SP v alpskem smučanju 2013

Kdo je “kriv” za zgodnjo upokojitev Mateje Robnik?

Massi: Zelo žal mi je zanjo
13. februar 2013 ob 23:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekoč obetavna slovenska smučarka Mateja Robnik je pred kratkim pri 25 letih končala športno pot in odšla na študij v ZDA. Postavljajo pa se vprašanja, ali ni bila prehitro "izgubljena".

"V njej sem vedno videl potencial. Mislim, da je druga najboljša veleslalomistka za Tino. Lani sem jo povabil na trening na Zoncolanu in je bila takoj hitra. Zelo žal mi je zanjo," je v oddaji Schladming zvečer na TV Slovenija povedal vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi.

Schladming zvečer
Sredino oddajo si lahko v celoti ogledate tukaj.

Robnikova in vodstvo reprezentance različno "tolmačita", zakaj Lučanka ni dobila priložnosti v svetovnem pokalu. "Kvalifikacije so bile na evropskem pokalu. Ker se je Ilka Štuhec tam dvakrat uvrstila pred njo, je bila seveda ona v prednosti," pravi glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik, medtem ko Robnikova trdi drugače: "Trener je zagotovil, da tekma evropskega pokala ne šteje za uvrstitev na tekmo svetovnega pokala. Izkazalo se je drugače in upoštevali so to tekmo, kjer je bila Ilka boljša. Na treningu, kjer naj bi bile interne kvalifikacije, pa sem bila jaz sekundo hitrejša od Ilke in tudi od drugih deklet."

Savinjčanka pred sezono zaradi zdravstvenih težav z reprezentanco ni odšla na priprave v ZDA, ampak je ostala v Evropi: "Sama sem si uredila treninge, imela sem človeka, ki je delal zame, in to je pač šlo našim trenerjem v nos." S statusom B bi si morala stroške plačevati sama, zato je raje sprejela ponudbo za študij v ZDA, kjer bo smučala za univerzo. Njena najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je sicer 11. mesto iz Aspna v sezoni 2008/09.

Več o "primeru Robnik" izveste v spodnjem prispevku Urbana Laurenčiča.

VIDEO
Kdo je “kriv” za zgodnjo upokojitev Mateje Robnik?
M. R.
Prijavi napako
Komentarji
DrMinistr
# 13.02.2013 ob 23:53
ne prvi, ne zadnji talent, ki so ga zafurali na zvezi
aboveU
# 13.02.2013 ob 23:37
Klasika..podobn blo za Tino Maze..
alesi1
# 13.02.2013 ob 23:44
Masi in Magoni bi z nje naredila vsaj, ne vem, Špelo Pretnar. Škoda.
Veliko sreče Mateja!
melanholik
# 14.02.2013 ob 00:03
Če sem čisto iskren, sem skorajda vesel za njo. Smučala bo še, obenem doštudirala na spodobni univerzi in dobila vse možnosti za uspešno poklicno kariero, pa še odmaknila se bo od tega hudobnega in privoščljivega slovenskega okolja. In drznil bi si rečt, da je to vredno več kot pa preživet celo življenje od spominov na nekaj zvezdnih trenutkov iz mladosti (kar je sicer večinoma usoda vrhunskih športnikov). Vso srečo, Mateja.
Warbird
# 14.02.2013 ob 00:01
Ko sem poslusal onega trenerja mi je zgledalo kot da so tekmovalke tam zaradi njega, ne on zaradi njih ... mislim taksen osoren nacin da sploh ni nacin. Ni cudno da so nasi tak slabi ce so trenerji taksni ! Mislim res koga bo pa on treniral ce bojo vsi nehali smucat ?
jela
# 14.02.2013 ob 06:56
Nekaj o SLO smučariji:
- Mateja in sestra Tina sta iz Luč (majhna vasica v Zgornjesavinjski dolini), nekatere druge smučarke so pa blizu LJ.
- Mateja je pred poškodbo redno dobivala točke v VSL (sicer res od 15. do 30. mesta, ampak trend je šel navzgor).
- Še, ko je bila Mateja v A reprezentanci, so jo trenerji vsake toliko tako razštelali, da je morala bolj na skrivaj na kakšen trening k svojemu trenerju iz mladosti. Ob 7 zjutraj sta z motornimi sanmi na Golteh stvari spravljala v red.
- Magoni se je že pred časom spraševal, kdo je odgovoren, da se takšen talen kot je Mateja, kar zako zafura...
- Čudno, a nekatere so v repr. že številna leta, pa le enkrat na leto do točk, ali pa še to ne.
kexon
# 13.02.2013 ob 23:59
Škoda, da ni bila deležna večje podpore s strani SZS. Z rezultati je dokazala, da si jo bolj zasluži kot marsikdo, ki je trenutno v reprezentanci.

