Olivier Giroud se je uspešnega začetka SP-ja veselil s selektorjem Didierjem Deschampsom. Foto: Reuters
Olivier Giroud se je uspešnega začetka SP-ja veselil s selektorjem Didierjem Deschampsom. Foto: Reuters

Prvič po letu 2006, ko je Brazilija premagala Hrvaško (1:0), se je zgodilo, da je prvak dobil svoje prvo srečanje. Italiji proti Paragvaju (1:1), Španiji proti Nizozemski (1:5) in Nemčiji proti Mehiki (0:1) na prejšnjih treh prvenstvih to ni uspelo. Tudi Francija je pred 20 leti ob svoji edini dozdajšnji obrambi naslova na prvi tekmi izgubila proti Senegalu (0:1) in se poslovila že po predtekmovanju.

Avstralija je v 9. minuti presenetljivo povedla, po podaji z desne strani pred vrata je zadel Craig Goodwin. V akciji Avstralcev za gol si je koleno poškodoval Lucas Hernandez in moral zapustiti zelenico. Namesto njega je v igro vstopil njegov leto in pol mlajši brat Theo.

Goodwin v 9. minuti šokiral Francoze

Francija je izenačila v 27. minuti, prav po predložku Thea Hernandeza z leve strani je bil z glavo uspešen Adrien Rabiot. Pet minut pozneje se je avstralska mreža zatresla še enkrat. Obramba je naredila napako na desni strani, v kazenski prostor je z žogo vtekel Rabiot in podal v sredino, tam pa ni imel težkega dela Olivier Giroud. Rabiot je prvi Francoz po Christophu Dugarryju leta 1998, ki je ob debiju na SP-ju vpisal gol in podajo.

Rabiot z glavo izenačil na 1:1
Giroud zatresel prazno mrežo za 2:1

Kljub podrejeni vlogi (Francozi so izpeljali še nekaj nevarnih akcij) je imela Avstralija v prvi minuti sodnikovega podaljška lepo priložnost za poravnavo izida, a je Jackson Irvine z glavo zadel le vratnico.

Francozi so v drugem polčasu nadzorovali potek tekme. V 68. minuti je po podaji Ousmana Dembeleja z desne strani iz bližine z glavo zadel še Kylian Mbappe. To je bil njegov peti gol na SP-jih. Tri minute pozneje je Mbappe podal z leve strani, še en zadetek z glavo pa je dosegel Giroud in se z 51. golom za reprezentanco (na 115. tekmi) na vrhu lestvice izenačil s Thierryjem Henryjem (123 tekem).

Francija je zdaj na prvem mestu skupine D, sledita Danska in Tunizija s po eno točko, Avstralija pa je brez točk.

Mbappe povišal vodstvo na 3:1
Giroud še drugič v polno
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Olivier Giroud in Adrien Rabiot. Foto: Reuters
Olivier Giroud in Adrien Rabiot. Foto: Reuters

Francozi na enak način začeli Rusijo 2018

Francozi so bili že pred tekmo veliki favoriti, čeprav so na zadnjih šestih tekmah premagali le Avstrijce. Galski petelini so tik pred prvenstvom ostali brez Karima Benzemaja, Presnela Kimpembeja in Christopha Nkunkuja, še prej pa brez N'Gola Kanteja in Paula Pogbaja.

Kljub temu imajo v napadu še vedno atomska orožja v podobi Girouda, Mbappeja, Antoina Griezmanna in Ousmana Dembeleja. Vsi štirje so tudi začeli tekmo proti kengurujem.

Avstralci na SP-ju nastopajo šestič. Petkrat so izpadli v skupinskem delu, napredovali so le leta 2006 v Nemčiji, ko so nesrečno izgubili v osmini finala proti poznejšemu prvaku Italiji.

Pred štirimi leti v Rusiji sta se Francija in Avstralija prav tako srečali v uvodnem krogu, izid je bil 2:1.

Giroud vodil Francijo do zmage nad Avstralijo
11-22 (D) France-Australia( id: 3854579), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-22 (D) France-Australia( id: 3854579), Postave
11-22 (D) France-Australia( id: 3854579), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina D
1.
Francija
3 2 0 1 6:3 6
2.
Avstralija
3 2 0 1 3:4 6
3.
Tunizija
3 1 1 1 1:1 4
4.
Danska
3 0 1 2 1:3 1
Analiza prvega polčasa Francija – Avstralija
Analiza drugega polčasa Francija – Avstralija
Vrhunci tekme Francija – Avstralija