Srečanje partnerjev projekta v Sloveniji. Foto: Društvo distrofikov Slovenije
Srečanje partnerjev projekta v Sloveniji. Foto: Društvo distrofikov Slovenije

Na povabilo hrvaških kolegov iz Zveze društev distrofikov Hrvaške – SDDH Društvo distrofikov Slovenije sodeluje kot partner v projektu Digitalno okno v svet mišične distrofije (MD). Projekt je bil odobren v okviru Razpisa za zbiranje predlogov za leto 2021 za program Erasmus+ in se izvaja v okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 2: Mala partnerstva. Vrednost projekta je 60.000,00 EUR. Projekt financira Evropska komisija in sofinancira Evropska unija. Izvajalec v Republiki Hrvaški je Agencija za mobilnost in programe Evropske unije. O projektu smo govorili s strokovno sodelavko Društva distrofikov Slovenije Tamaro Horvat Madjar.

Kako je prišlo do ideje za projekt?

Na Društvu distrofikov Slovenije smo se odzvali povabilu s strani hrvaških kolegov iz Saveza društava distrofičara Hrvatske, če bi sodelovali z njimi na projektu z naslovom Virtualno okno v svet MD, ki so ga prijavili v okviru Razpisa za zbiranje predlogov za leto 2021 za program Erasmus + Ključna aktivnost 2: Sodelovanje organizacij in institucij: Partnerstva za sodelovanje - Mala partnerstva Agencije za mobilnost in programe Evropske unije.

Kaj so pokazale analize stanja pred projektom, kakšne so veščine mladih z MD pri delu z digitalnimi orodji?

Na društvu distrofikov smo ocenili, da so mladi z MD vešči dela z digitalnimi orodji, z njimi se srečujejo že v zgodnjih letih predvsem zato, ker jim omogoča lažje delovanje bodisi v šoli ali poklicni poti. Med mlajšimi člani je prisotna visoka stopnja zavedanja, da je v poklicih, ki jih lahko opravljajo vedno bolj nujna uporaba in znanje tehnologij in digitalnih orodji. Prav tako so sodobnejši pripomočki za vsakdanje življenje dostikrat že vezani na znanja le-teh. Več naših članov vidi priložnosti, ki jih ponujajo digitalna orodja in jih tudi pridno izkoriščajo za oglaševanje svojih dejavnosti. Opažamo tudi, da mladi z MD rajši posegajo po digitalnih orodjih pri uporabi društvenih socialnih programih.

Kateri so osnovni cilji projekta, koliko časa bo trajal projekt?

Projekt bo trajal 18 mesecev, od 1. novembra 2021 do 30. aprila 2023. Osnovni cilj projekta je izgradnja zmogljivosti vključenih organizacij v projektu, poudarek je na izboljšanju znanja in veščin mladinskih delavcev SDDH (Savez društava distrofičara Hrvatske) in DDS (Društvo distrofikov Slovenije) za delo z mladimi z mišično distrofijo (MD). Za inovativne metode dela z mladimi bodo uporabljena orodja za opolnomočenje mladinskih delavcev. Mladinski delavec bo kot poznavalec digitalnih tehnik in znanja mlade z MD spodbujal k bolj aktivnemu življenju. Cilj projekta je omogočiti zaposlenim v organizacijah nove metode dela in orodja, ki bodo v pomoč pri delu z mladimi z MD. Nove metode bodo mlade z MD opolnomočile do te mere, da bodo lahko pokazali svojo inovativnost in talente, uporabljali digitalna orodja in nove podporne tehnologije.

Kakšni bodo konkretni dosežki in kdaj bo do njih prišlo?

