Zimski športi

Poudarki

  • "Moja želja je bila vedno, da bi Slovenec postavil svetovni rekord v Planici."
Janez Gorišek
Janez Gorišek upa, da bo nova planiška velikanka nared v dveh letih. Foto: MMC RTV SLO
       Tako smo morali radius zasuti za približno en meter. S tem smo otežili daljše polete. Letalnica je pripravljena za dolge, varne polete, vendar ne pričakujem poletov preko 240 metrov.       
Posamična tekma v Vikersundu bo v petek in soboto, v nedeljo pa bo na vrsti še ekipno tekmovanje. Foto: EPA
       To nam zdaj služi za primer, da je možno leteti tudi 250 metrov. Zdaj lahko Planico pripravimo še za daljše polete. Upam, da se bo to zgodilo v naslednjih dveh letih. Lahko povem, da nam je Fis že potrdil nov načrt, nov profil letalnice, kjer smo dosegli, da bo K točka, ki je v Vikersundu pri 195 metrih, v Planici pri 200 metrih. Ta magična meja je bila za nas vsekozi izziv, zdaj pa je zapisana tudi v načrtih.       
Prenovljena Planica naj bi kmalu postala nova rekorderka. Foto: Zavod Planica
       Moja želja je bila vedno, da bi Slovenec postavil svetovni rekord v Planici.       
Robi Kranjec
Robi Kranjec bo konec tedna v ožjem krogu favoritov za odličje. Foto: Reuters
VIDEO
Pogovor z Janezom Goriškom

Dodaj v

Gorišek: V novi Planici se bo letelo tudi do 270 metrov

Vikersund glede na lani doživel popravke
23. februar 2012 ob 10:26,
zadnji poseg: 23. februar 2012 ob 13:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Konstruktor letalnice v Vikersundu Janez Gorišek meni, da bo konec tedna na SP-ju v poletih težko padla nova najboljša znamka. Vse pa je že na papirju, da se rekord vrne v zibelko skokov Planico.

Gorišek je v intervjuju za TV SLO povedal, da je Fis že potrdil nov profil letalnice v dolini pod Poncami, kjer bo točka K, ki je v Vikersundu pri 195 metrih, v Planici pri magični meji 200 metrov. Če bo šlo vse po načrtih, bo zgrajena v dveh letih. Gorišek prevideva, da bo moč poleteti tudi do 270 metrov. Zdajšnji rekord, ki ga je lani postavil Johan Remen Evensen, je 246,5 metra. Z inženirjem Goriškom se je pogovarjal Aleš Potočnik.

Lani smo v Vikersundu videli izjemno lepo tekmo in nov svetovni rekord. Ste pričakovali, da bo šlo tako hitro tako daleč?
Tega resnično nisem pričakoval. Skakalnica je že bila narejena po novih predpisih, na katere smo vplivali tudi mi, prav zaradi Planice, ki smo jo želeli povečati. Ker so bili ti predpisi pravočasno sprejeti, smo lahko to preizkusili že v Vikersundu. Računal sem, da se bo tam letelo do 240 metrov, kar lahko v Planici še ujamemo, ampak razmere za letenje so tam odlične. Predvsem če je zelo hladno, je gostota zraka veliko bolj ugodna kot v Planici in je možno lažje in dlje leteti.

Planica je znana po termiki, v Vikersundu pa je zaradi nizke nadmorske višine gostota zraka vplivala na dolge polete. Ste na to računali pri projektiranju te nove letalnice? Marsikoga je presenetil podatek, da je imela gostota zraka tak vpliv. Gostoto zraka je pred mnogimi leti omenjal že doktor Straumann, a temu nihče ni pripisoval večjega pomena, ker so bile vse letalnice Oberstdorf, Kulm itd. na približno isti nadmorski višini. Ko je bilo tekmovanje v Lake Placidu, je Fis že naredil neko ekspertizo, a so ugotovili, da nima posebnega vpliva. To ekspertizo sem bral tudi sam. V resnici pa ima gostota zraka precej velik vpliv. To izkušnjo smo dobili, ko smo projektirali skakalnico Erzurum v Turčiji, ki leži na 2.000 metrih nadmorske višine. Tam so bili vsi naleti kmalu premalo dolgi. To tekmovanje je bilo kak mesec pred Vikersundom. Ko so tekmovali v Vikersundu, je bila gostota zraka izredna, prav tako je bilo zelo mrzlo, -25, -20 st. Celzija in tako se je gostota še povečala. Vzgonski moment je bil veliko večji kot ponavadi. Prišlo je do tega, da so lahko zmanjšali hitrost in skakali so zelo daleč. Spodnjih naletov je bilo praktično premalo. Povsem obratna situacija kot v Erzurumu torej. Planica je ravno na sredi, na 1.000 metrih. Na tem smo vse bazirali. V dveh mesecih pa sem prišel do nove izkušnje, ki mi bo v Planici pomagala v prihodnje.