Na njene prve točke recimo ni bilo potrebno čakati do 26. ali 27. leta.

Srečno na nadaljnji poti, Mateja! :)
Morgenstern
# 14.02.2013 ob 00:33
@The Stol

A veš zakaj so naši športniki tako dobri? Zato, ker se morajo najprej pobijat s Smučarsko zvezo, pol s pogoji, pol z dnarjem... In pol so rezultati! A veš, postanejo utrjeni! Zakaj misliš, da naši lahko Avstrijce premagujejo povsod? Zato, ker je še vedno lažje premagat avstrijsko veleslilo, kot naše funkcionarje!
dad
# 14.02.2013 ob 02:36
lušna punčeta
sharkyslo
# 14.02.2013 ob 07:35
Očitno na SZS-ju še vedno vlada komunistična politika, ki jo je pred nekaj desetletji vodil Vogrinec... Še vedno mislijo, da bo narod s srečkami Podarim-dobim vse skupaj financiral, oni pa si bodo polnili žepe, pa še za smučarje bo nekaj malega ostalo... Takšno delo in razmišljanje vodita našo smučanje le v propad - na kar nakazujejo zelo skromni rezultati (uvrstitve med 30 so za alpsko deželo pač premalo)...

Se mi pa obrača želodec, ko vidim Vogrinca na televiziji (ki je ves čas samostojne Mazejeve poti, bil proti njej), ko reče: "Naša Tina..." Fuj, fej, bljak!
TheStol
# 14.02.2013 ob 00:19
A nardimo eno vstajo samo proti SZS? Ker tale situacija fejst spominja na našo politiko.
MIRNČAN
# 14.02.2013 ob 07:27
Poznam klubskega trenerja ki mi je pripovedoval o reprezentanci. Preprosto sem bil šokiran ko sem to poslušal. Dam samo eni primer. Miha Kurner sin funkcionarke na SZS gre preprosto kamor hoče, ne rabi nič plačevat, celo trenirat mu ni potrebno. Kdaj je dobil točke pri svojih 26 ne ve nihče. Matic Skube eden večjih talentov pri moških, misli da je bog in mu ni potrebno trenirat, tisto kar trenira trenira slabo in zanič. Pri ženskah Ana Drev, v pravih rokah bi bila takoj med 5. Sam kaj k njen fotr ni funkcionar in mora se sama borit kot lev. Maruša Ferk podobno. Kako si želim da bi Massi vzel pod okrilje par tekmovalk. SZS pa je potrebno zapreti pipco, le tako bodo funkcionarji ki jih je več kot smučarjev preprosto odšli. Robnikove je škoda sej to je jasno. Važn da starta Brodnik ki je 5 sekund zadej. NArobe svet v katerem se nihče ne sprašuje kaj je narobe. Zakaj bi se če denar leti.
wolfy
# 14.02.2013 ob 00:47
Bi bilo potrebno pošteno prevetrit našo SMZ. Tale kolektivizem (iz časov prejšnjega stoletja) kar pošteno načenja naše talente. Treba se je prilagajat skupini. Ne treba se je prilagodit talentom - samo, če se želiš prilagodit (kot trener oziroma kar koli v SMZ) - moraš vložiti energijo. To pa ja nee, pa ne bodo še "veeč" delal.

