Na fotografiji je temeljni kamen za bolnišnični oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo na Stari Gori, ki so ga položili maja lani. Foto: Mojca Dumančič
Na fotografiji je temeljni kamen za bolnišnični oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo na Stari Gori, ki so ga položili maja lani. Foto: Mojca Dumančič

Gradbena dela novogradnje bolnišničnega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori tečejo po terminskem načrtu. Že letošnjo jesen se bodo tako v novo stavbo vselili invalidni otroci, ki so v času del nastanjeni v matični bolnišnici, odrasli pa prihodnje leto.V novi stavbi bo prostora za 25 invalidnih otrok in mladine ter 25 odraslih.

Gradbinci zdaj izdelujejo fasado, je povedal direktor šempetrske bolnišnice Stanislav Rijavec in dodal, da potekajo tudi notranja zaključna gradbena dela. Po zaključku del v pritličju, kjer bodo prebivali invalidni otroci, bodo zaključevanje del in opremljanje prostorov nadaljevali v nadstropju, kjer bodo prostori za rehabilitacijo odraslih po možganski kapi ali različnih hudih poškodbah. Odrasle bolnike bodo na rehabilitacijo začeli sprejemati spomladi prihodnje leto. Vrednost prve faze projekta nove bolnišnične stavbe je 4,5 milijona evrov. Od tega so na ministrstvu za zdravje kot investitor projekta pridobili 2,5 milijona evrov evropskega denarja.

Prostori bodo omogočali sodobno rehabilitacijo

Prva faza sicer predvideva izgradnjo stavbe ter ureditev pritličja in nadstropja do tretje gradbene faze. V to je vključena tudi oprema za pritličje, ki jo bo šempetrska bolnišnica financirala iz različnih donacij. Druga faza bo stala predvidoma milijon evrov. Vanjo so vključena še gradbeno-inštalacijska dela in celotna oprema prvega nadstropja, ki bo namenjena rehabilitaciji odraslih. "Z gradbinci se tedensko dobivamo na sestankih in skrbimo, da se gradnja tudi zaradi evropskih sredstev ne bi zavlekla," je povedal Rijavec. Predstojnica oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori Sonja Šinigoj Cijan pa je povedala, da so prostori tako zasnovani, da bodo omogočali sodobno rehabilitacijo. "To pomeni tako uporabo sodobnih pripomočkov kot tudi izvajanje metode, zagotavljali pa bodo tudi zasebnost in možnost izolacije, ki je včasih nujno potrebna pri dolgotrajni hospitalizaciji."

Za otroke z različnimi razvojnimi motnjami

Na oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori, ki deluje od leta 1952, se ukvarjajo z zdravljenjem in rehabilitacijo otrok z različnimi razvojnimi motnjami, ki prihajajo tako s Primorske kot iz drugih slovenskih pokrajin. Mnogim otrokom lahko pomagajo v tamkajšnjih ambulantah, pri težjih oblikahcerebralneparalize pa je pogosto potrebno bolnišnično zdravljenje. Včasih so te hospitalizacije dolgotrajne, zato je otrokom poleg strokovne oskrbe treba zagotoviti tudi vzpodbudno življenjsko ter bivalno okolje. Zadnja leta so med dejavnosti oddelka dodali še oskrbo mladostnikov po poškodbi glave v prometnih nesrečah ter odraslih nevroloških bolnikov po možganski kapi ali s podobnimi stanji, ki nujno potrebujejo rehabilitacijo pred odpustom iz bolnišnice. Stare stavbe so bile zgrajene v obdobju med letoma 1972 in 1982 in so postale neprimerne, zaposleni in uporabniki so se v njih soočali s prostorsko stisko.

Staro Goro želeli zapreti

Bolnišnični oddelek v Stari Gori se je v preteklih letih soočal tudi z negotovo usodo, pojavljali so se namreč celo predlogi, da bi ga zaprli in otroke preselili na drugo lokacijo. V Stari Gori pa naj bi vlagatelji iz tujine zgradili objekte, namenjene elitnemu igralništvu. Člani Društva za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora, starši bolnih otrok in tudi bolnišnično osebje so se tem zamislim uprli in zaprtje bolnišničnega oddelka preprečili. A dejstvo, da so dotrajani paviljoni oziroma barake neprimerni za male bolnike, ki na zdravljenju tam ostajajo tudi več let, je ostajalo. Izjemno slabi sanitarno-zdravstveni pogoji so bili vzrok za izredni inšpekcijski nadzor, po katerem je inšpekcija zagrozila z zaprtjem oddelka. Rešitev je bila gradnja novih prostorov v Stari Gori, ki se v prvem delu zdaj končuje. Že letošnjo jesen se bodo tako v novo stavbo vselili invalidni otroci, ki so v času del nastanjeni v matični bolnišnici, odrasli pa prihodnje leto.

V.P./STA