Od lani se je letalnica v Vikersundu nekoliko spremenila. V katero smer so šle te spremembe in kaj bodo prinesle?
Glede na to, da je bilo zelo lahko leteti, da smo imeli pravzaprav preveč naletov, je bila zahteva, da jo moramo otežiti, da moramo za vsak primer dograditi še nekaj naletov, kar pomeni, da so hitrosti okoli 95 km/h. To je za letalnice pravzaprav nerazumljivo. Kot kaže, se trend malce spreminja. Pa ne samo to, kot kaže, so se izboljšali tudi kombinezoni, da fantje lažje letijo, da so vzgonske sile večje. V Vikersundu smo tudi skrajšali mizo, kar smo predvideli že prej. Skrajšanje je možno za dva metra. S tem pa so potrebne tudi večje hitrosti. Predvsem je šlo za to, da skakalci letijo preko hrbtišča. Te večje hitrosti pa povzročajo spet daljše polete, zato smo naklon doskočišča z 32 stopinj zmanjšali na 31. Tako smo morali radius zasuti za približno en meter. S tem smo otežili daljše polete. Letalnica je pripravljena za dolge, varne polete, vendar ne pričakujem poletov čez 240 metrov.

Torej lanski rekord 246,5 m letos ne bo ogrožen ali se vendarle to lahko zgodi?
Lahko se zgodi ob izjemno dobrih vremenskih razmerah, torej da bo zelo hladno, da ne bo vetra in da bodo letalci izjemno razpoloženi.

Omenili ste, da je Vikersund nekakšen testni poligon za velikanko v Planici, ki bo doživela spremembe v bližnji prihodnosti ...
V Fisu vse poteka postopoma. Ravno Planica je bila poligon zadnjih 50 let oziroma od Bloudka naprej. Stalno smo delali po sistemu preizkusi-popravi in tako smo postopoma napredovali. Vseskozi je bila v ospredju varnost skakalcev, ker je bistveni element. Vikersund je imel srečo, da so ravno hoteli rekonstruirati letalnico, in ko smo mi hoteli povečati Planico ter pozvali, da je teba višinsko razliko od mize do tal povečati, je Fis to sprejel. Tako smo med gradnjo v Vikersundu že vgradili to povečavo. To nam zdaj služi za primer, da je možno leteti tudi 250 metrov. Zdaj lahko Planico pripravimo še za daljše polete. Upam, da se bo to zgodilo v naslednjih dveh letih. Lahko povem, da nam je Fis že potrdil nov načrt, nov profil letalnice, kjer smo dosegli, da bo K točka, ki je v Vikersundu pri 195 metrih, v Planici pri 200 metrih. Ta magična meja je bila za nas vsekozi izziv, zdaj pa je zapisana tudi v načrtih.

Vedno ste bili vizionar poletov, kako daleč bo šlo. Vmes se je veliko spremenilo, tako tehnika skokov kot smuči, kombinezoni. V katero smer bodo šli poleti, da se bo letelo še dlje?
Vse izboljšave so šle v prid daljših poletov, seveda tudi varnih. Ravno zato, ker smo temu sledili v Planici ves čas, smo neke stvari tudi izsilili. Računamo, da bo možno leteti do 270 metrov. S to tehniko in hitrostmi, ki jih danes obvladujemo. Na to bo pripravljena tudi Planica. Končne meje so še višje, a za to se je treba postopno pripravljati. Planica je pripravljena tudi za ta izziv.

