Dejan Vinčić ne bo igral na evropskem prvenstvu, ki se bo začelo 28. avgusta. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Vinčić ne bo igral na evropskem prvenstvu, ki se bo začelo 28. avgusta. Foto: www.alesfevzer.com

"Odločil sem se, da ga ne bo v naši ekipi. S štabom smo preučili položaj in ocenili, da v tem trenutku Dejan še ne more prenesti vseh naporov tekem in drugega, kar prihaja z visokim ritmom evropskega prvenstva. To za tako intenzivno igro in tisto, kar nas čaka, ne bo dovolj. V zadnjih treh mesecih je lepo napredoval, trdo je delal, vendar je ritem igre v tem trenutku zelo hiter in mu ne bi mogel slediti," je pojasnil selektor Gheorghe Cretu.

Na Wagnerjevem memorialu proti Poljski, Italiji in Franciji
Slovensko reprezentanco konec tedna čaka še zadnja priprava pred evropskim prvenstvom, ki se bo začelo 28. avgusta. Varovanci Cretuja bodo med 18. in 20. avgustom na Poljskem igrali na Wagnerjevem memorialu, kjer bosta poleg gostiteljev slovenska tekmeca še Italija in Francija.

Slovenski odbojkarji so se po prijateljskih tekmah v Mariboru, kjer so premagali Egipt in Kamerun, na treninge vrnili v ponedeljek. V četrtek se bodo odpravili na Poljsko, kjer bodo prvič sodelovali na prestižnem memorialu Huberta Jerzego Wagnerja v Krakovu.

"Najbolj pomembno je, da bomo s turnirja odnesli čim več uigranosti in čim več težkih tekem. Za nami je težji del, zelo močne fizične priprave, zdaj pa na vrsto pride uigravanje, da pridemo v formo. Boj z najboljšimi ekipami na svetu nam bo dala nekaj več, da bomo prišli v najboljši ritem," je dejal bloker Sašo Štalekar.

Na turnirju štirih reprezentanc, ki so ga prvič organizirali leta 2003 v Olsztynu, so bili doslej najuspešnejši Poljaki, ki so zmagali desetkrat. Po dve zmagi imajo še Brazilija, Rusija in Nizozemska, po eno pa Italija, Nemčija in Bolgarija.

Cretu: Pomembno je, da imamo prijateljske tekme na visoki ravni
"Zelo dobro je, da se pred EP-jem odigrajo tekme proti reprezentancam, ki jih potem lahko srečaš v osmini finala, četrtfinalu, polfinalu ... To bo še en test za nas, da vidimo, v kakšnem stanju smo en teden pred EP-jem. Upam, da bomo to najbolj izkoristili. Rezultat je vedno pomemben, vedno, ko stopimo na igrišče, poskušamo pokazati najboljšo igro in narediti vse za zmago. Izid nam vedno pomemben, če bomo pri tem še dobro igrali, pa toliko boljše," je dodal kapetan reprezentance Tine Urnaut.

"Pomembno je, da imamo prijateljske tekme na visoki ravni, saj prihajamo v zadnja dva tedna priprav. Najbolj pomembno je, da imamo intenzivne tekme. Zmaga je zmaga, ne glede na to, ali je pripravljalna tekma ali ne," je poudaril selektor Cretu.

Ta bo kljub temu priložnost za igro ponudil tudi preostalim igralcem, ne le udarni postavi: "Vsi morajo igrati, začutiti pritisk, stopiti na igrišče in dobiti dober občutek pred EP-jem. Zdaj so tudi mladi fantje pripravljeni, vedo, kako potekajo tekme, morajo biti le še sproščeni in igrati z užitkom," je še dodal romunski strateg.

Odbojkarji Slovenije bodo na EP-ju v prvem delu igrali v Varni v Bolgariji. V predtekmovalni skupni bodo njihovi nasprotniki sogostitelji Bolgari, Hrvati, Finci, Španci in Ukrajinci, slednji bodo 30. avgusta prvi slovenski tekmec.

Vinčić zaradi poškodbe gležnja ne bo igral na evropskem prvenstvu