Zimski športi
Björn Einar Romören
Björn Einar Romören je v Planici doživel najbolj nepozabne trenutke v karieri. Foto: EPA

V tretje gre rado - Romören zapel "Planica, snežena kraljica"

Kariero si želi končati pod Poncami z rekordom
20. marec 2013 ob 22:29
Planica - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Nekdanji svetovni rekorder Björn Einar Romören se vedno znova rad vrne v Planico, kjer je doživel najbolj nepozaben trenutek kariere. Zapel je tudi planiško pesem.

"Vsakič, ko si ogledam posnetek poleta ali ga samo omenim, me spreleti kurja polt. Še vedno živo čutim ta polet. Tisti dan je bil nepozaben. Začel se je s svetovnim rekordom ob prvem jutranjem poletu. Bil sem pripravljen odložiti smuči in odpreti pivo, saj bi lahko po tistem poletu končal sezono, vendar sem vedel, da grem lahko še dlje," se je dogodkov izpred osmih let spominjal Norvežan, ki v letošnji sezoni ni skakal v svetovnem pokalu zaradi operacije hrbta.

"Ko je Matti Hautamäki izboljšal rekord, sem jezno brcnil ograjo. Čutil sem, da ne morem zapustiti letalnice brez svetovnega rekorda. Ko sem še zadnjič poletel, sem dvignil roke k nebu, saj sem takoj vedel, da je bil polet izjemno dolg. Bilo je zabavno," je v pogovoru z novinarko TV Slovenija Saro Oblak še dodal Romören, ki je leta 2004 pod Poncami osvojil ekipno zlato medaljo na SP-ju v poletih. Njegovih 239 metrov, doseženih 20. marca leta 2005, je še vedno najdaljši veljaven polet v Planici, trenutno ima svetovni rekord v lasti njegov rojak Johan Remen Evensen (246,5 m). Dosegel ga je 11. februarja 2011 v Vikersundu.

V Planici je bil vedno v središču pozornosti, v najboljših letih je bil pravi rockerski zvezdnik. "Vzdušje na vrhu je sijajno. Tudi v mestu je vedno odlično. V tem času je tudi topleje, zato se kdaj ogrevam tako, da po mestu tečem brez majice, v kratkih hlačah," je pojasnil Romören, ki bo 1. aprila dopolnil 32 let, in se spomnil še vožnje s staro vlečnico, ki je bila nekoliko strašljiva.

"Sanjsko bi bilo, da bi kariero končal s svetovnim rekordom na poletih v Planici. To bi se lahko zgodilo leta 2017," je sklenil eden največjih zvezdnikov Planice v zadnjem desetletju.

VIDEO
Himna: Planica, snežena kraljica
VIDEO
Romoeren o lepih spominih na Planico
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 20.03.2013 ob 22:56
Romören je car, jaz ga pa pogrešam ... Me zanima, če bo res nadaljeval.
Morgenstern
# 20.03.2013 ob 23:07
:) Da ne bo pomote, prvi komentar je bil napisan dobronamerno. Poznam Romoerna in o njem sem prebral vsega in svašta. Tip obožuje Planico. Ne vem, če ste brali njegov dnevnik, ki ga piše. Lani, teden dni po Planici je napisal:
"Zbudil sem se, sončni žarki so mi pribijali v sobo, omotičen sem pogledal na okoli in v polsnu se mi je zdelo da sem v Kranjski gori. Celo okno je bilo na isti strani. Isto, vse je bilo isto! Žalost je prišla v trenutku, ko sem se zavedal da sem pravzaprav na Finskem in da je že teden dni tega, ko sem zapustil Slovenijo! Šit, ne bo se letelo. Samo skakali bomo! Šit!"

Na Finsko so šli skandinavci še na državno prvenstvo, oz. nekakšno skandinavsko prvenstvo.

