Na fotografiji je predsednik države Borut Pahor med slavnostnim govorom na lanskoletni proslavi ob dnevu državnosti. Foto: BoBo, arhiv MMC
Na fotografiji je predsednik države Borut Pahor med slavnostnim govorom na lanskoletni proslavi ob dnevu državnosti. Foto: BoBo, arhiv MMC

V nedeljo, 24. junija 2018, se bo ob 21.15 na Kongresnem trgu v Ljubljani začela osrednja državna počastitev dneva državnosti. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Državno proslavo si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na 1. programu TV Slovenija, s tolmačem v SZJ na pa 3. programu TV Slovenija.

Predsednikovemu govoru bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki ga s sodelavci in sodelavkami pod naslovom »Ime mi je pomlad« in podnaslovom »Pesmi za ples« pripravljajo scenaristka in režiserka Katja Pegan, glasbenika Patrik Greblo in Igor Leonardi, scenograf Marco Juratovec in oblikovalec videa Den Baruca.
Ime mi je pomlad: Pesmi za ples
Kot pravi režiserka Katja Pegan, jo je ob ustvarjanju umetniškega dela proslave vodila misel na pomlad kot prispodobo premika k življenju, rojstva, pa tudi ženske moči. Pomlad po njenih besedah prinese hrepenenje po novih začetkih in nas opogumlja, da stopimo na pot iskanja novih možnosti za svoje udejanjanje. Po svoji obliki ima program proslave podnaslov »Pesmi za ples«. S tem po eni strani govori o plesnih ritmih in plesnih parih na plesišču pod odrom, po drugi pa si želi približati obrednemu ritualu, ki slavi ustvarjalnost in prijateljstvo. V pesmih o pomladi bomo slišali pevce in igralce različnih generacij. Nastopili bodo: Alya, Maja Keuc, Klemen Slakonja, Boris Cavazza, Kristjan Guček, Darja Švajger, Alenka Godec, Nuša Derenda, Tinkara Kovač, Ana Vipotnik in Andraž Hribar. Spremljali jih bodo odlični glasbeni izvajalci na čelu z Orkestrom Slovenske vojske, razširjena zasedba Fake Orchestra, ki se ji pridružuje tudi mednarodno uveljavljen pianist Marko Črnčec, skupina CelloArt, zbor ČarniCe in drugi. Skozi odlomka iz Kosmačevega romana Pomladni dan v interpretaciji letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Mateja Puca se proslava odpre kontemplativnosti in se iz čutnega povzpne v miselni svet, ki želi biti razumljen kot čaščenje osebne človekove svobode in intime.
Proslava želi navdihovati tudi s čudovitimi slikami slovenskih slikark, ki predstavljajo okvir pesmim in prozi. Hkrati pa je 100. obletnica Narodne galerije, ki hrani omenjene slike, tudi inspiracija za kratek film Mateja Sukiča »Zadnjih sto let« in prav tako za plesni film režiserja Matjaža Mraka in koreografinje Valentine Turcu, prav tako letošnje nagrajenke Prešernovega sklada. V filmu so scenografija plesu mogočne narodne institucije, ki služijo slovenskemu človeku. Oblikovalec svetlobe je Bogdan Zupan, kostumografija je delo Lare Kulaš, dirigenta bosta Andreja Šolar in Patrik Greblo.
Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske.
Neposredni prenos proslave bo na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija. Prav tako v živo boste na 3. programu TV Slovenija lahko spremljali proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik.
Pred osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti pa bo slavnostna seja Državnega zbora. Tudi to boste lahko spremljali v neposrednem prenosu, in sicer ob 20.00 na TV SLO 3 ter s tolmačem v SZJ sočasno na MMC TV, v ponovitvi pa bo slavnostna seja s tolmačem v SZJ na sporedu ob 22.40 prav tako na TV SLO 3.
V. R.