Verjetno vas veseli dejstvo, da se v Planici zdaj dogaja ne le na velikanki, ampak da se gradijo tudi manjše skakalnice. Kako gledate na novo podobo, ki jo dobiva Planica?
Tam sem začel kot skakalec in po inž. Stanku Bloudku je bilo treba njegovo izročilo, ki ni samo projektantsko, ampak tudi organizacijsko, peljati naprej. Njegovo izročilo je pravzaprav v načinu dela, v pristopu, ljubiteljstvu in pripadnosti. Ponosem sem, da sem pri tem lahko sodeloval. Ravno Bloudkova 120-metrska skalnica je bila testni poligon, vendar je postal premajhen, zato smo morali narediti novo letalnico. Nordijski center naj bi bil pika na i vseh naših hotenj, pa tudi krona vsega dela vseh naših delavcev. Končno je tudi država Planici priznala nek primat. Še vedno pa si želim, da bi zadržal neko razvojno poanto. Za velikanko to lahko zagotovimo, za male skakalnice pa bo treba še razmisliti. Planica je pred novim izzivom in upam, da ga bo izpolnila.

Zelo aktivni ste v idejah, kako leteti dlje, kako postaviti neke nove meje. To vas žene naprej. V tem delu verjetno upokojitve ni?
Tu se praktično ne moreš upokojiti. Poleti me privlačijo. Ko gledam polete v Planici in ko vidim, kako vodijo tekmo, ko vidim, da zmanjšujejo nalete, ko ne izkoristijo letalnice v celoti, ko ne pustijo skakalcem daleč leteti, tega ne razumem. Vsakdo si želi leteti 200 metrov, ker to je posebno doživetje. V Planici so dolgi poleti varni, če jim res ne daš prevelikih naletov, zato ne razumem žirije in teh ljudi, da tako zavirajo in preprečujejo dolge polete. To me moti, upam, da se bo tudi ta del izboljšal. Planica je bila tudi v tem vedno napredna. Jaz in brat sva bila kaznovana prav zaradi tega, ker se je predaleč skakaklo. Fis je menil, da to ni prav, ampak v resnici prav to privlači ljudi, pa tudi skakalcem daje neko zadovoljstvo.

Kako ocenjujete letošnjo sezono, ko so se fantje spet izkazali? Imamo tudi Robija Kranjca, ki bi lahko ob nekem spletu okoliščin postal drugi slovenski svetovni rekorder, če bo seveda vztrajal do nove Planice?
Moja želja je bila vedno, da bi Slovenec postavil svetovni rekord v Planici. Tako, kot je bilo to takrat namenjeno Bogdanu Norčiču, pa ni zdržal tega pritiska. Kranjec je eden od skakalcev, ki je tega sposoben, ni pa osamljen. Presenečen sem, da imamo zdaj ekipo, kar je rezultat dobrega trenerskega dela. Mislim, da sedanji trener, ki je bil tudi sam skakalec in rekorder z 205,5 metra, pomeni neko garancijo, da to vcepi tudi v tekmovalce. To mi daje upanje. Zelo važen moment je, kako znaš tudi na skakalca vplivati z lastnimi izkušnjami.

R. K., Aleš Potočnik
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 23.02.2012 ob 10:27
sn janez gorišek, doma sn iz ruš, prej sn delo f tamu ja, zaj pa delam na fuš!
Adijo-Svet
# 23.02.2012 ob 10:42
Poklon za življensko delo, prim00z jaz sem pa tud z Ruš!
bozz
# 23.02.2012 ob 10:51
Komaj 17 let po tem, ko je prvi skakalec preletel 200 metrov, so zdaj že skoraj pri 250 metrih. Tako da tistih 20 dodatnih metrov v naslednjih 20 letih tudi ni nepredstavljivih.
KmečkaPamet
# 23.02.2012 ob 10:43
Iz Goriškovih ust v Janezova ušesa.
hrgotax
# 23.02.2012 ob 11:02
Več kot pol otrok na forumu ...