Tip je legenda, in Planica brez njegovega skoka je... Ne vem no, pač nekaj ji manjka!
rrrrrrr
# 20.03.2013 ob 22:51
ta je frajer.
SkodaOctavia
# 20.03.2013 ob 23:05
Romören je car,kod usi vikingi!!! Če komu privoščim rekord skakalnice je to on,poleg naših letalcev seveda :)
housemd
# 20.03.2013 ob 23:01
Björn legenda! Bomo enkrat poglobil pa se bo skočil čez 250 m ker rekord mora biti v Planici!
Morgenstern
# 20.03.2013 ob 22:50
Ta je usekan do amena! Pomojem, če bi mu rekli da bodo Planico podrli, gre do konc življenja na psihiatrijo!
Morgenstern
# 20.03.2013 ob 23:23
Obraba diskov... Bil je bogi že pol lanske sezone. Menda so ga med tekmami v hotel vozili tako, da je ležal na sotekmovalcih, ker zaradi bolečin ni smel čutiti niti kammenčka pod avtomobilom.
Z ledenimi obkladki je na tleh ležal po cele noči. Mneda celo pri nas v Planici. Ampak ni hotel, da ne bi šel na start. Bi rajš si lukno v koleno zvrtal, kot da v Planici ne bi skočil :)))
~Roxana~
# 20.03.2013 ob 23:46
Romören legenda;)
Morgenstern
# 20.03.2013 ob 23:40
Glede na to, da res ni več nekako rosno mlad mladenič bo res težko. Ampak Toldo, saj veš, to so odvisniki od letenja in naredil bo vse, ker pač z letenjem se ne moreš ukvarjati rekreativno in bo pač vztrajal, čeprav z bolečinami in vsemu kar pritiče zraven.
Sicer pa je itak že enkrat povedal, da je njemu vseeno, če celo sezono ne skače, samo da dobro trenira, da lahko v Planici naredi nekaj poletov in požene kri. To je to. Pa se mmi loh na glavo postavimo, pa dohtarji, ki so ga operirali tudi. On bo letel...
Ples
# 20.03.2013 ob 23:53
Hvala, Morgenstern. Po moje, vsaj po temle posnetku, bo res tako naredil, kot praviš, odbit je dovolj. Kaj je že rekel, 2017 :) no, čeprav Kasai jih ima tudi že 40, kar omenijo čisto vsakič, ko je na zaletišču ... Ker tega podatka si res človek ne more zapomniti ...
grchm4n69
# 20.03.2013 ob 23:39
kok pa on uživa v planici je pa res nevrjetno. lani se po točkah ni kvalificirav na nedelsko tekmo in sta se dva njegova kolega odpovedala nedelski tekmi sam zato da je on lohka še zadnič skoču na velikanki pred operacijo.
mislim sj ta posnetk pove vse, kok je nor na planico :D
https://www.youtube.com/watch?v=98bCIiVV
Zc4
zarman
# 21.03.2013 ob 09:02
Römoren je meni eden najbolj simpatičnih športnikov, ki sem jih imel možnost spremljati. To, da je vzljubil Planico je seveda še njegov dodaten plus. Tisti, ki še niste bili na poletih v Planici, v živo sem videl med drugim tudi njegov svetovni rekord, sploh ne veste, kaj zamujate. Ti ljudje so zame "kaskaderji" in vsak, ki na takšni napravi poleti, je zame "frajer". Ko doživiš, po možnosti kakšno daljšo serijo poletov v Planici, komaj začutiš, kaj ti športniki sploh počnejo in kakšne dimenzije so v igri. Römoren je preprosto car!!
Babsi
# 21.03.2013 ob 07:57
Car, upam, da ga še vidimo v naslednjih sezonah!
toldo
# 20.03.2013 ob 23:34
Ja, faca ni kaj... si pa težko predstavljam, da se nekdo po hudih težavah hrbta lahko vrne v ta šport, čeprav potem vidiš npr kosteliča kaj počne....
qwertz
# 21.03.2013 ob 10:50
Romören in smučarski poleti je tako kot Bode in alpsko smučanje – brez obeh pri gledanju the dveh športov ostane neka praznina.
Komaj čakam, da se vrneta oba.
Morgenstern
# 21.03.2013 ob 08:34
@Glasilo

