Na fotografiji je moški, ki v trgovini stoji pred policami z izdelki. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Na fotografiji je moški, ki v trgovini stoji pred policami z izdelki. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Gluhi gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.30 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo Koda gleda na TV SLO 1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić.Cene so se od leta 2000 v Sloveniji dvignile za skoraj 64 odstotkov. V Kodi bodo v prvi oddaji v novi sezoni z gosti preverili, kako drago je v resnici življenje v naši državi in kako preživeti z dohodki, ki jih imamo na voljo.

Kako preživeti ob vse višjih cenah, je vprašanje, s katerim se bodo ukvarjali v današnji Kodi. Iz pred kratkim objavljenih podatkov evropskega statističnega uradaEurostatje namreč razvidno, da so se cene v EU v obdobju od leta 2000 do konca leta 2017 dvignile za nekaj več kot 36 odstotkov. V Sloveniji je bil skupen dvigcenv tem času skoraj 64 odstoten, sicer pa so se najbolj cene zvišale v Romuniji, za skoraj 300 odstotkov, najmanj v Nemčiji, nekaj manj kot za 29 odstotkov. Upoštevaje statistično resnico, da nekateri jedo zelje, drugi meso, v povprečju pavsi jemo segedin golaž, bodo v prvi oddaji Koda v novi sezoni torej vzeli pod drobnogled ceneživljenjskihpotrebščin v Sloveniji in preverili, kako drago je v resnici življenje v naši državi, kako preživeti z dohodki, ki jih imamo na voljo, kako razporediti in porabiti denar, da ne samo shajamo iz meseca v mesec, ampak celo nekaj prihranimo, kako preživijo delavci z minimalno plačo, kako prekarci, kako brezposelni, kako upokojenci.

Kaj vse se je podražilo?

Iz objavljenih podatkov evropskega statističnega uradaEurostatje razvidno, da so se v EU v tem tisočletju do konca leta 2017 najbolj podražile alkoholne pijače in tobak. V tej skupini je bila podražitev 92-odstotna. Za več kot 90 odstotkov so bile dražje tudi storitve in izdelki v skupini izobraževanje. Sledile so skupine stanovanjski stroški, voda, elektrika, plin in druga goriva za domačo rabo (57 odstotkov) ter gostinske in hotelske storitve (56 odstotkov). Hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 43 odstotkov, izdelki in storitve v skupini transport, kamor poleg vozil npr. sodijo še pogonska goriva, servisne storitve in javni potniški promet, za 41 odstotkov, prav tako kot zdravstvene storitve in izdelki. Praktično nespremenjene so v tem obdobju ostaleceneoblačil in obutve, za 22 odstotkov pa so se ob povečani konkurenci in ponudbi pocenili telekomunikacijski izdelki in storitve.

Najvišji dvig cen v državah iz srednje in vzhodne Evrope

Najvišje dvigecensood leta 2000 beležile članice unije iz srednje in vzhodne Evrope, ki so v postopku razvojnega približevanja razvitejšim članicam povezave. V Sloveniji so secenev obdobju med letoma 2000 in 2017 dvignile za nekaj manj kot 64 odstotkov, pri čemer je država od leta 2007 v območju evra in je rastcenbistveno bolj umirjena. Še posebej nizka je bila inflacija v zadnjih kriznih letih. Hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 72 odstotkov, alkoholne pijače in tobak za 159 odstotkov, stanovanjski stroški, voda, elektrika, plin in druga goriva za domačo rabo za 118 odstotkov, gostinske in hotelske storitve za 97 odstotkov, izdelki in storitve v skupini izobraževanje pa za 80 odstotkov. Ceneoblačil in obutve so se dvignile za blizu sedem odstotkov,cenev skupini zdravstvo za 44 odstotkov,cenev skupini transport pa za 39 odstotkov. Najbolj je glede na povprečje EU Slovenija po rasticenizstopala v skupinah prosti čas in kultura, kjer so se izdelki in storitve, kot so osebni računalniki, zabavna elektronika, časopisi in knjige ter počitniški aranžmaji, podražili za skoraj 43 odstotkov, telekomunikacije za 25 odstotkov in pohištvo ter oprema za gospodinjstvo za 47 odstotkov.

Več v oddaji Koda

Kako drago je v resnici življenje v naši državi? Kako preživeti z dohodki, ki jih imamo na voljo? Kako razporediti in porabiti denar, da ne samo shajamo iz meseca v mesec, ampak celo nekaj prihranimo? Kako preživijo delavci z minimalno plačo, kako prekarci, kako brezposelni, kako upokojenci? Odgovore bodo ponudili v oddaji Koda, ki jo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku spremljali tudi danes, 18. septembra ob 17.30 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

Vesna Pfeiffer