Opis fotografije: Invalid na invalidskem vozičku. Foto: MMC
Opis fotografije: Invalid na invalidskem vozičku. Foto: MMC

»Rdeča nit delovanja Zveze paraplegikov Slovenije kot reprezentativne invalidske organizacije vseh dvainpetdeset let organiziranega delovanja je bila in bo tudi vnaprej doseganje socialne pravičnosti in enakih možnosti ter ustvarjanje razmer za kakovostno in celovito vključitev paraplegikov in tetraplegikov v življenje, delovno okolje in v vse oblike družbenega življenja ob enakih pogojih, kot jih imajo neinvalidne osebe. Ob tem poskušamo uveljavljati človekove pravice in avtonomnost paraplegikov in tetraplegikov kot posameznikov in skupin,« je v izjavi za javnost zapisal predsednik Zveze Dane Kastelic.

Zveza paraplegikov za paraplegike in tetraplegike izvaja posebne socialne programe, ki so na področju invalidskega varstva v javnem interesu. Tako v svoji organizaciji združuje devet lokalnih društev s 1085 člani, ki s svojim delovanjem pokrivajo zadovoljevanje potreb članstva na lokalni ravni. Na drugi strani pa se Zveza aktivno vključuje v oblikovanje invalidskega varstva na državni in mednarodni ravni in sodeluje z vsemi tistimi strokovnimi ustanovami, ki lahko pripomorejo k uresničevanju ciljev, namenov in nalog Zveze paraplegikov Slovenije kot nacionalne reprezentativne organizacije. Tako s svojimi posebnimi socialnimi programi in dejavnostjo osebne asistence, s katero imajo že skoraj dvajsetletne izkušnje, izvrstno dopolnjujejo državno invalidsko varstvo in politiko.

»Za našo organizacijo je na državni in lokalni ravni vedno v ospredju posameznik, ki ga je usoda pripeljala v naše vrste. Zato skušamo z različnimi posebnimi socialnimi programi, ki jih sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), na različne načine vključiti uporabnike naših programov. Z izvajanjem programov in storitev kompenziramo njihovo invalidnost in jih seznanjamo z metodami za uspešno delovanje v lastni družini in okolju, kjer teče njihovo življenje po poškodbi ali obolenju hrbtenjače. Hkrati pa s svojo odprtostjo ozaveščamo slovensko in mednarodno javnost o naših stališčih in potrebah za kakovostno življenje paraplegikov in tetraplegikov,« je še dodal predsednik Dane Kastelic. Posebej pa je poudaril, da so se stvari v sistemski ureditvi od lani vseeno premaknile na bolje pri minimalni invalidski pokojnini. To namreč prejema veliko članov Zveze paraplegikov, ki jih je usoda po poškodbi potisnila v invalidsko upokojitev. Z 41 % najnižje pokojninske osnove s približno 380,00 evrov ob sprejetju novele ZPIZ se je približala minimalnemu osebnemu dohodku, ki trenutno znaša 402,18 €.

Nujno reševanje treh perečih področij

Na Zvezi paraplegikov v izjavi za javnost poudarjajo tri prioritete, za katere pričakujejo čimprejšnje rešitve. Kot navajajo, so te:

1. V Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je treba vpisati pravico do obnovitvene rehabilitacije, ki jo imajo poleg drugih najtežje gibalno oviranih invalidov tudi paraplegiki in tetraplegiki. Trenutno imajo to zagotovljeno pri vsakoletnem javnem razpisu ZZZS, vendar je razpis vedno v negotovosti, saj je vezan na sprejem finančnega načrta ZZZS.

2. Odpraviti je treba diskriminacijo med invalidi, ki jo je povzročilo sprejetje ZPIZ-2 leta 1993. Bistveno je, da se dodeli pravica do invalidnine vsem invalidom z neko telesno okvaro, in ne le tistim, pri katerih je telesna okvara nastala pred tem datumom. Trenutni predpis nadomestilo za telesno okvaro daje samo tistim, ki se poškodujejo pri delu ali obolijo za poklicno boleznijo. Predhodno veljaven predpis ZPIZ-1 pa je pravico do invalidnine priznaval vsem invalidom z določeno telesno okvaro, ne glede na to, kako in kje je neka telesna okvara nastala.

3. Zagotoviti je treba stabilno financiranje posebnih socialnih programov, ki jih izvaja Zveza paraplegikov, in delovanja; sredstva, ki jih za delovanje zveze zagotavlja FIHO, se že nekaj let zmanjšujejo.

Zahvala predsednika Zveze paraplegikov Slovenije

»Hvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem v Zvezi paraplegikov Slovenije ter devetih lokalnih društvih. Iskrena hvala tudi vsem osebnim asistentkam in asistentom, ki ste zaposleni pri Zvezi paraplegikov, za vašo požrtvovalnost in opravljanje tako plemenitega poslanstva, kot je skrb za naše uporabnike. Posebej pa se zahvaljujem našim strokovnim delavcem in sodelavcem pri programih in dejavnosti osebne asistence, ki si v teh 'čudnih časih' še dodatno prizadevate, da delovni proces poteka neokrnjeno, čeprav v zavetju domačega ognjišča. Zaradi vas imajo članice, člani in drugi uporabniki naših storitev ustrezno svetovalno pomoč, rešujete njihove trenutne stiske, se z njimi pogovarjate, jih bodrite, skratka, skrbite, da niso osamljeni,« je v zahvali zapisal predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

Praznovanje dneva slovenskih paraplegikov bo potekalo na spletu

Zveza paraplegikov Slovenije vsako leto na dan slovenskih paraplegikov organizira slavnostno skupščino. Zaradi epidemičnih razmer v državi bo dogodek tokrat potekal po spletu. Tudi letos pa nosi naslov IZZIVI PARAPLEGIJE. x