Človeka kar pošteno najezi...
comrade
# 13.02.2013 ob 23:40
d. j. j. m. Se razumemo?
OneRound
# 14.02.2013 ob 07:57
Važno da so pred zvezo parkirani mercedesi! Za smučarje jih pa briga.
Senna-Maze 28
# 14.02.2013 ob 00:00
P.J.M funkcionarjem in trenerjem na SZS !
bob
# 14.02.2013 ob 08:02
Ko gre Tina, je z našimi rezultati konec. Mogoče Šporn še kaj naredi, kje so ostali? Ženske zelo povprečne, moških ni. Ni jih v slalomu, katastrofa v veleslalomu. Vsak izgovor zveze se mi že zdi več kod absurden. Poglejte skakalce kaj delajo, z obnovo Planice lahko pričakujemo še večje uspehe. Smučarji pa nimajo enega terena kjer bi lahko v miru trenirali doma. Elan bi moral biti prvi opremjevalec pa so ga scuzali vsi ki so imeli 5min cajta. Veliko je talentov, a denarja ni, da bi lahko smučali. Čakamo lahko samo na nekoga, ki bo imel denar, talent, voljo do dela in strokovni tim kot ga ima Tina. Vsi ti mladinski svetovni prvaki pri nas gredo hitro v pozabo.
kozorog1973
# 14.02.2013 ob 07:52
očitno je res večja krivda na trenerski strani, vsaj tko domnevam, žal pa ne vem celega ozadja. Vendar ko pogledam naše skakalce, in njihovega trenerja, hja potem se čloeku marsikaj zbistri pred očmi!
ponudnik
# 14.02.2013 ob 07:20
Žal je ista zgodba tudi z Ano Kobal (to ni komentatorka, ampak njena precej mlajša soimenjakinja). Tega bo vse več, ker v reprezentanci se očitno katastrofalno dela, rezultati so na čistem dnu, sploh v tehničnih disciplinah in sploh v veleslalomu - vemo pa, da je ta disciplina osnova vsega. Trenerji niso sposobni spraviti niti ene punce niti približno blizu točk v veleslalomu, samo Drevova pač stagnira na tistem svojem maksimumu. V slalomu je kar nekaj talentiranih punc, ampak preboj v svetovni pokal se vse bolj odmika. Pred leti se je govorilo o velikem talentu Lavtarjevi - zdaj je stara skoraj 25 let in nima enih samih točk v svetovnem pokalu. Potem je bila tu Ula Hafner, ki je 3 sezone nazaj kot 16 letna mladinka uničevala konkurenco, letos poleti bo stara 20 let in ni niti približno blizu nivoja svetovnega pokala. V zadnjem času se je začelo omenjat Ano Bucik, ona je ta hip sicer res še najbližje slalomskih točk, ampak glede na to kako se dela pod Šteharnikom bi rekel, da se ji tudi ne piše nič dobrega. To je res velika škoda, ker talenta nam ne manjka, ampak na nivoju A ekipe očitno vladajo slabo vzdušje in slab pristop za katerim stoji nesposoben trener.
mize
# 14.02.2013 ob 07:14
Podobne stvari se dogajajo povsod v slovenski smučariji. Poznam primer, ko je obetavna smučarska skakalka čakala z vso opremo pred kombijem za odhod na olimpijske igre. Na njeno začudenje je prišla in jo zamenjala hčerka visokega funkcionarja, ki je bila po rezultatih daleč za njo....
janez33
# 14.02.2013 ob 11:36
Glavno, da imamo neko zvezo in kup enih funkcionarjev, ki vlečejo mastne plače in uničujejo slovensko smučanje. Živijo pa roko na srce le od uspehov Tine Maze, za katere pa so vse prej kot zaslužni.
nody
# 14.02.2013 ob 08:01
žalost, taka lepa in ambiciozna punca, pa je morala odnehat, to se sam u sloveniji lahk zgodi, ne rabte pljuvat po Tini in "makaronarju" Massiju, je edini k jo je rešil in iz nje naredil svetovno velesilo! treba bi popucat večina na SZS!!! Massi za predsednika, njegova ekipa pa vzame pod okrilje 2 tipa, 2 punce, da so ti vrhunski, več pa tko ne rabimo!:)
ledu84
# 14.02.2013 ob 11:22
Glavni trener pa skos v tla gleda,ker laže 100 na uro
Jaz
# 14.02.2013 ob 08:42
Škoda. Massi bi jo moral vzeti pod svoje okrilje.
Morgenstern
# 14.02.2013 ob 00:13
Hm... Jaz pri teh stvareh vedno pogledam vse možne plati. Dejstvo je, da očitno reprezentanca nekaj ne dela vredu. To bodo morali resno analizirati. Dejstvo je tudi, da tekmovalci to vidijo in da vedo, da se nekaj ne dela vredu.
Ampak šampijoni imajo (žal ali na srečo) nekaj več od reprezentance. Imajo pogum, da prerastejo reprezentanco. Tini je to uspelo, Mateji pač ni. Ni ne prva in ne zadnja! Na žalost, ali na srečo!
