Zabavna norveška oprava na igrah v Sočiju leta 2014. Foto: EPA
Zabavna norveška oprava na igrah v Sočiju leta 2014. Foto: EPA

Ko je norveška moška ekipa v sredo v Pekingu prvič stopila na led, so fotografi z zanimanjem pričakovali, v kakšni opravi se bodo tokrat prikazali. Izbor njihovih hlač je bil namreč za vse, ki tega športa ne spremljajo tekmovalno, vrhunec tega turnirja. Tudi sama reprezentanca je pred igrami na družbenih omrežjih napovedovala "veliko razkritje" na igrah. Res je bilo – a prej razočaranje kot presenečenje, saj se letos, kot kaže, niso odločili za divji vzorec v beli, rdeči in modri barvi, ampak so se zatekli k modni klasiki.

Od iger v Vancouvru leta 2010 so bile norveške hlače vedno tarča zanimivih razprav in prava vaba za fotografe. Zasluge za to je imel dolgoletni norveški skiper Thomas Ulsrud, ki je ekipo vodil tudi na igrah v Sočiju leta 2014 in Pjongčangu leta 2018, piše Guardian.

Norveške hlače letos. Kakšno razočaranje! Foto: EPA
Norveške hlače letos. Kakšno razočaranje! Foto: EPA

Na vseh omenjenih igrah so Norvežani v vsak dvoboj stopili na led v hlačah z drugačnim vzorcem. Za njihov modni prispevek se jim je ob upokojitvi ekipe leta 2019 zahvalila tudi svetovna zveza za krling.

Ulsrud se spominja, da so pred Vancouvrom dolgo časa razpravljali, ali so tako opazne hlače dobra poteza ali pa bodo morda izpadli kot klovni. "Verjetno sta bili obe možnosti pravi," je dodal v smehu. Opozoril pa je, da so bile hlače, čeprav odlična trženjska poteza, zanje prej zaklete kot dobro znamenje. Norvežani so v curlingu na olimpijskih igrah do zdaj osvojili pet medalj.

Ker letos nastopajo v "dolgočasni" temnomodri, se raje spomnimo norveških hlač iz olimpijskih iger leta 2010, 2014 in 2018.

Krling: Zakaj so Norvežani opustili barvite hlače?