Slovenija je osvojila srebro na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. Foto: VolleyballWorld
Slovenija je osvojila srebro na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. Foto: VolleyballWorld

Letošnje predstave odbojkarjev v Ligi narodov in na nedavnem Wagnerjevem memorialu vlivajo veliko upanja:

"Naredili smo velik korak naprej in smo zelo prepričani o svojih sposobnostih. Letos smo napredovali pri razumevanju igre. To je ključno, da razumeš, kaj se dogaja. Da prepoznaš težke in dobre trenutke, da čutiš tekmece, kdaj se tresejo in kdaj moraš vzdržati nalet. Včasih moraš samo vztrajati in vzdržati. Včasih so tekmeci neverjetno dobrih 10 ali 15 minut in takrat ne smeš dovoliti, da te zlomijo. To naredi razliko. Ko imaš dobre trenutke, moraš vedeti, da lahko ena žoga naredi razliko. Razumeti moraš, kako izkoristiti svoje prednosti. Če imaš dober servisi, nič ne pomaga, če ga potem z blokom in obrambo ne znaš obdržati. Tekmecem ne smeš podarjati daril. Mislim, da smo zdaj precej bolj hladnokrvni," je za Val 202 povedal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Slovenci so veliki favoriti skupine v Bolgariji, kjer bodo igrali skupaj z gostitelji, Ukrajinci, Finci, Hrvati in Španci. Španija in Finska po napovedih nimata večjih možnosti za preboj v osmino finala, preostalih tekmecev pa se bo morala Slovenija lotiti nadvse resno, že v sredo Ukrajincev.

Glavni cilj slovenskih odbojkarjev pot iz Varne v Rim

"Ukrajina je v zadnjih letih pokazala, da sodi v vrh svetovne odbojke, imajo enega najboljših sprejemalcev Olega Plotnickega. Levičar, zelo dobro skače, odlično servira. Čaka nas težko delo. Ukrajina je zelo dobra reprezentanca, ki nas je na lanskem svetovnem prvenstvu precej namučila. Premagali smo jo srečno. Bolgari imajo vrhunske igralce, igrajo v Svetovni ligi, imajo odlično šolo odbojke, v mladih selekcijah so tudi zdaj v vrhu sveta. Hrvatje so v zadnjem času z odbojko pred košarko, ki je bila vedno zelo močna," pravi libero Jani Kovačič.

Kemija v ekipi je odlična, kar izpostavlja tudi bloker Jan Kozamernik: "Naša najmočnejša točka je ta, da smo močni kot ekipa, da ne popuščamo do zadnjega. To nas je krasilo skozi vsa prvenstva do zdaj."

Slovenski odbojkarji odpotovali na evropsko prvenstvo v Varno

Slovenija je na stavnicah na četrtem mestu (kvota 10) za osvojitev naslova. Pred njo so Poljaki (kvota 2), Italijani (kvota 3) in Francozi (kvota 5). Slovenija se do finala ne more srečati s Poljaki in Italijani.

Predtekmovalne skupine bodo igrale še v Italiji, Izraelu in Severni Makedoniji.

Uvodno tekmo so danes v Bologni odigrali branilci naslova Italijani, ki so v skupini A s 3:0 premagali Belgijo. To je bila edina tekma prvega dneva.

V slovenski skupini bodo tekmovanje začeli v torek, ko bodo gostitelji Bolgari v Varni gostili Špance. Slovenija bo prvo tekmo igrala v sredo ob 16.30, tekmec bo neugodna Ukrajina. Prenos bo na TV SLO 2.

Slovenski odbojkarji so med glavnimi favoriti EP-ja, a ne čutijo pritiska
Ropret pričakuje, da se bo pet ekip borilo za zlato na evropskem prvenstvu