Klemen Prepelič je v ključnih trenutkih srečanja s Španijo prispeval pomembno trojko, podajo Miku Tobeyju in zadel dva odločilna prosta meta. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je v ključnih trenutkih srečanja s Španijo prispeval pomembno trojko, podajo Miku Tobeyju in zadel dva odločilna prosta meta. Foto: www.alesfevzer.com

"Brez dvoma smo lahko ponosni. Ni mala stvar premagati najprej svetovne podprvake, potem gostitelje, ki so v zadnjih dveh letih vse dali za te olimpijske igre, nato pa še svetovne prvake. To res ni mačji kašelj. Za nami sta dva težka meseca. Bili so vzponi in padci, ampak na tekmah smo demonstrirali neko kakovost in samozavest. Imamo to rdečo nit, ki ji sledimo," je po koncu skupinskega dela olimpijskega turnirja, ki ga je Slovenija končala s tremi zmagami in koš razliko +61 (boljšo imajo le ZDA), dejal ostrostrelec iz Slovenske Bistrice.

Sorodna novica "Lahko smo ponosni, da smo svetovne prvake prisilili v 40 minut igranja cone"

S povprečjem 16,3 točke na tekmo je Prepelič za Luko Dončićem in Vlatkom Čančarjem tretji slovenski strelec v Tokiu, skupno pa 12. Argentini je dal 22 točk, Japonski 12, Španiji pa 14. Ob herojski zmagi nad svetovnimi prvaki je odigral ključno vlogo v odločilnih trenutkih. Dve minuti in pol pred koncem je s trojko popeljal Slovenijo v vodstvo (86:85), minuto zatem podal za "alley oop" Miku Tobeyju (88:85), s katerim si slačilnico delita tudi pri Valencii, ko je ostalo še 13 sekund, pa je zadel dva prosta meta za vodstvo z 90:87. Zatem je po zgrešeni trojki Rickyja Rubia s prostih metov zmago potrdil Zoran Dragić, z natančnim metom izza črte pa je piko na i postavil Edo Murić.

Papir ne pove nič

"Da smo na tak način odigrali v končnici proti tako izkušeni ekipi, zagotovo daje neko dodatno samozavest. Pokazali smo, da se lahko vrnemo tudi po zaostanku več kot desetih točk. Ko smo dobili še tisti dve tehnični napaki, ni bilo lahko. Vsakodnevno prejemamo sporočila, kako dobro smo videti, gremo po medaljo in podobno. Videti je dobro, a res ni lahko. Za nami so dolge priprave, smo že utrujeni, toda pred nami je nov velik izziv. Za vse nas bo to prvič, prvič za Slovenijo in v torek bomo maksimalno motivirani," je povedal Prepelič, ki je zadnje tri sezone preživel v Španiji pri Realu, Joventutu in Valencii. Ko je bil član badalonskega kluba, je bil tudi najboljši strelec močne ACB-lige.

Odzivi po zmagi košarkarjev nad Španci z analizo Boštjana Nachbarja

Zmaga nad Španijo je Sloveniji prinesla veliko. Poleg prestiža je dodatno okrepila samozavest, hkrati prinesla prvo mesto v skupini, s čimer jo je postavila med nosilce četrtfinalnega žreba. S tem je dobila v četrtfinalu na papirju lažjega nasprotnika, izognila se je zmagovalcema drugih skupin (Franciji in Avstraliji) ter najboljši drugouvrščeni zasedbi, prvim favoritom, Američanom, ki so jih dobili Španci: "Ne bomo si zatiskali oči. Dobiti Francijo, Avstralijo in ZDA ali pa Nemčijo in Italijo na papirju ni ista stvar. Ampak poudarjam, da je tudi Španija na papirju močnejša od nas, pa smo jo premagali. Papir ne pove nič. Treba je priti na parket in še enkrat demonstrirati svojo moč ter tako iti v boj za medalje."

Bilo bi žalostno, če bi padli na najpomembnejšem testu

V torek ob 3.00 se bodo evropski prvaki pomerili z Nemčijo, ki je na papirju med možnostmi zelo ugodna izbira, saj je šla v izločilne boje kot ena izmed dveh najboljših tretjih v skupinah, a 28-letni branilec slovenske reprezentance poudarja past četrtfinalne ovire: "Četrtfinale je bil praktično do leta 2017 rak rana za nas. To je najpomembnejša tekma na velikem tekmovanju. Ali greš v boj za medalje ali pa domov. Po prikazanem spadamo v ožji krog favoritov. Bilo bi neumno in žalostno, če bi padli na najpomembnejšem testu. Proti Španiji smo pokazali, da papir ni vse in da imamo izjemno ekipo. Španci imajo na papirju precej močnejšo ekipo od nas. Toda premagali smo jih in gremo ponosno ter z dvignjenimi glavami naprej."

Sorodna novica Murić: Španci so se bali te tekme in so se posebej pripravljali na nas

Slovenska reprezentanca navdušuje z igro, La Roja pa jo je do zdaj najbolj namučila. Španska conska postavitev z agresivnimi pokrivanjem Dončića ji je povzročala kar nekaj preglavic, toda na koncu je višek, ki se je ustvaril s takšnim "držanjem" najnevarnejšega slovenskega moža, prevesil tehtnico v slovensko korist. "Morda bodo naslednji nasprotniki poskusili s podobno obrambo kot Španci. Res je, da je bila ta obramba tista, ki nam je do zdaj povzročala največ preglavic, toda bomo pripravljeni. Treba je vedeti, da če kdo lahko igra tako v obrambi, je to Španija. Ima odlično ekipo. Claver ima skoraj 210 cm in je zelo mobilen, tu je Abalde … Take kakovosti nima vsaka ekipa. Bodo se prilagajali na takšen ali drugačen način, mi pa moramo verjeti v svojo rdečo nit in še naprej igrati v takem slogu," je sklenil Prepelič.