Olimpijski znak iz petih krogov pred športnim poslopjem v Tokiu. Foto: Reuters, arhiv MMC RTV SLO
Olimpijski znak iz petih krogov pred športnim poslopjem v Tokiu. Foto: Reuters, arhiv MMC RTV SLO

Novo slovensko veleposlanico na Japonskem Ano Polak Petrič že prvem letu službovanja v deželi vzhajajočega sonca čaka eden prijetnejših, pa tudi logistično zahtevnih izzivov – olimpijske in paraolimpijske igre. Nekdanja športnica, slovenska reprezentantka v času športne kariere OI ni izkusila, zato se veseli, da jih bo zdaj lahko v drugačni vlogi.
Četudi bivša slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki in pozneje tudi uspešna mednarodna sodnica v tem športu OI še ni izkusila, pa ji je šport prinesel prvi in tudi edini stik z Japonsko iz prve roke doslej, ko se je leta 1999 kot sodnica udeležila svetovnega prvenstva v Osaki.
Na Japonsko, kjer bo službovala prihodnja štiri leta, ima od takrat lepe spomine, najbolj se ji je vtisnila v spomin pregovorna japonska točnost, ki je tu nismo bili vajeni, dobro sojenje pa ji je prineslo tudi priznanje Mednarodne gimnastične zveze (FIG).
Z družino, možem Klemnom Polakom in 20-mesečnim sinom Oskarjem se v Tokio odpravlja 18. avgusta. Manj kot leto dni za tem, 24. julija 2020, se bodo v tej azijski državi s slovesnim odprtjem začele olimpijske igre, ki bodo na sporedu do 9. avgusta, nato v Tokiu od 25. avgusta do 6. septembra
sledijo še paraolimpijske igre.
Velik izziv tudi za promocijo države
"Olimpijske in paraolimpijske igre in priprave nanje bodo zagotovo eden največjih izzivov, ki me čakajo v mandatu štiriletnega službovanja na Japonskem. Izziv zato, ker je priprava na tak dogodek za vsako državo naporna, vendar sem prepričana, da nam bo v sodelovanju z različnimi akterji, Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS), vladnimi organi, pristojnimi ministrstvi uspelo to zgodbo narediti uspešno, da bomo Slovenijo japonski javnosti in družbi predstavili na najboljši način," je Ana Polak Petrič dejala v pogovoru za STA.
"Menim, da imamo dokaj veliko materiala, predvsem zato, ker imamo odlične športnike. Tu imam v mislih predvsem naše uspešne judoiste, ki so v deželi juda zelo znani, pa legendarnega telovadca Mira Cerarja, ki bo ambasador Slovenije v Tokiu. Mislim, da ne bo imela nobena druga država tam prisotnega zlatega olimpijca iz Tokia 1964, tako da bo to res nekaj posebnega," je ocenila.
"Seveda bomo postregli tudi s slovensko kulinariko, z vini ... Predstavili se bomo v najboljši luči," je prepričana Polak Petričeva, ki dodaja, da bodo OI in POI resda po eni strani velik izziv, po drugi pa jih pričakuje z velikim veseljem.
Priprave na OI in POI v Tokiu 2020
Glede podrobnejših priprav na igre je razkrila, da pristojni že nekaj časa delajo na tem projektu. "Izbrana je tudi že lokacija za Slovensko hišo, tudi OKS se že dlje časa pripravlja na igre, saj gre za obsežne priprave. Začenjajo se tudi priprave na to, kakšna bo promocija Slovenije na Japonskem, a ne smem še vsega razkriti, ker mora biti to presenečenje."
A že jeseni pričakuje v Tokiu delegacijo OKS, tudi delegacijo paraolimpijskega komiteja, ki si bodo ogledale prizorišča. "Sledila bo še delegacija Slovenske turistične organizacije (STO), tako da se za nas že takoj začenja zelo naporno leto, " našteva Polak Petričeva.
Na vprašanje, v kakšni vlogi bo sodelovalo veleposlaništvo pri OI, je Polak Petričeva poudarila, da je primarna naloga pomoč slovenskim državljanom, če bo treba karkoli v zvezi s konzularno pomočjo in zaščito. "Poleg tega je naša naloga tudi zagotavljanje vseh potrebnih stikov, ki jih bodo naši predstavniki potrebovali. Takrat pričakujemo tudi veliko visokih obiskov, predsednika, ministrov in drugih funkcionarjev, za katere moramo primerno poskrbeti, seveda pa bomo sodelovali tudi pri promocijskih dejavnostih Slovenije v Slovenski hiši, če bo treba, bomo pripravili tudi kaj v veleposlaništvu. Vse naše atome moči bomo usmerili v to, da bomo tiste tedne naredili vse, kar bo treba."
Nekdanja ritmična gimnastičarka in športna sodnica z navdušenjem spremlja šport
"Ne kot športnici ne kot sodnici v ritmični gimnastiki se mi ni uspelo udeležiti OI, zato sem si to vedno želela. Zdaj bom sodelovala v neki drugi vlogi, kot veleposlanica Slovenije, in že komaj čakam, da se bom udeležila teh iger, bodrila slovenske športnike in jim bomo skupaj lahko pomagali do čim večjih uspehov," pravi Polak Petričeva.
Sama tudi sicer z veseljem spremlja šport in zlasti dosežke slovenskih športnikov. Blizu so ji predvsem gimnastika, košarka, plavanje ... "Ker izhajam iz ritmične gimnastike, bi si želela, da bi se končno enkrat v samostojni Sloveniji tudi kakšna slovenska ritmičarka udeležila OI. Mislim, da imamo že za Tokio dobro priložnost, čeprav so kvalifikacije za OI zelo naporne in je število prostih mest v tem športu zelo omejeno," je ocenila.
Nova slovenska veleposlanica v Tokiu si želi, da bi prihodnje leto Japonsko obiskalo čim več slovenskih športnikov . "Upam, da jih bo čim več, ne le olimpijcev, tudi paraolimpijcev. Meni osebno OI po eni strani pomenijo seveda vrhunski športni dogodek, želja vsakega športnika, po drugi strani pa je treba olimpijsko gibanje gledati tudi v luči tkanja povezav med državami. To je vendarle dogodek, v času katerega se zdi, da se vse drugo na svetu ustavi, ves svet spremlja OI in kaj se tam dogaja. Zato gre za pomemben povezovalni dogodek med državami, narodni, to gibanje je gotovo več kot samo nek športni dogodek," je prepričana nova slovenska veleposlanica na Japonskem, ki upa, da ji bo čas dopuščal, da si bo lahko kakšne tekme, še zlasti s slovenskimi športniki, ogledala tudi v živo.
Za konec leto dni pred začetkom OI športnikom in vsem navijačem, slovenskim državljanom, ki bodo obiskali Japonsko, polaga na srce, naj dosledno spoštujejo predpise. "To ni kot pri nas ali drugje po Evropi. Japonska je še vedno zelo tradicionalna družba. Če tam pride do kakšnega prekrška ali si osumljen kaznivega dejanja, so postopki veliko strožji kot tu. Seveda pa si želimo, da bi bilo naših navijačev čim več."
STA/ V.R.

Medalje za OI in POI v Tokiu 2020 so izdelane iz recikliranih materialov. Na fotografiji zlata, srebrna in bronasta medalja. Foto: Reuters, arhiv MMC RTV SLO
Medalje za OI in POI v Tokiu 2020 so izdelane iz recikliranih materialov. Na fotografiji zlata, srebrna in bronasta medalja. Foto: Reuters, arhiv MMC RTV SLO