Rok Možič je odlično odigral v vlogi korektorja. Foto: OZS
Rok Možič je odlično odigral v vlogi korektorja. Foto: OZS

Na Poljskem jih čakata še dve tekmi, ravno tako z reprezentancama, ki sodita v evropski vrh. V soboto se bodo pomerili z Italijo, v nedeljo pa s Francijo. Po koncu memoriala v spomin na nekdanjega poljskega reprezentanta in selektorja se bodo slovenski odbojkarji vrnili v domovino, v Ljubljani opravili še zadnje treninge, prihodnjo nedeljo pa se nato odpravili na pot proti Varni, kjer bo v sredo, 30. avgusta, proti Ukrajini začela nastope na prvenstvu.

Možič v vlogi korektorja

Po daljših pripravah v Sloveniji smo v četrtek prispeli v Krakov. Dolgotrajna pot nas je kar utrudila, a od začetka do konca smo igrali kot ekipa ter uživali na igrišču. Energijo moramo prenesti tudi na preostale tekme in jo še nadgraditi.

Klemen Čebulj

Slovenci so si s Poljaki stali nasproti drugič v letošnjem poletju. Prvič so se z njimi pomerili na začetku julija na prvi tekmi tretjega turnirja Lige narodov in po ogorčenem boju morali priznati premoč z 2:3. Selektor Gheorghe Cretu z izborom začetne postave ni poskrbel za presenečenje, je pa tokrat naloge korektorja zaupal Roku Možiču, ki je nalogo več kot upravičil. Ob njem so obračun začeli še sprejemalca Tine Urnaut in Klemen Čebulj, srednja blokerja Jan Kozamernik in Alen Pajenk ter podajalec Gregor Ropret, ki se je menjal s prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Prvi dvoboj na Wagnerjevem memorialu, na katerem nastopajo prvič, so Slovenci začeli odlično in od prve točke nadzorovali potek igre. Ključ do tega so bili močni in natančni servisi, s katerimi so tekmece pošiljali daleč od mreže, obenem pa uspešno končevali svoje napade. Vse to jih je že kmalu po uvodu popeljalo na 10:5, ni pa strlo odpora tekmecev. Ti so se v preostanku niza dvakrat približali na točko. Prvič takoj z nizom 4:0 za 9:10, drugič pa pri 16:17. A Slovenci so obakrat znali umiriti strasti in stopiti skupaj. Po napaki Poljakov pri servisu in udarcu iz protinapada so povedli s 23:19. Gostitelji so zaostanek štirih točk z asom Wilfreda Leona prepolovili, nato pa sta dobra obramba in zaključek Čebulja ter as Možiča tehtnico nagnila na slovensko stran.

Drugi niz dobili na 18

Če so bili servisi odlika slovenskih odbojkarjev v prvem delu tekme, so na začetku drugega niza pri njih začeli delati napake. V uvodu kar tri zaporedne, ki so jim Poljaki dodali uspešen protinapad za vodstvo s 4:3. Gostitelji turnirja so bili zatem pol koraka pred slovensko zasedbo vse do 10:9, nato pa ji je uspel zasuk. Začel ga je Pajenk z uspešnim napadom, nato pa je Možič za 12:10 dodal protinapad in asa. Z blokom Kozamernika se je slovenska prednost podvojila (16:12), a tudi to pot to ni bilo dovolj, da bi Slovenija strla poljski oreh. Gostitelji so se približali na 17:18, a so izbranci Cretuja v pravem trenutku znova našli odgovore. Poljska napaka, protinapada Pajenka ter Urnauta so Slovencem znova zagotovili štiri točke naskoka (21:17), a tu se nalet ni končal. Po vmesni točki tekmecev so z raznovrstno igro dosegli še naslednje štiri, zadnjo prek Ropreta, ki je presenetil poljsko obrambo za 25:18.

V tretjem nizu povedli tudi za sedem

Podobno kot v drugem nizu je bil tesen tudi uvod tretjega, le da so v njem manjšo pobudo imeli Slovenci, ki so z napako izid poravnali na 7:7, nato pa napravili odločilen skok. Dve poljski napaki v napadu in vmesna bloka Možiča ter Pajenka so gostitelje poslali na posvet, po katerem sta nova napaka in uspešen napad Čebulja končala niz petih slovenskih točk za 12:7. Tudi to pot se Poljaki pred številnimi navijači niso predali, a jim Slovenci niso dali možnosti za preobrat. Po ogledu posnetka, ki je točko za 12:15 dodelil Poljakom, je Cretu svoje izbrance poklical na polminutni odmor. Ta je hitro obrodil sadove, saj so Slovenci zatem z nizom 5:1 prednost povišali na sedem točk (20:13), kar je bila tudi najvišja razlika na celotni tekmi. Nato so obračun le še mirno pripeljali h koncu s končnih 25:21.


Wagnerjev memorial:
POLJSKA – SLOVENIJA 0:3 (-21, -18, -21)
Slovenija: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 7, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Ropret 3, Urnaut 10, Čebulj 17, Možič 17, Mujanović.

Sobota ob 14.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 14.00:
SLOVENIJA – FRANCIJA