Domoljub
# 14.02.2013 ob 07:32
Hm, nekam znana zgodba. Res ne vem, kaj delajo na SZS. Ampak če bo šlo tako naprej, ne bomo imeli če par let za nobenega navijati. Bravo :(
Alek
# 14.02.2013 ob 11:02
Mislim, da se bo z prihodom Ulage marsikaj spremenilo, ki je že napovedal, da bi si želel po koncu Tinine kariere Masija na čelu slovenske smučarske ekipe. Sam Masi je pa enkrat povdaril, da Slovenija takih talentov kot je Tina ne bi smela spuščati iz rok in da jih pri nas ni malo, le PRAVILON je potrebno delat z njimi.
miki331
# 14.02.2013 ob 18:04
Ni mi jasno zakaj vsi ti naši mladinski svetovni prvaki potonejo. Ampak ej Hvala MSP in čez mesec že z zmago v svetovnem pokalu v žepu! Jasno je tu Janus s svojo ekipco. Je pa res, da skoki niso vjuganje po strmini kjer je potrebna mišična masa ampak mlada američanka pa šola vse v slalomu, kmalu bo to počela še v veleslalomu. Trenerji in koncept se mora menjat ker ne funkcijonira in pika!
BlackHole
# 14.02.2013 ob 10:02
Trener mora bit dober oziroma odličen psiholog, saj so dobri športniki običajno zelo muhasti oziroma leni, tudi zelo občutljivi. Kdor s takimi ljudmi ne zna in jih želi pripraviti do dela z napačnim pristopom, ni dober trener oziroma ne bo naredil vrhunskega športnika. Tu Massi izstopa. Mogoče je njegova prednost tudi to, da sta z Tino par in jo tako bolje razume in ve kdaj in kje lahko pristisne na kak gumb, saj se je tudi pri Tini ta muhavost in občutljivost v preteklih letih prav dobro opazila. Vidi se pa sedaj, da je nekako dozorela oziroma v svojem delu uspela, z veliko pomočjo Massija.
jales
# 14.02.2013 ob 09:57
Vse te veleumene birokrate dajmo na "štrajf" in kdor zaostane več kot 20 sekund za Špornom leti iz reprezentace. Imajo se za tako pomembne, ampak ne vedo, da če ni(dobrih) smučarjev so oni takoj delavni višek(prekladalci papirja).
Gnooi
# 14.02.2013 ob 17:27
Ja katastrofa res za tole našo smučarijo......pri dekletih vidim morda v prihodnje v točkah morda Ano Bucik pa Ano Drev in Marušo Ferk.....vse ostalo zaenkrat kaže slabo..zakaj? Res je kriza ni denarja.....samo lahk rečem da bo moral 9x zmagovalec tekem svetovnega pokala v skokih spucat mal funcionarje na SZS in po upokojitvi Tine Maze morda poklicati njenega izvoljenca in njegovo ekipo na čelo reprezentanc......kajti v nasprotnem primiru ob takih asih ,ki vladajo pri nas tako v politiki..pa športu in potem takem smučariji bomo zašli kmalu v temo,ko naši ne bodo osvajali več točk....sramotno je to kar so naredili Mateji Robnik in pometli vse pod preprogo češ nič ni narobe.....Banda socialistična,kšefterji..vse ste zafural...
Matejko
# 14.02.2013 ob 12:16
Najbolj mi gre pa na k**** ko vidim funcionarna ki v življenju ni naredil nič in se postavi pred svojega ML-a in laže v kamero. pfuj!!
tinkolo
# 14.02.2013 ob 08:58
Ena sama zalost je to. Nesposobnost tistih na smucarski zvezi je iz leta v leto bolj evidentna. In vsak, ki hoce stvari samo malo drugace naredit takoj postane sovraznik. Matejo so gladko malo odpikali in ji dodelili status B, potem, ko se je vracala po poskodbi. Je pa v reprezentanci cel kup smucarjev, ki se niso nic dosegli, pa so vseeno prilimani tam ze leta. Slovensko smucanje je zal Tina Maze, vse drugo je ena velika zalost. Samo pogledat je potrebno, koliko tock so osvojili vsi ostali nasi smucarji v svetovnem pokalu in so stvari jasne. Lahko jamrajo kolikor hocejo, ampak proracun imajo se vedno ene petkrat prevelik za tisto kar doszejo.
ivod
# 14.02.2013 ob 08:48
... hm ... res ...Massi bi lahko "priključil" še eno ali dve ... samo ... to tudi nekaj stane in kdi bi naj plačal ? Zveza ? ... mogoče bi kak večji sponzor lahko vplival tako, da bi pogojeval prispevek v smučarsko blagajno s tem, da gre del denarja za tak namen ...
kozorog1973
# 14.02.2013 ob 07:19
mah socializem , kot se ga gredo na smučarski zvezi je opij za tekmovalce/lke!
severnik
# 14.02.2013 ob 15:19
Spet so vsi gospodje bolj pomembni kot tekmovalka.

