Kapetan Gareth Bale je priigral enajstmetrovko in jo tudi uspešno izvedel. Zelo se je razveselil prvega zadetka na svetovnih prvenstvih. Foto: AP
Kapetan Gareth Bale je priigral enajstmetrovko in jo tudi uspešno izvedel. Zelo se je razveselil prvega zadetka na svetovnih prvenstvih. Foto: AP
Timothy Weah, sin legendarnega Georgea Weaha, je kronal odlično predstavo Američanov v prvem polčasu. Foto: EPA
Timothy Weah, sin legendarnega Georgea Weaha, je kronal odlično predstavo Američanov v prvem polčasu. Foto: EPA

43.418 gledalcev na stadionu Ahmada bin Alija je videlo dva popolnoma različna polčasa. Delitev točk je na koncu pravična in obeta se še zanimiv boj v skupini B, kjer po prvem krogu vodi Anglija s tremi točkami.

Sargent zadel zunanji del vratnice
V uvodnih minutah so bili Američani precej odločnejši. V 9. minuti je Weah z desne strani podal pred vrata, kjer je branilec Joe Rodon z glavo preusmeril žogo proti lastnim vratom, Wayne Hennessey je bil presenečen in žogo je odbil s prsmi. Napadalec Josh Sargent je imel veliko priložnost, a je z glavo poslal žogo le v zunanji del vratnice.

Analiza prvega polčasa ZDA - Wales

Weah unovčil podajo Pulisica
Američani so imeli precej večjo posest žoge (v prvem polčasu 58-odstotno). Devet minut pred odmorom je Sargent prišel do žoge na sredini igrišča in jo oddal do Christiana Pulisica, ki je potegnil proti kazenskemu prostoru in v idealnem trenutku podaljšal žogo do Timothyja Weaha, ki se je znašel sam pred Hennessyjem in ga ukanil z desno nogo.

Weah po podaji Pulisica zadel za vodstvo ZDA 1:0
Sorodna novica Bodi režiser!

Bale priigral najstrožjo kazen in jo zanesljivo izvedel
V drugem polčasu so Valižani zaigrali odločneje, a si prvo pravo priložnost priigrali šele v 64. minuti. Po zmedi v kazenskem prostoru je do strela z glavo prišel Ben Davies, strel pa mu je atraktivno obranil Matt Turner. Po poznejšem kotu je z glavo žogo čez gol poslal še rezervist Kiefer Moore.

V 80. minuti so Valižani dobili možnost za izenačenje, ko je Walker Zimmerman v kazenskem prostoru nespretno podrl Bala. Nekdanji zvezdnik madridskega Reala je sam zanesljivo izvedel najstrožjo kazen z levo nogo za izenačenje. To je bil že njegov 41. gol v dresu zmajev. Tudi v zadnjih minutah so bili nevarnejši Valižani, a je strel Moora z desne strani Turner zanesljivo ukrotil.

Bale izenačil z bele točke v 82. minuti

Page: Bale nas nikoli ni pustil na cedilu
"Popolnoma jasno je bilo, da bom izvajal enajstmetrovko. Nobenih dvomov nisem imel v glavi. V takih trenutkih moram prevzeti odgovornost in z veseljem sem to storil. Točka je uspeh, potem ko smo zelo slabo igrali v prvem polčasu," je povedal 33-letni Bale, ki igra za Los Angeles v Ligi MLS.

Analiza drugega polčasa ZDA - Wales

"Znova se je vse vrtelo okoli Bala. Ko je sodnik zapiskal najstrožjo kazen, je bilo takoj milijonodstotno, da jo bo izvedel Gareth. Nikoli nas ni pustil na cedilu. Ta tekma me je zelo spominjala na lansko evropsko prvenstvo in uvodno tekmo s Švico, ko smo po slabem prvem polčasu zaostajali le z 0:1 in nato uspeli izenačiti. Ključno je, da niso izgubili prve tekme. 64 let smo čakali na ta nastop na SP-ju in najbolj sem vesel, da so naši navijači tako uživali," je bil zadovoljen selektor Walesa Rob Page.

Wales se je na mundial uvrstil prvič po letu 1958, ko se je prebil do četrtfinala. Uvrstili so se na tri od zadnjih štirih velikih tekmovanj in na evropskem prvenstvu leta 2016 v Franciji igrali celo v polfinalu.

Tudi Berhalter zadovoljen s točko
"V drugem polčasu smo izgubili nekaj moči in Wales je povečal pritisk. Igrali so zelo direktno in ni nam bilo lahko v obrambi. Imeli smo nekaj dobrih priložnosti za protinapad. Mislim, da so fantje dobro odigrali, trudili smo se do konca. Iztisnili so maksimum," je razmišljal selektor ZDA Gregg Berhalter. Američani so sedemkratni zmagovalci zlatega pokala, na SP-ju pa so pred 20 leti igrali v četrtfinalu.

Igralci Walesa po remiju z ZDA precej bolj zadovoljni

V petek bodo Američani izzvali Angleže
Drugi krog v skupini B bo na sporedu v petek. Wales bo v vlogi favorita proti Iranu, Američane pa čaka velik izziv proti Angliji.

Vrhunci tekme ZDA - Wales

11-21 (B) USA-Wales( id: 3854560), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-21 (B) USA-Wales( id: 3854560), Postave
11-21 (B) USA-Wales( id: 3854560), Statistika tekme