Sodniki na nemškem ustavnem sodišču. Foto: Reuters
Sodniki na nemškem ustavnem sodišču. Foto: Reuters

Nemško ustavno sodišče je odločalo v primeru triaže, postopka, ki določa prednostno obravnavo bolnikov glede na resnost njihovega zdravstvenega stanja in v razmerah, ko ni na razpolago dovolj sredstev, da bi vse zdravili takoj.

Zvezno ustavno sodišče je pri tem zavzelo stališče, da je zakonodajna veja oblasti dolžna ukrepati, saj so ogrožena življenja. Obenem je bundestagu očitalo kršitev te obveze, saj ni sprejel nujnih preventivnih ukrepov, zato mora zdaj odločiti o zakonsko obvezujočih pravilih za čas pandemije.

Na ustavno sodišče se je obrnilo devet ljudi z invalidnostmi in obstoječimi boleznimi v strahu, da jih bodo zdravniki zaradi preobremenjenosti pustili na cedilu, če to vprašanje ne bo ustrezno zakonsko urejeno.

Sodišče jim je ugodilo in razsodilo, da pri nudenju intenzivnega zdravljenja, ki je ključno za preživetje in ni na razpolago vsem, nihče ne sme biti zapostavljen zaradi svoje invalidnosti. Obstoječa priporočila od pristojnih teles niso zakonsko obvezujoča, je obenem opozorilo sodišče.