Ciljna skupina projekta so zaposleni, ki delajo z mladimi z MD; zaposleni v SDDH in partnerski organizaciji DDS. To so ljudje, ki pri svojem vsakdanjem delu komunicirajo z mladimi, organizirajo aktivnosti za mlade, jih spodbujajo k aktivnemu življenju v širši okolici, zagovarjajo njihove pravice in so v neposrednem stiku z mladimi z MD. Zaposleni bodo opolnomočeni in hkrati izboljšali svoje znanje za odkrivanje potenciala mladih z MD, usposobljeni bodo tudi v znanju spletnih orodij, s katerimi bodo lahko lažje osveščali mlade z MD in jih vključevali v družbo. Z izboljšanjem kompetenc zaposlenih za delo z mladimi z MD se bo izboljšalo celotno področje mladinskega dela in s tem organizacije kot celote. Prednosti so povečanje kakovosti, inovativnosti in prepoznavnosti mladinskega dela s spodbujanjem priznavanja in vrednotenja mladinskega dela ter neformalnega in priložnostnega učenja na vseh ravneh ter podpiranjem kakovostnega razvoja in inovativnosti v mladinskem delu; nadgradnja znanja ljudi, ki delajo z mladimi ter podpiranje razvoja in izmenjave metod, ki delajo z marginaliziranimi mladimi, preprečevanje rasizma in nestrpnosti med mladimi ter tveganja, priložnosti in posledice digitalizacije.

Kako poteka sodelovanje z drugim partnerjem pri projektu?

Partnerstvo med DDS in SDDH je rezultat dolgoletnega sodelovanja od ustanovitve EAMDA naprej. Predstavnike DDS in SDDH že dolga leta združujejo isti interesi in področja dela, ki se kažejo preko skupnih pobud, aktivnostih, strokovnih srečanj, konferenc in drugih dogodkov, zato sta obe organizaciji videli priložnost sodelovati na projektu. Kombinacija izkušenj SDDH na področju opolnomočenja, svetovanja za mlade in dejavnosti, ki so oblikovane glede na njihove potrebe ter izkušnje DDS pri zaposlovanju ljudi z MD in z osebno asistenco, ki jo koristijo tudi mladi z MD, so prednosti, ki jih bo vsak od projektnih partnerjev prinesel in delil z drugimi. Skupno sodelovanje bo ustvarilo nove priložnost za izboljšanje strukture dela obeh organizacij. V sklopu projekta bodo organizirana 3 transnacionalna srečanja, od katerih sta bili dve že organizirani in sicer februarja v Zagrebu ter marca v Ljubljani in Izoli. Sodelavci obeh društev smo se med srečanji bolje spoznali in si izmenjali izkušnje na področju dela z mladimi z MD.

Kakšne načrte imate za letošnje leto v povezavi s projektom, kakšni posebni dogodki, dejavnosti?

V 18 mesecih projekta Digitalno okno v svet MD bomo partnerji izvajali izobraževanja, delavnice, okrogle mize, transnacionalna srečanja v Zagrebu in Ljubljani, izmenjali primere dobre prakse pri delu z mladimi z mišično distrofijo, organizirali nacionalne dogodke na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer bodo mladi člani z MD imeli možnost predstaviti svoje talente, izmenjali izkušnje pri uporabi podpornih tehnologij pri uporabi digitalnih orodij in sodelovali pri razvoju metod dela z mladimi z MD. Skozi projektne aktivnosti bosta obe sodelujoči organizaciji izboljšali znanja in veščine mladinskega delavca, ki pri svojem vsakodnevnem delu komunicira z mladimi z MD, organizira aktivnosti, jih spodbuja k sodelovanju v skupnosti, zagovarja njihove pravice in je v neposrednem stiku z mladimi z MD.

Kako boste ohranili trajnost projekta tudi po koncu njegovega financiranja?

S pomočjo projekta bomo kader mladinskih delavcev, ki so v neposrednem stiku z mladimi uporabniki z MD, dodatno usposobili na nove izzive, ki nas čakajo pri delu z mladimi z MD v bližnji prihodnosti, s tem jim bomo v pomoč pri uresničevanju idej, ki se jim bodo utrnile.