Borut Pahor, Štefanija Lukič Zlobec, Zvezdan Pirtošek na sestanku v predsedniški palači, 13.4.2022. Foto: Nebojša Tejić/STA
Borut Pahor, Štefanija Lukič Zlobec, Zvezdan Pirtošek na sestanku v predsedniški palači, 13.4.2022. Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Spominčice Štefanija Lukič Zlobec in nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek sta Pahorju predstavila pobudo za ustanovitev sveta za obvladovanje demence pri predsedniku republike. Pahor je pobudo sprejel.

Sogovorniki so se dogovorili, da v prihodnjih tednih pripravijo vse potrebno za ustanovitev takšnega sveta.

Svet bi deloval pod okriljem predsednika republike in združeval strokovnjake s področja demence, ki bi oblikovali skupna stališča in priporočila, s katerimi bi poskušali vplivati na odločevalce ter javnost ozaveščati o naraščajočem problemu demence.

Predsednica Spominčice Štefanija Lukič Zlobec se je predsedniku republike zahvalila za večletno in stalno podporo, ki jo ta izkazuje društvu, in za njegovo skrb za ljudi, ki jih prizadene demenca, so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednika.

Pahor je ob tem potrdil, da se zaveda, da je demenca vse večji družbeni in zdravstveni problem. V preteklosti je že podprl nacionalni plan za demenco in bil častni pokrovitelj konference Alzheimer Europe, ko je bila ta leta 2015 v Ljubljani.

Leta 2018 je predsednik republike odlikoval Zvezdana Pirtoška za izjemno prodorno, visoko strokovno in človekoljubno delovanje na področju demence in Štefanijo Lukič Zlobec za izjemno požrtvovalno delo z obolelimi in njihovimi svojci v okviru združenja Spominčica.