Udeleženci 10. likovne kolonije Maj 2017 Turanj. Foto: Katarina Bezić
Udeleženci 10. likovne kolonije Maj 2017 Turanj. Foto: Katarina Bezić
Na otvoritvi razstave je nastopil Trio vetrnica iz Gorišnice
Na otvoritvi razstave je nastopil Trio vetrnica iz Gorišnice. Foto: Katarina Bezić
KUD Zadarski tanac je predstavil starem mestne plese
KUD Zadarski tanac je predstavil starem mestne plese. Foto: Katarina Bezić

V organizaciji Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar,ki združuje Slovence na območju Zadra in severne Dalmacije, je v hotelu Alba, v naselju Croatia Sv. Filip in Jakov, potekala 10. Likovna kolonija Maj 2017 Turanj.

Na jubilejni likovni koloniji z naslovom Ljubezen in morje /Ljubav i more, so sodelovali umetniki iz slovenskih društev „Triglav“ iz Splita, „Istra“ Pulj, Slovenski dom iz Karlovca, Slovenski dom iz Zagreba in „Lipa“ iz Zadra. Pridružili so se jim tudi umetniki iz Zadra, Sv. Filip in Jakova, Turnja in Zagreba ter iz Sežane.

»Ta edinstvena likovna kolonija z dolgoletno tradicijo se je profilirala kot srečanje likovnih umetnikov, ki jim omogoča vpogled v likovno sceno Slovencev iz Zadra in okolice kakor tudi iz Slovenije«, je na otvoritvi razstave 10. Likovne kolonije, povedala Darja Jusup, predsednica SKD Lipa Zadar. »Po napornih začetkih smo ponosni, da smo z upornostjo prišli do jubilejne 10. Likovne kolonije.«

Letošnje kolonije se je udeležilo 13 umetnikov, od katerih je večina sodelovala na vseh 10. likovnih kolonijah Maj- Turanj. To so: Ivan Kosmos, Lenka Zaviršek Iz Triglav Split, Adica Dobrić Jelača in Stanka Novković iz Slovenskega doma Zagreb, Jože Arzenšek, vodja likovne kolonije in likovne sekcije Lipa Zadar, Pia Bajlo, Zrinka Majica, Majda Radović, Marija Ivoš iz Lipa Zadar, iz SKD Istra Pulj sta sodelovali Neva Pibernik in Vesna Jelinčić, iz Slovenskega doma Karlovac je prišla Vesna Papac iz in iz Sežane Marjan Miklavec. Umetniki so še enkrat presenetili s svojimi različnimi pristopi likovnega izražanja v dojemanju intimnih stikov s Sv. Filip in Jakovom, morjem, mesti ob morju.

»Pred desetimi leti so v SKD Lipa pogumno začeli s projektom likovne kolonije. Poleg posebne umetniške vrednosti likovnega ustvarjanja, je zelo pomembno tudi dragoceno sodelovanje s Turističnim uradom in občino Sv. Filip in Jakov. Kot do sedaj, bomo tudi v bodoče podpora SKD Lipa pri organizaciji likovne kolonije«, je povedal Igor Pedisić, predstavnik občine Sv. Filip in Jakov. SKD Lipa Zadar je občini in Turističnemu uradu ob 10. Obletnici kolonije podarila umetniško sliko.

V kulturnem delu programa otvoritve razstave 10. Likovne kolonije so nastopili ljudski godci Trio Vetrnica iz Gorišnice, voditelja Konrad Kostanjevec in Ivan Baričić, Folklorna skupina Zadarski tanac pa je izvedla stare mestne plese mesta Zadar. Z recitalom svojih pesmi se je predstavila Marija Ivoš, pesnica in slikarka, članica SKD Lipa Zadar.