Katastrofa!!!
Kermit
# 14.02.2013 ob 11:12
Skrajni čas, da nekdo ustanovi zasebno smučarsko šolo za reprezentante. Tudi državni denar se da počrpati mimo SZS, sponzorje pa bodo mnogo lažje pritegnili, če se ne bo pred kamerami kazal aroganten, osoren, naravnost nagravžen trener a la tale Denis. Za kozlat!
sonet7
# 14.02.2013 ob 10:54
Žal izgubimo oz. zafurajo preveč takšnih talentov!
mile952
# 14.02.2013 ob 10:24
Kaj dela ego in fovšija! Ni večjh debilov kot smo lahko Slovenci! Ni nam reštve....
V-slog
# 14.02.2013 ob 09:53
Škoda za Matejo. Zaradi poškodbe je spustla praktično 2 sezoni. In lansko sezono se je v bistvu komaj vrnala. Letos pa že odpisana zarad lanskih rezultatov, kljub temu da je bla to njena prva sezona po hudi poškodbi. Lahko bi ji dali več časa, ker se ne more vse nadoknadit v eni sezoni, na tekmovališčih pa te ni 2 leti. Sram je lahko trenerje in stroko, da tako ravnajo s tekmovalko. Tudi za mene je druga najboljša veleslalomistka oz. pribl. na tem nivoju kot Drevova. In kar naenkrat so jo odpisali. Res sramota.
onzy25
# 14.02.2013 ob 08:39
Zelo lušna punca :)
nWo
# 14.02.2013 ob 08:19
Mi že vemo kaj delamo. Iz Tine Maze smo naredili šampijonko.