Planiška velikanka bo pa točno takšna, kot pravi Gorišek. Nevoščljivci, požrite se!!!
tuditi
# 23.02.2012 ob 10:53
Se spomnim prejšnjo leto pred Vikersundom, ko so bili nekateri pametni da tam ni termike pa itak ne bo rekorda. No je Gorišek lepo povedal kako je tam zgoraj.
polini
# 23.02.2012 ob 10:57
v Vikersundu bres našega Goriška nebi nikoli postavili svetovnega rekorada!zato je pšteno da je največja skakalnica na svetu v domovini tega izjemnega konstruktorja letalnic!!
booster
# 23.02.2012 ob 11:00
kar me veseli, je predvsem to, da je denar za Planico zagotovljen. vsaj en projekt, ki funkcionira normalno. pa upam, da se mi ne bo treba ugriznit v jezik.
Senna-Maze 28
# 23.02.2012 ob 11:23
Sem bil še mlad fakin, ko sem z babico obiskal Planico. Nikoli ne bom pozabil občutka ko sem iz vrha letalnice pogledal v dolino. Pa ni je takšne letalnice na svetu kot je naša nebeška velikanka. Da jo malce preuredijo in poglobijo se Vikersundska pručka skrije proti naši stari dami.
Adijo-Svet
# 23.02.2012 ob 12:06
kaj_kaj?
Ti se sicer lahko delaš norca iz vpisa Senna-Maze28, jaz pa vem, kakšen je, ker sem ga že neštetokrat doživel in se njegovim občutkom pridružujem. Zato od takrat dalje cenim že vsakega športnika, ki se čez to napravo preprosto spusti! Ko jih v živo vidiš leteti, ..., fantastičen občutek!
matic mermolja
# 23.02.2012 ob 11:35
@ doblica
Potem boste lahko tudi madžari, če bo meu kak jajca skočit na taki velikanki lahko popravili svoj državni rekord 139m :D
gliser
# 23.02.2012 ob 11:06
moj najboljši kolega je sosed Danilo, jutri ma rojstni dan grem k njemu na kosilu....
Senna-Maze 28
# 23.02.2012 ob 11:18
Planica je in bo večno letalna kraljica. Nikoli je niso spreminjali, ampak ko jo bodo poglobili, se lahko vse letalnice poskrijejo.
kublaj kan
# 23.02.2012 ob 14:37
Gorišek oče in Gorišek sin moj poklon. Goriški & Co. sezidali Planico in Gorišek oče/sin sezidala Vikersund. Respect.

Vikersund je daleč najboljša in najlepša letalnica na svetu. Zaenkrat. Prevzeli so primat ni kaj. Po zaslugi slovenskih arhitektov in po zaslugi slovenskih rekordnih smuči. Vikersund je imel lani toliko obiskovalcev kot Planica. Nič bat, Norvežanov bo ogromno tudi letos vendar se to po televiziji ne vidi ravno dobro ker so kamere obrnjene v nasprotno smer, v desni breg gledano od zgoraj gor, kjer ni gledalcev razen VIP lože s kraljevimi podaniki. Če so se kaj naučili te TV napake letos ne bodo ponovili.

Žur v Vikersundu je tud takšen, da glava boli. Hudo. Od Osla je Vikersund oddaljen cca 120km, vsi gledalci/letalci pa prespijo v Dramnu, mestu cca 50km oddaljenem od vasice Vikersund.
Pivo 0,4 litra je ugodnih 10€ ;) in Norvežani so odlično komunikativni, gostoljubni in spoštujejo Planico kot svetinjo in zibelko poletov. In to je tudi edino kar Norvežani spoštujejo od zime izven Norveške.

Respect, oče in sin, Gorišek!
kačon
# 23.02.2012 ob 14:33
Od 270 pa ni daleč do 300. A je tako? ;)
-mclaren-
# 23.02.2012 ob 14:22
Poklon Janezu Gorišku za življenjsko delo!
Adijo-Svet
# 23.02.2012 ob 14:14
...pa da razmislim, dosti, dosti, dosti raje plačujem za Planico, kot Univerzijado, Stožice, ..., Planica je naša, planica je najlepša, Planica je posebna, Planica je kultna, Planica je snežena kraljica in upam, da bo to tudi v prihodnje ostala!
Chamberlain
# 23.02.2012 ob 12:24
O YEAH!! Planica Planica.. snežna kraljica!
Bivši uporabnik
# 23.02.2012 ob 11:38
Svetovni rekord je doma v Planici. In bo očitno tudi naprej!
stiksmiks
# 23.02.2012 ob 11:53
kaj_kaj? kerga Grand Slama?
Voly
# 23.02.2012 ob 13:32
Gorišek je zvito pomanjšal letalnico v Vikersundu,da bomo takoj po prenovi planiške letalnice imeli spet rekord!Vsa čast Janez,en rekord imajo na norveškem dovolj,seda smo spet mi na vrsti!
manrose.
# 23.02.2012 ob 12:43
Jaz sem dal zeleno luč za gradnjo... toliko, da veste.
KmečkaPamet
# 23.02.2012 ob 11:03
Pahorjeva vlada je naredila dobro potezo ko je zagotovila in izpeljala projekt Planice...

Spomnim se da je bivši minister Lukšič godrnjal ko od 180 lastnikov jih ene 5 ni hoteelo prodati zemlje in je postopke zavrlo....

drugače grem stavt da bi že danes skakal v novi planici...

upam da bo nova vlada pomagala izpeljati projekt do konca.
Sentinelslo
# 23.02.2012 ob 15:15
270 Metrov WTF....če me ža zaj pere kaj šele bo?!?!? takoj za fuzbalom so skoki ;) vsaj za mene hehe .....
REAL MADRID
# 23.02.2012 ob 14:39
CAR!!
manrose.
# 23.02.2012 ob 13:28
@brzojav: Tudi v zahodnih državah imajo silo kontinuitete. Rečejo jim starejša generacija z izkušnjami. Pri nas, kjer so možgani oprani, pa jih imenujeo nekateri s političnimi izrazi.
anjago2
# 23.02.2012 ob 11:30
super! komaj čakam! :)
sosed_lastnik
# 23.02.2012 ob 17:03
Evo Kranjec 213 m z najslabšimi pogoji z najnižjega naleta. 0,2 točke na koncu za Kochom.
Sibid
# 23.02.2012 ob 14:57
Vsa čast Janez...kot si napovedal pred petimi leti :)
sosed_lastnik
# 23.02.2012 ob 13:54
Zanimivo se mi zdi, da je v Vikersundu vedno tako malo gledalcev. Sem šel gledat na zemljevid in je letalnica le par 10 km oddaljena od Osla. Sem vedno mislil, da je ta letalnica nekje v vuko*ebeni na severu.
Razen če obstajata dva kraja z istim imenom...
Bivši uporabnik
# 23.02.2012 ob 11:26
Planica ima neko značilnost, ki je bila prej prednost, v bodoče pa lahko postane slabost. Veter se po 13 uri obrne s hriba navzdol, do 13 pa je včasih oziroma praviloma zelo močna termika. Ne predstavljam si danes, da bi bil npr. Tale skok dovoljen;

http://www.youtube.com/watch?v=qHNx2KSyn
y8

Če opazujete veter pred Primoževim skokom 212m je 4,6 m/s, v nekem trenutku potegne čez 5 m/s, vem pa, da je bilo takrat rečeno, da je imel v zraku celo 6 m/s. Danes se v Kulmu in Obersdorfu skače ob vetrcu 0,5 m/s do 1 m/s pa je že problem, hitrosti pa so 95 km/h - 99.

Ali bo treba tekme v Planici prestaviti v mrzle mesece, ker Marca s takimi profili kot so drugje ne bo šlo več. Druga stvar so TV prenosi, saj ima le še Planica dopoldanski tekmi, ob petkovih popoldanskih tekmah v Planici, pa se zaradi vetra v hrbet težko preskoči 200 m.
AeeBeeCee
# 23.02.2012 ob 11:10
Ne potrebujemo svetovnega rekorda. Mi imamo tisto, kar ima le nekaj skakalnic in to je pravo vzdušje. Vikersund naj obdrži tist rekord in tistih 100 gledalcev na tekmi.
thesteve
# 23.02.2012 ob 20:59
Uff 270 metrov, noro!!
lexani89
# 23.02.2012 ob 16:12
super kranjec 211 v slabih razmerah
lexani89
# 23.02.2012 ob 15:34
fizikalno je ob dovolj visoki hitrosti možno letet v "neskončnost". seveda pa fis zavira razvoj poletov.
leftwinger
# 23.02.2012 ob 12:58
Točno to. Če bi samo izkopali luknjo da bi podaljšali doskočišče v tisti jami ne bi bilo t. i. "termike" in bi skakalce posrkalo letalnica pa ne bi bila več tako varna. Treba je vse skupaj dvigniti in malo zasukati, da bo vpliv termike še večji. Kot med doskočiščem in smerjo doline bo manjši, s tem se bo "več zraka" dvigalo ob letalnici.

