Papež Frančišek. Foto: AP
Papež Frančišek. Foto: AP

"Prirediteljem želim veliko sreče, športnikom pa, da bodo lahko pokazali svoje najboljše nastope. Šport je univerzalni jezik, ki gradi mostove prijateljstva in solidarnosti med ljudmi različnih kultur in veroizpovedi," je sporočil 85-letni papež.

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, je sveti oče danes vsem udeležencem iger zaželel "izkušnjo bratstva in miru". "Zelo cenim, da je Mednarodni olimpijski komite zgodovinskemu motu iger citius, altius, fortius, torej hitreje, više, močneje, dodal še communiter, torej skupaj. S tem olimpijske igre lahko privedejo do pobratenega, skupnega sveta," je še dejal voditelj Rimskokatoliške cerkve.

Posebej je papež pozdravil tudi paraolimpijce. "Skupaj bomo osvojili najpomembnejšo kolajno, če bodo parašportniki s svojimi nastopi vsem pomagali, da premagajo predsodke in strahove ter bodo naše skupnosti s tem postale privlačnejše in vključujoče."

Papež je povedal tudi, da pozorno spremlja osebne zgodbe nekaterih športnikov beguncev. "Njihovo udejstvovanje naj civilno družbo opogumi, da se bo z večjim zaupanjem odprla za vse in nikogar ne bo spregledala."

Zimske olimpijske igre bodo na sporedu med 4. in 20. februarjem.