Vaša Smučarska zveza Slovenije.
gregorsu
# 14.02.2013 ob 17:36
spet ni vse črno-belo.

denarja je ,alo, premalo. Vzgoja mladih je vse slabša že doma. Zakaj bi se kdo sploh trudil, če se pa da ponaredit, ukrast...? S tako miselnostjo, ki temelji na slovenski praski so mladi hendikepirani. Če imaš talent ni dovolj. Rabiš voljo in vztrajnost. Pa recimo da oboje imaš in prideš do trenerja, ki si misli da si ti tam zaradi njega in ne obratno. Tega trenerja podpira cela vrsta uradnikokov, funkcionarjev... do samega presvetklegaa boga kocijančiča... ti uradniki so veliki športniki samo v novinarskuh člankih. Imajo pa bajne zaslužke in ugodnosti. oni in izbranci.

Imam predlog.
Naj se plače vseh funkcijonarjev in trenerjev striktno vežejo na rezultate. Č rezultatov ni, naj bodo brez plač. naj delajo prostovoljno. Če pa se bodo vdi potrudili in bolj skrbeli za uspehe tekmovalcev kot za svojo denarnico in privilegije.... bi se pa morda kaj premaknilo.

Seveda je v sloveniji to utopija. Zato nas čaka še veliko sušnih let. Dokler ne gredo zaslužni trenerji in funkcijonaji v pokoj. Pri njih ni tržnega gospodarstva, kot velja za mlade tkmovalke in tekmovalce, tam so funkcije skoraj dosmrtne in še vezane na politiko.

Le kako to, da ni sponzorjev.... le zakaj gospodarstvo ne vidi več interesa, da bi vlagalo v smučarijo---- le kdo bi vedel ... morda pa zato, ker se obnaša tržnO? če bi se še SZS tako obnašala pri svojih funkcijonarjih in ne samo pri tekmovalkah in tekmovalcih... če bi si tudi funkcijonarji in trenerji morali iz svojega žepa plačevat treninge, prenočišče, karte, prevoze, hrano?
Matjaz82
# 14.02.2013 ob 16:13
Dejstvo je to, da če smučarka pri 25 letih neha smučati, pa ne ker ne bi hotela nadaljevati in je obenem zelo obetala, nekaj ni v redu s sistemom.
Srečno na novi pot Mateja, moram pa priznati, da tako luštne tekmovalke še nisem videl v svetovnem pokalu :)
Miš
# 14.02.2013 ob 09:58
@MIRNČAN

Miha Kürner NI SIN Barbare Kürner Čad - če je ona mišljena kot tista funkcionarka na SZS.

Sicer pa verjamem, da se dogajajo svinjarije in obstaja SZS (večinoma) bolj zaradi funkcionarjev kot zaradi smučarjev in smučarije. Samo ne vem, kje bodo kakšnega sponzorja še dobili, ko Tina neha. Zgodilo se bo enako kot s smučarskim tekom potem, ko je nehala Petra Majdič. Mogoče bo skakalce še kdo podprl, ostalo je pa vse bolj ena žalost.
modrijan
# 15.02.2013 ob 08:39
Jaz verjamem tekmovalki in ne trenerju. V tem primeru so se na SZS izkazali za prave kanclijfukse, ki iz svojih pisarn povsem neživljensko odločajo o usodi tekmovalke. Na čelu s strokovnim svetom. Tukaj so pogrnili na vsej črti in imajo lahko močno slabo vest. Mateja sedaj odlično smuča v ZDA, morda obstaja kanček upanja, da se vrne za Soči, če ji bo tam doro šlo.
scenic
# 14.02.2013 ob 23:06
da takole zaničujemo svoje talente,je pa že višek.
jezen sem in bom rajši kar končal s pisanjem.BANDA!
vaza
# 14.02.2013 ob 16:00
Mirnčan, a kar klic si dobil? Kdo pa ve, pod katerim imenom si na portalu, kak tvoj frend ali so te drugače izsledili? Me je kar strah postalo!

Kar pa se tiče Robnikove ter funkcionarjev Dekleve in Borisa Strela, kot vodje discipline in člana alpskega odbora , se je po odgovorih točno videlo, da sploh ne vesta zakaj se gre. Očitno sta tam samo zato, da dvigujeta roke, pa pokasirata kakšno dnevnico. Če pa ne denarja, pa kake karte in bundo, mogoče še kaj drugega. Šteharniku pa se prav vidi, da laže in da je užaljen, ker mu je v faco povedala, da je bu*l. Pa še jaz ji pritrdim na tem mestu - Šteharnik je res bu*l! Rešujejo ga rezultati Ane Drev, ki pa je menda srečna, da ima že 3 leto zapored istega trenerja, ker jih je menjala že preveč! Katastrofa ta naša SZS!
ksmith
# 14.02.2013 ob 12:47
Prispevek minuta 3:17 poglejte avtomobile v ozadju : )
tomaz-zagar
# 15.02.2013 ob 12:08
včlani se v Massijevo ekipo:)tako bo vsaj imela možnost da uspeš!
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Svetovno prvenstvo v alpskem s ...
link
Preizkus proge v Areju preložen na torek
11
12. marec 2018 ob 08:57 Pred alpskimi smučarji in smučarkami je le še finale svetovnega pokala v Areju. Na Švedskem jim jo je danes zagodlo vreme, tako da so morali prvi trening smuka odpovedati.
Več novic ...
Kazalo