Logotip portala Enostavno. Foto: MMC RTV SLO
Logotip portala Enostavno. Foto: MMC RTV SLO

Vsi si želimo vedeti, kaj se dogaja okoli nas. Nekatere od nas zanimajo dogodki v Sloveniji, druge zanimajo dogodki iz sveta. Nekateri imajo radi šport, drugi radi preberejo kako novico iz življenja slavnih ali pa o različnih zanimivih dogodkih, stvareh, ki se zgodijo ali pa jih počnejo ljudje na različnih koncih sveta. Nekateri iščejo uporabne informacije.

Naš svet je preplavljen z novicami, podatki, informacijami. Vendar pa ni dovolj, da so nam vse te raznolike vsebine na razpolago, pomembno je, da so tudi dostopne.

Novice v lažje razumljivem jeziku

Zelo široka in raznolika je skupina ljudi, ki potrebuje informacije v lažje razumljivem jeziku. Še posebej pa na primer osebe z različnimi oviranostmi, na primer ljudje, ki slabše berejo in težje razumejo zapletena besedila, ljudje po poškodbi glave, osebe z motnjami v duševnem razvoju, starejši, ljudje, ki niso tako zelo izobraženi, ali pa tudi ljudje, ki se slovenskega jezika šele učijo. Pravzaprav bi vsak od nas v določenem obdobju življenja ali pa tudi na določenih področjih potreboval razumljiveje, preprosteje in krajše zapisane informacije.

Lažje razumljiv jezik

Lažje razumljivemu jeziku pravimo tudi tehnika lahkega branja. Ta se v tujini in tudi v Sloveniji razvija že vrsto let, pri tem pa obstajajo številna pravila različnih organizacij in raziskovalnih institucij, do katerih so prišli po dolgotrajnem delu z uporabniki lahkega branja in raziskavami že obstoječih besedil. Na kratko bi lahko rekli, da je lažje razumljiv jezik tista različica jezika, pri katerem sledimo nekaterih splošnim lastnostnim. Na primer uporabljamo znane, pogosto rabljene besede. V prispevkih ne uporabljamo sinonimov. Posamezne kratice razlagamo, razen če gre za ustaljeno rabo. Besed ne okrajšujemo. Izogibamo se rabi zaimkov. Težje in bolj zapletene besede in tujke na kratko pojasnimo in razložimo. Če je mogoče, pišemo v enostavčnih povedih. Vsak stavek poskušamo zapisati v svojo vrstico. Pri pisanju ne uporabljamo prispodob, razen če gre za ustaljeno rabo. Namesto trpnega načina uporabljamo tvorni način. Pri besedilu izberemo pomembne informacije. Kljub večjemu številu razlag mora besedilo ohraniti rdečo nit.

Pri prispevkih sodelujemo tudi s strokovnjaki za lahko branje in uporabniki ter upoštevamo njihove predloge.

Znotraj novinarskih žanrov je mogoče lažje razumljiv jezik uporabljati ne le v besedilnih prispevkih, temveč tudi v radijskih in televizijskih prispevkih, kjer imata pomembno vlogo glas in podoba.

Lažje razumljiv jezik v novinarstvu

Novinarstvo obsega precej širok nabor novinarskih žanrov, ki obstajajo v različnih medijih. Novinarstvo v lažje razumljivem jeziku pa je pri nas novost, ki smo jo v slovenskem prostoru s širokim zamahom vpeljali prav na novem portalu Enostavno pri MMC RTV SLO. Pri pisanju se ravnamo po aktualnosti in pomembnosti dogodkov. Vsako novico je mogoče zapisati v lažje razumljivem jeziku, tudi če je idejna ali konceptualna zasnova novice pri nekaterih zahtevnejša kot pri drugih. Toda pišemo v obliki, ki podaja jasne informacije. Zavezani smo točnosti in preverjenosti informacij, saj to predstavlja temelj novinarstva. Dejstva so dejstva. Različen je le način, na kakšnega so ta dejstva predstavljena. V lažje razumljivem jeziku se izogibamo dvoumnostim, ugibanjem, napovedovanjem. Predstavljamo gotova dejstva, bistvo naših prispevkov pa je neposredna in točna informacija.

Posnetek zaslona portala Enostavno z dne 8. januarja 2021. Foto: MMC RTV SLO
Posnetek zaslona portala Enostavno z dne 8. januarja 2021. Foto: MMC RTV SLO

Kaj prinaša portal Enostavno?

Portal Enostavno sestavlja pet rubrik. V rubriki Slovenija objavljamo prispevke o dogodkih v Sloveniji. Pišemo o gospodarstvu, politiki, družbi, ljudeh, lokalnih in državnih dogodkih, o resnih in manj resnih temah. V rubriki Svet si prizadevamo slediti najpomembnejšim dogodkom povsod po svetu. Dogodkom, ki odmevajo tudi pri nas ali pa so zanimivi za našo splošno razgledanost in poznavanje. V rubriki Šport izpostavljamo uspehe naših športnic in športnikov na pomembnih tekmovanjih doma in po svetu. Rubrika Zanimivosti je pestra, saj v njej objavljamo najrazličnejše zanimive dogodke. Tako zabavne, kot so papige, ki so se naučile sočno preklinjati, pa tudi do bolj resnih, kot je ta, da v Moskvi metroje lahko ponovno vozijo tudi ženske.

Teme, ki nam razširjajo obzorje ali pa nam pomagajo pri razreševanju določenih problemov in vprašanj, pa so zbrane v rubriki Uporabno. Tam si lahko preberete, kakšni so zaščitni ukrepi pred okužbo s koronavirusom, kako pravilno nosimo zaščitno masko in še marsikaj uporabnega za vsakdanje življenje.

Novicam pa lahko tudi prisluhnite, in to tako, da pritisnete na gumb Preberi. Lahko pa izberete tudi počasnejšo hitrost branja, če pritisnete na gumb Preberi počasi.

Prikaz funkcij
Prikaz funkcij "preberi" in "preberi počasi". Foto: MMC RTV SLO

Dostop do portala Enostavno

Na naš portal Enostavno lahko dostopate na različne načine. Do spletnega portala Enostavno lahko dostopate na različne načine. V brskalnik na spletu lahko enostavno vtipkate spletni naslov www.rtvslo.si/enostavno. Kmalu bo mogoče do portala dostopati tudi s spletnega naslova www.enostavno.info. Do Enostavno lahko dostopate tudi s portala Dostopno.si. V zgornjem seznamu možnosti izberete gumb Enostavno. S klikom na ta gumb pridete na spletni portal Enostavno. Obstaja pa še drugi način, kako s spletne strani Dostopno.si dostopate na spletni portal Enostavno. To lahko storite v posebni rubriki Enostavno, ki jo najdete na prvi strani. S pritiskom na povezavo Enostavno pride na spletni portal z novicami v lažje razumljivem jeziku.

Prvi koraki k novinarstvu v lažje razumljivem jeziku

Pisati v enostavnejšem, razumljivejšem jeziku ni lahko. Treba je poznati tako zakonitosti jezika kot tudi potrebe ciljne publike. Novinarstvo v lažje razumljivem jeziku je šele v povojih. Je področje, ki se bo pravzaprav šele začelo razvijati. Na RTV Slovenija smo se tega lotili z zanosom in zagonom. Veseli bomo vaših pripomb, nasvetov, predlogov in mnenje.

Pišite nam na: enostavno@rtvslo.si

Vabljeni k branju novic v lažje razumljivem jeziku na portalu Enostavno!