Kot je bilo napisano že s strani @babsi, ja, na njegovi spletni strani so vsi njegovi dnevniki, tam je napisal vse te filinge, potem imaš veliko tega napisanega na norveških straneh (vg, nrk....), njegova facebook stran (nanjo se spomnim, da je lansko leto nalepil pesem Planica od Avsenika :))) Pa mmislim, da celo niti ne v času Planice, pač enkrat ko ga je spet obrnil se je pač spomnil :))))).
Skratka, ja, zapisov imaš ogromno. Eden zanimivejših je komentiranje lanskega svetovenga prvenstva v poletih, ko je ves vesel pisal, da je imel svojega favorita in da je ta favorit zmagal (Kranjec valjda...)....
Zanimiv fant je res... Se splača malo pobrskat za njim in njegovimi izjavami in življenjem, ker ti je šele potem jasno zakaj je tak človek lahko nenormalno dober letalec...
mortir
# 21.03.2013 ob 07:27
Zanimivo ampak to je tudi men eden redkih skokov ki se jih spomnim :) bravo Romoren!!!
Ples
# 20.03.2013 ob 23:20
Na kakšni operaciji hrbtenice pa je bil, a zaradi kakega padca? Ne spomnim se.
Se pa spomnim, kako je enkrat padel na neki letalnici, že v zraku ga je čisto obrnilo, brrrr ... on je pa potem vstal, kot da nič ni ... še zdaj me čudi, da se takrat ni polomil. Ga je pa fajn videt po dolgem času.
ettelewen
# 20.03.2013 ob 23:19
zakaj si teh prispevkov v tujini ne moremo ogledati? :( saj je domača produkcija, a ni?
cintaelu
# 21.03.2013 ob 08:21
kaj je sposobno človeško telo, fizične in psihične napore, pretrpeti samo, da dosežeš svoje cilje in sanje..in nato nekdo na kavču jamra, kako ga vse nekaj boli, da bo menda zbolel itd...Romoeren, Kostelič in še marsikdo so primeri, da se z železno voljo vse da..
upam, da se vrne in ponovi še kakšen megalomastičen polet...
glasilo
# 21.03.2013 ob 06:57
Morgenstern... A imaš mogoče kakšen link, kje bi se dalo (če je to mogoče) prebrat te njegove zapise... me zanimajo! Men je tup tud odklopljen, totalni kamikaza, ima J....
simonjz1
# 21.03.2013 ob 10:28
Ahonen, Malysh, Romoren, Kranjec, Koch, Haumtameki itd....to so prave legende ko je govora o letenju - legende zadnjega obdobja...in ko teh ne bo več, jih bomo pogrešali.. v bistru še itak samo kranjec skače in je v dobri formi... vsa čast in slava pa avseniku, največjemu glasbeniku v sloveniji vseh časov in mislim da ga ne bo junaka, ki bo avsenika premagal v veličini.
Babsi
# 21.03.2013 ob 08:23
Glasilo na njegovi spletni strani imaš te zapise ;)
T1000
# 21.03.2013 ob 10:55
Slavko Slava ti !
Ko poslušam in gledam kako govori in razmišlja...lahko rečem samo Kapo dol! Zame je on tisti pravi karakter človeka, ki ga danes lahko iščeš z lupo pri belem dnevu!

Si daleč največji glasbenik vseh časov in želim ti samo še veliko uspešnih in zdravih let!
glasilo
# 21.03.2013 ob 09:45
Žirija je že pokazala kdo je gospodar na planiški velikanki... Zyla skoči 221 m in je treba hitro skrajšat zalet... Če bojo tkole cvikal na tekmi bo polom od poletov!
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo