Peter Prevc sezone ni začel z vrhunskimi rezultati, toda na novoletni turneji je bil že med najboljšimi, trenutno pa je celo najbolj vroč skakalec v karavani. Foto: BoBo
Peter Prevc sezone ni začel z vrhunskimi rezultati, toda na novoletni turneji je bil že med najboljšimi, trenutno pa je celo najbolj vroč skakalec v karavani. Foto: BoBo
Peter Prevc
V skupnem seštevku svetovnega pokala je Prevc že na tretjem mestu. Ne bi bilo presenečenje, če bi po sobotni in nedeljski tekmi v Saporu oblekel rumeno majico vodilnega, saj na Japonskem ne bo niti Stocha niti Schlierenzauerja. Foto: EPA
Peter Prevc
Peter Prevc se je že v Vancouvru pred štirimi leti lahko kosal z najboljšimi, tokrat pa bo med favoriti za vsaj eno medaljo. Foto: STA
Peter Prevc
Ko si v formi, ti vsaka skakalnica leži. Foto: EPA
Prevc v Saporo po rumeno majico

Prevc je v letu 2014 na vseh tekmah svetovnega pokala v ospredju, na poletih na Kulmu mu je uspela tudi prva zmaga kariere. V skupnem seštevku se naglo vzpenja in je tretji, morda bo že po Saporu v rumeni majici vodilnega. Nemški trener Werner Schuster je po moštveni tekmi v Zakopanah rekel, da ne bi bil presenečen, če bi Prevc osvojili veliki kristalni globus. Ker je dokazal, kako miren zna biti na velikih tekmovanjih, bo v Sočiju tudi veliki slovenski adut za olimpijsko medaljo.


Presenečeni ste bili videti, ko ste v Zakopanah na kaotični posamični tekmi videli, da vam je skok prinesel drugo mesto. Zakaj?
Nisem vedel, kaj se je dogajalo zadnje pol ure na skakalnici. Na vrhu smo bili štirje skakalci in smo dolgo čakali na nastop. Spustili so se štirje predskakalci, nato so šli celo z motorko v 'špuro'. Vsi delavci so bili na mizi, šele po desetih minutah pa so povedali, kaj je narobe.

Torej niste vedeli za dosežke skakalcev, ki so bili na prvih mestih?
Za Bardala sploh nisem vedel, koliko je skočil. Niti jaz nisem imel daljave, da bi vriskal. Skok je bil dober, tako da ne more nihče reči, da je bilo drugo mesto podarjeno.

Kako težko pa je bilo tako dolgo čakati na vrhu? Takšne tekme so redke ...
No, se je že zgodilo, da smo bili tudi po cele dneve na skakalnici. To je del športa. Treba je ostati zbran. Najhuje je, da se to zgodi prekinitev tik pred tvojim nastopom, ko si popolnoma v fokusu in moraš ta fokus držati.

Se vam zdi pošteno, da sta Thomas Diethart in Andreas Wellinger po protestu dobila še eno priložnost za skok?
Ne vem, nisem spremljal. Vem le, da dosežka nista popravila. V drugem poskusu sta imela še bolj mokro smučino in sta bila še počasnejša na mizi, tako da - na koncu je Fis zmagal.

Ali radi skačete v Zakopanah, kjer se zbere ogromno navijačev?
Tam je res super skakati, ves dan so troblje in glasni navijači. 40 tisoč jih je bilo samo na stadionu, potem pa še levo, desno, povsod polno. Še v Planici jih ni toliko. V soboto smo imeli prvo serijo ekipne tekme ob petih, pa si že zjutraj ob 9.30 slišal troblje.

V sredo potujete v Saporo. Se veselite japonske turneje?
Se. Grem na letalo, pet dni ne bo nobenih stikov, in to je odlično, da se spočijem od vseh, tudi novinarjev (smeh) ...

... pač, tako dobri ste. Če bi skakali slabo, se najbrž nihče ne bi menil za vas.
Bi! Potem bi me spraševali, zakaj mi ne gre.

So vprašanja, ki vam jih postavljajo novinarji, res že utrujajoča?
Ja. Ista vprašanja, vedno isti odgovori. Predstavljajte si, kako je to, ves čas govoriti iste stavke. Kasete nimam, da bi to posnel in dal na 'repeat'. Nič, treba se je navaditi.

Trenutno ste v izjemni formi in si vsi želijo vaših izjav ... V Saporu lahko celo oblečete majico vodilnega v svetovnem pokalu!
Kaj pa, če padem in sem trideseti? Vsi scenariji so mogoči. Ničesar nočem napovedovati.

Spomini so najbrž kar lepi. Lani ste bili tam obakrat med 15, na drugi tekmi deveti ...
Na skakalnici se sicer razmere hitro spreminjajo, kar pa ne predstavlja velikih težav. Ko si v formi, se na vsako skakalnico hitro navadiš. Od lani se spomnim, da je bilo tam zelo veliko snega. In všeč mi je bilo, ker ne plužijo cest. Bo pa malo šoka. S 40 tisoč gledalcev v Zakopanah na 4 tisoč.

In vsi bodo navdušeno spodbujali Noriakija Kasaja. Kaj pravite na njegove neverjetne dosežke?
V tolažbo mi je, če meni kdaj ne gre (smeh). Neverjetno. Pri skokih je prvi predpogoj, da si vrhunsko pripravljen in da mu pri 40-ih to uspeva, kapo dol.

Vprašanj o Sočiju ste se do zdaj izogibali. Toda zdaj sta le še dobra dva tedna do začetka. So tudi v vaših mislih zdaj samo še olimpijske igre?
Bolj kot se bližamo začetku iger, bolj se mi zdi, kako hitro mineva sezona. Prej sem lahko rekel, da je šele februarja vse skupaj, zdaj pa je Soči res pred vrati. Z mirno glavo bo treba tja, osredotočen samo na skoke.

Vam skakalnici ustrezata?
Tam smo bili le na mali skakalnici in se niti nisem uvrstil na tekmo. Težko je zdaj reči. Videl bom, ko bom prišel tja, vsekakor pa te v boljši formi lahko zmoti manj stvari.

Nemški trener Werner Schuster je po moštveni tekmi rekel, da ne bi bil presenečen, če bi osvojili veliki kristalni globus!
To pač govorijo trenerji in se nočem obremenjevati s tem. Treba je biti skoncentriran nase.

Boste imeli svoje navijače v Sočiju?
Glede na to, da slovenske agencije prodajajo karte, bo gotovo nekaj navijačev.

Konkretno, bodo vaši starši tam?
Ne. Treba je doma delati. Ne moreš si privoščiti februarja toliko dopusta, sicer ga poleti, ko ga potrebuješ za družino, nimaš.

Še to: zadnje čase po dobrem skoku ne pokažete več na svoje mišice. Zakaj?
Ker so nekateri drugi začeli to izvajati, zato sem raje nehal.

Prevc v Saporo po rumeno majico