjetno nikoli ne bomo imeli bolj številne podpore s tribun," je poudaril Dalić, ki še vedno računa na vodjo na zelenici Luko Modrića, ki bo septembra dopolnil že 39 let.


Hrvaški seznam za Euro 2024:

Vratarji: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).

Branilci: Josip Juranović (Union Berlin), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Ajax), Domagoj Vida (AEK), Marin Pongračić (Lecce), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax).

Vezisti: Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nassr), Mateo Kovačić (Manchester City), Lovro Majer (Wolfsburg), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Martin Baturina (Dinamo), Luka Sučić (Salzburg), Nikola Vlašić (Torino).

Napadalci: Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Ivan Perišić (Hajduk), Marko Pjaca (Rijeka), Marco Pašalić (Rijeka).

Rezerve; Borna Barišić (Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo Zagreb).