S kakšnim namenom pa so Vikersund "pomanjšali"?
šembic
# 23.02.2012 ob 12:23
Obstaja kak link za gledat uradni trening??
D e s S
# 23.02.2012 ob 15:50
Tepeš 209.5m
SpetNC
# 23.02.2012 ob 13:02
no tukej pa piše, da norvežani pričakujejo nov rekord:

http://www.siol.net/spor
tal/zimski_sporti/skoki/2012/02/vikersun
d_naj_bi_omogocal_polete_okoli_260_m.asp
x


vseeno upam, da res obnovijo čimprej našo letalnico in se ne bo to zavleklo spet v desetletje
bil_vcasih_GD
# 23.02.2012 ob 12:42
SLOmix ima prav. Poglabljanje bi uničilo termiko. Edina možnost povečanja Planiške (zanalšč z veliko začetnico!) letalnice je ta, da se jo zasuka, da bo imela enak potek kot bodoči K139 in K109. Mislim, da ima inženir Gorišek nekaj takega v mislih. Premetalo se bo nekaj 10000 m3 materiala in voila! imeli bomo spet največjo letalnico na svetu.
prim00z
# 23.02.2012 ob 11:22
Adijo-svet, inb4 slon in sadež
cairns
# 25.02.2012 ob 14:13
Gorišek: V novi Planici se bo letelo tudi do 270 metrov

Ah, kaj pa je to. Ko bo 300 metrov v igri pol pa spet pridem v Planico. 250m bodo kmal ženske skakale.
primos
# 23.02.2012 ob 18:14
en dober link do tega kaj se dogaja v planici gradnja, slike,...
http://www.skyscrapercity.com/showthread
.php?t=595584&page=45
D e s S
# 23.02.2012 ob 15:44
zaenkrat slabi skoki. Še najdaljši Boyd Clowes 194m ostali vsi pod 170 po 20 skakalcih
sosed_lastnik
# 23.02.2012 ob 15:40
Še bolje tu:

http://live.berkutschi.com/worldcup/3163
bostjan-brunec
# 23.02.2012 ob 15:34
LINK za trening?
sosed_lastnik
# 23.02.2012 ob 15:00
Gledam eno zanimivo stran, kdo vse so kandidati za medaljo. Spodaj je pa anketa in na njej Kranjec premočno vodi. Super.
http://berkutschi.com/en/front/news/show
/2068-vikersund-2012-the-top-favorites
ribi
# 23.02.2012 ob 13:42
upam da njegovih idej ne bo uničila politika

kaj ne bi bilolepo, če bi imeli v planici dvakrat ali večkrat praznik .
V skokih dvakrat poleti in navadni skoki

če je zgrajen center se tam lahko dogaja veliko
SLOMIX
# 23.02.2012 ob 11:37
nevem o kakšnem poglabljanju vsi govorite....planice se ne bo poglabljalo!!! ker bi uničili vpliv termike= imamo še zgoraj do vrha hriba veliko prostora
kvaternik
# 31.05.2012 ob 19:19
Naj gre on na skakalnico. Dobro no, saj se itak leti meter nad smučino, nič posebnega, tako lako letiš 300m.
Izbor
Svetovno prvenstvo v nordijski ...
link
Peter Prevc si je v Lahtiju znova dokazal, da se v skokih na silo ne da
45
7. marec 2017 ob 09:37 Lahti je znova spodrezal krila slovenskim orlom , ki so se drugič zapored z nordijskega svetovnega prvenstva vrnili brez medalje. Od žlahtnih snežink so bili na vseh tekmah precej oddaljeni.
Več novic ...
Kazalo