Naslov svetovnega prvaka je nazadnje pred 60 leti ubranila Brazilija, kar želijo galski petelini zdaj ponoviti. Jim bo to uspelo? Foto: Reuters
Naslov svetovnega prvaka je nazadnje pred 60 leti ubranila Brazilija, kar želijo galski petelini zdaj ponoviti. Jim bo to uspelo? Foto: Reuters

Francija je na dobri poti k ubranitvi naslova, s čimer bi postala prva ekipa s tem dosežkom po Braziliji leta 1962. Anglija pa je sedmič izgubila v četrtfinalu SP-ja, kar je največ na prvenstvih sveta. Francozi lovijo skupno svoj tretji naslov, Angleži ostajajo pri enem.

Francija zadnja polfinalistka SP-ja

Anglija in Francija sta se med seboj merili že na 32. tekmi, a šele tretjič na svetovnih prvenstvih in prvič v izločilnih bojih.

Po všečni predstavi z obeh strani je bil izid po golu Aureliena Tchouamenija in 11-metrovki Harryja Kana izenačen do 78. minute, ko je znova udaril najboljši strelec francoske reprezentančne zgodovine Olivier Giroud. Kane je imel pozneje na voljo tudi novo najstrožjo kazen za izenačenje, a je žogo poslal čez vrata.

Polfinale

Torek ob 20.00:
HRVAŠKA - ARGENTINA

Sreda ob 20.00:
FRANCIJA - MAROKO

TEKMA ZA TRETJE MESTO,
sobota, 17. decembra, ob 16.00

FINALE,
nedelja, 18. decembra, ob 16.00

Prenos vseh tekem na TV SLO 2 in MMC-ju!

22-letni Aurelien Tchouameni je razveselil Francijo v 17. minuti. Foto: Reuters
22-letni Aurelien Tchouameni je razveselil Francijo v 17. minuti. Foto: Reuters

Tchouameni natančen z razdalje
Giroud je v prvi priložnosti na tekmi v 11. minuti prejel predložek z desne strani, streljal z glavo po sredini gola, Jordan Pickford pa se je izkazal z obrambo.

Francija je povedla v 17. minuti – akcija je stekla, ko je Kylian Mbappe vzel žogo na sredini zelenice, po nekaj podajah je do žoge prišel Aurelien Tchouameni, ki je z okoli 20 m močno in natančno streljal v levi spodnji kot, žoga je ob vratnici končala v mreži (0:1).

Tchouameni v 17. minuti zadel za francosko vodstvo
Harry Kane je tragični junak Anglije. Prvo 11-m je zanesljivo izvedel, drugo pa je poslal čez gol. Foto: Reuters
Harry Kane je tragični junak Anglije. Prvo 11-m je zanesljivo izvedel, drugo pa je poslal čez gol. Foto: Reuters

Po golu Francozov so Angleži zaigrali bolje. V 21. minuti so imeli obetaven prosti strel na robu kazenskega prostora, Luke Shaw je meril naravnost v naročje Huga Llorisa. V 22. minuti je bila veliko boljša priložnost Harryja Kana, ki je streljal od blizu, Lloris je odlično posredoval, ko je pravočasno zapustil gol in mu zaprl pot do gola.

Pri Francozih je odlično branil Hugo Lloris. Foto: Reuters
Pri Francozih je odlično branil Hugo Lloris. Foto: Reuters

V 25. minuti je angleški kapetan Kane padel v kazenskem prostoru, Angleži so zahtevali 11-metrovko, sodnik je po pregledu VAR-a odločil, da ni bilo prekrška v kazenskem prostoru, tako da so Angleži ostali brez priložnosti za izenačenje. Kane je poskusil svojega soigralca pri Tottenhamu premagati še v 29. minuti s strelom z roba kazenskega prostora, a Lloris je tudi to ubranil.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 39. minuti je Theo Hernandez z lepo podajo zaposlil Mbappeja, ta je streljal z 11-m, toda mreže mu ni uspelo zatresti.

Anglija je imela v prvem polčasu tri strele v okvir vrat, Francija pa dva. Anglija je bila boljša tudi v posesti žoge (57:43), a na odmor so z minimalno prednostjo odšli Francozi.

Atomski drugi polčas
Angleži so v drugem delu silovito pritisnili. V 47. minuti je Jude Bellingham močno streljal z roba kazenskega prostora, razpoloženi Lloris je branil. Po še nekaj poskusih so Angleži v 54. minuti izenačili, ko je 11-metrovko – na belo točko je sodnik pokazal, ko je Tchouameni v kazenskem prostoru spotaknil Sako – zanesljivo izvedel Harry Kane.

Kane v 54. minuti izenačil z bele točke
Olivier Giroud je Franciji v 78. minuti zagotovil polfinale SP-ja. Giroud je na letošnjem SP-ju dosegel štiri gole. Foto: Reuters
Olivier Giroud je Franciji v 78. minuti zagotovil polfinale SP-ja. Giroud je na letošnjem SP-ju dosegel štiri gole. Foto: Reuters

V 55. minuti je Rabiot sprejel dolgo podajo, z levico je "iz prve" streljal z roba kazenskega prostora, Pickford je branil. Mbappe je bil nato hitrejši od Kyla Walkerja, podal pred vrata, toda Dembele se ni najbolje znašel.

Saka je v 59. minuti presenetil francosko obrambo, streljal nizko po sredini gola, toda Lloris je bil tudi tokrat na mestu.

V 70. minuti je Harry Maguire po izvedenem prostem strelu streljal z glavo, žoga je oplazila vratnico in končala nekaj cm mimo vrat. V 72. minuti je Shaw podal pred vrata, pritekel je Saka, francoska obramba pa je dobro spremljala akcijo.

V 77. minuti se je z obrambo izkazal Pickford, ko je Giroud streljal od blizu.

Olivier Giroud se je veselil že minuto pozneje – Antoine Griezmann je z leve strani poslal mojstrsko podajo v kazenski prostor, Giroud pa je z glavo meril in zadel ob levi vratnici (1:2).

Gol Girouda v 78. minuti za novo francosko vodstvo

V 80. minuti je Mason Mount padel v kazenskem prostoru, potem ko ga je na nepravilen način ustavil Hernandez. Sodnik je po pregledu VAR-a pokazal na belo točko. Kane je tokrat udaril čez vrata, Francija je ohranila vodstvo in si zagotovila uvrstitev v polfinale. Marcus Rashford je ob izteku izvedel še prosti strel z vrha kazenskega prostora, toda zadel je zunanji del mreže.

Kane v 84. minuti zapravil 11-m za izenačenje
12-10 (1/4) Zmag.1B/2A-Zmag.1D/2C( id: 3370568), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
12-10 (1/4) Zmag.1B/2A-Zmag.1D/2C( id: 3370568), Postave
12-10 (1/4) Zmag.1B/2A-Zmag.1D/2C( id: 3370568), Statistika tekme
Vrhunci tekme Anglija - Francija
Analiza 1. polčasa Anglija - Francija
Analiza 2. polčasa Anglija - Francija