Urša Bogataj (levo) v svetovnem pokalu še ni okusila slasti zmage, je pa v Džangdžjakovu postala olimpijska zmagovalka. Foto: EPA
Urša Bogataj (levo) v svetovnem pokalu še ni okusila slasti zmage, je pa v Džangdžjakovu postala olimpijska zmagovalka. Foto: EPA
Sorodna novica Ena tekma, dve (zgodovinski) medalji: Bogataj olimpijska prvakinja, Križnar bronasta!

V izjemno razburljivem razpletu tekme si je najvišjo stopničko zagotovila prav Bogataj, ki je v prvi seriji s 108 metri poskrbela za rekord skakalnice. Dobri obeti za finale, v katerem je ohranila mirne živce in si s skokom, dolgim natanko 100 m, priskočila zlato odličje.

"Sploh ne dojemam. Ne vem, kako je to mogoče. Zelo sem vesela," je v uvodu v pogovoru za Televizijo Slovenija povedala nova olimpijska junakinja in priznala, da je največ samozavesti dobila v prvi seriji. "Res sem uživala, ko sem skočila rekord skakalnice. Rekla sem si: briga me, kar koli bo, bo. Postavila sem rekord, morda mi je zaradi tega malo odleglo," je dodala.

Današnji dan je bilo zelo stresen. Že dva dni nisem normalno spala, od stresa mi je bilo slabo. Strah me je bilo, da bi naredila napako, a na koncu sem poskušala le uživati. Skakalnica mi je všeč, mogoče so bile tudi razmere na moji strani.

Urša Bogataj, olimpijska zmagovalka na srednji skakalnici

Bogataj: Vesela sem, da sem vztrajala
Po podelitvi cvetja se je novinarju Tomažu Hudomalju pridružila še enkrat. "Ne vem, kaj se dogaja. To je res zadnja stvar, ki bi jo pričakovala. Uspelo mi je in zelo sem vesela," je vnovič poudarila in se dotaknila svoje težke poti do velikega zmagoslavja. "Mogoče se ti malo odvrtijo stvari za nazaj. Ko se je zgodila poškodba, sem bila v zelo dobri formi. Psiholog mi je pri tem zelo pomagal. To zgodbo smo skušali dokončati in ne odnehati – vesela sem, da sem se tako odločila in da sem vztrajala," je pojasnila. In sklenila: "Današnji dan je bilo zelo stresen. Že dva dni nisem normalno spala, od stresa mi je bilo slabo. Strah me je bilo, da bi naredila napako, a na koncu sem poskušala le uživati. Skakalnica mi je všeč, mogoče so bile tudi razmere na moji strani."

Daljši pogovor z Uršo Bogataj po zlatu v Pekingu
Bogataj: Po rekordu skakalnice sem si rekla: "Kar bo, bo."

Križnar: Še lepše bi bilo, če bi Ema stala zraven
"Danes sem samo uživala. Vedela sem, da moram biti nasmejana, zadovoljna. Res sem se skušala sprostiti in uživati vsak trenutek. Ves dan sem si prepevala. Zelo sem vesela, komaj čakam, da pridem domov in da objamem domače, ki jih zelo pogrešam," je po tekmi dejala bronasta Nika Križnar. "Tako sem vesela za Uršo, da sva lahko skupaj stali na stopničkah. Uresničile so se nama sanje. Seveda sem zelo zadovoljna zanjo. Danes ne bova spali, ne ena ne druga. Še lepše bi bilo, če bi še Ema stala zraven, ampak to bi bilo pa že preveč, bi Slovenijo preveč razvadili. Najboljši rezultat do zdaj je bil 7. mesto, imeli sva ga jaz in Maja (Vtič). Naredili smo res en velik korak – prvo in tretje mesto. Ne vem, kaj bi si lahko zaželeli še boljšega." O svojih skokih je še dodala: "Prvi skok ni bil najboljši, nisem imela najboljšega vetra, povlekla sem največ, kar je bilo mogoče iz tistega skoka, da sem prišla do tistih 103 m. Škoda mi je bilo, ker nisem naredila telemarka. Kljub napakam, ki sem jih naredila, sem še vedno stala na stopničkah. Drugi skok pa je bil fenomenalen."

Klinec: Škoda za veter v drugi seriji
Ema Klinec je imela nekaj smole z vremenskimi razmerami, zlasti v finalni seriji, a je z rezultatom – 5. mestom – kljub vsemu zadovoljna. "Dala sem vse od sebe. Škoda vetra v drugi seriji. Zelo sem vesela, da sem lahko del tega. Obema iz srca privoščim. Zadnji mesec smo res garale dan za dnem. Nismo vedele, kaj bo. Ni bilo lahko, ampak na koncu smo vsi zelo veseli," je povedala.

Nika Križnar v solzah sreče: Uresničile so se sanje, da sva obe z Uršo na stopničkah
Ema Klinec: Vesela sem, da sem del tega, Urši in Niki iz srca privoščim
Pogovor z glavnim trenerjem slovenskih skakalk Zoranom Zupančičem

Vse štiri smo sposobne vrhunskih rezultatov. Danes sta ju dosegli Urša in Nika. Biti zraven olimpijske prvakinje je neverjetno. Uršo poznam že zelo dolgo. Spomnim se je, ko je prvič prišla na trening v Mostec. Res ji iz srca čestitam.

Špela Rogelj

Rogelj: Vse štiri smo sposobne vrhunskih rezultatov
Nekoliko bolj razočarana je bila Špela Rogelj, ki bo po koncu sezone smučarskim skokom pomahala v slovo. "Žal razmere niso bile na moji strani. Pravijo, da gre v tretje rado, a žal ni šlo. Izhodišče je bilo dobro, sam rezultat je super, ampak za medaljo je bilo treba opraviti odličen skok, potrebna je bila tudi sreča," je za Val 202 povedala Rogelj. In dodala: "Zelo sem vesela za obe, tudi za Emo. Žal je imela slabše razmere tudi v drugi seriji. Vse štiri smo sposobne vrhunskih rezultatov. Danes sta ju dosegli Urša in Nika. Biti zraven olimpijske prvakinje je neverjetno. Uršo poznam že zelo dolgo. Spomnim se je, ko je prvič prišla na trening v Mostec. Res ji iz srca čestitam."

Zupančič: Presodil sem, da bodo šle vse štiri v boj za odličja
Izjemno zadovoljen je bil po tekmi tudi glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič. "Dve kolajni na najpomembnejšem tekmovanju v štirih letih. Težko bi bilo boljše. Zraven še 5. mesto Eme in tudi izredno dobri skoki Špele Rogelj. Žal je v takšnih razmerah, ki jih je imela ob obeh skokih, težko pokazala svoje znanje oziroma svoj rezultat. Če bi imela vsaj delček sreče, bi bila tudi bližje vsem trem dekletom. Po treningu sem presodil, da bodo šle vse štiri v boj za odličja, dobili smo dve. Upamo še na kakšno," je za Televizijo Slovenija črto pod tekmo potegnil Zupančič.

Portret Urše Bogataj
Portret Nike Križnar