Kolesarska ekipa Nova Gorica - Gorica 2025. Foto: Ervin Čurlič
Kolesarska ekipa Nova Gorica - Gorica 2025. Foto: Ervin Čurlič

Na predtekmovalni dirki samega Gira so zasnovali skupno ekipo Gorice in Nove Gorice. Mešano ekipo z imenom Nova Gorica - Gorica 2025 je sestavljalo šest članov: smučarka Ana Bucik, Alen Kobilica in nekdanji nogometaš Matej Rožič Mavrič s slovenske strani ter Daniele Pontoni, nekdanji svetovni prvak v ciklokrosu, pa odlična gorska kolesarka Samira Todone in nekdanji profesionalni kolesar Andrea Zatti z italijanske strani. Kolesarji so odpeljali promocijska etapa z električnimi kolesi, dolga je bila skoraj 75 km in strmim vzponom v Goriških Brdih.

Dogodek je spremljal predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Igor Miljavec, ki je povedal, da je sodelovanje Alena Kobilice na GiruE »za slepe in slabovidne osebe velik dogodek, kajti Alen je dokazal, da je to mogoče.« Dodal je še: »Če so podane pravilne informacije in urejena dostopnost, ni ovir. Tudi s tem dogodkom dokazujemo, da slepota ni ovira, da postanemo aktivni in enakopravni nastopajoči.

Igor Miljavec je vožnjo Alena Kobilice spremljal iz spremljevalnega vozila in takole opisal svoje občutke: »Zame je bilo to posebno doživetje, še posebno, ko je prišlo do tehnične okvare tandema. Navdušen sem bil nad profesionalno reakcijo Robija Jenka in tem, kako jima je pomagal in jima omogočil, da sta se Alen in Urh ponovno priključila skupini.«

Urh Klenovšek in Alen KObilica na kolesu pred stratom. Foto: Ervin Čurlič
Urh Klenovšek in Alen KObilica na kolesu pred stratom. Foto: Ervin Čurlič

Tudi glavni protagonist vožnje s tandemom, Alen Kobilica, je bil nad samim dogodkom navdušen. V izjavi takoj po končani vožnji je dejal: »Res, to je bila fantastična izkušnja. Odpeljati, voziti na Giru d'Italia … mislim, da so to sanje vsakogar. Tudi tega se zavedam, kako pomembno je, da je občinstvo, publika … Dobiš neko dodatno energijo. Slovenci so res fantastični navijači. Imel sem občutek, da smo kar vsi skupaj, ker je dejansko tako ozka cesta, da bi se lahko kar koga dotaknil.«

Po zaključenem edinstvenem dogodku pa smo o občutkih povprašali tudi Robija Jenka, ki je spremljal kolesarje v spremljevalnem vozilu skupaj z Igorjem Miljavcem in jim pomagal tudi pri tehničnih težavah.

Kako je potekalo sodelovanje na e-etapi Gira, ki je vodila tudi po slovenskih Brdih?

V ekipo GiraE sem bil postavljen kot predstavnik kolesarskega kluba Nova Gorica in sicer v vlogi spremljevalca. Ker je sistem enak kot na navadnih kolesarskih dirkah, je bil potreben nekdo z znanjem vožnje avtomobila v karavani, pa tudi priprave koles, opreme in tako dalje. Ekipa tekmovalcev iz naše strani je bila odlično sestavljena. Ana Bucik, Matej Mavrič Božič in tandem Alen Kobilica in Urh Klenovšek so se odlično ujeli. Vsa ekipa je delovala sproščeno. Že takoj zjutraj sem, kljub temu, da nisem vedel točno, kaj nas čaka, čutil, da bo to lep dan.

Kako se je odrezal tandem Alen Kobilica – Urh Klenovšek?

Tandem Klenovšek - Kobilica je sploh prvi tandem, ki je nastopil na tej prireditvi. Z dovoljenjem vodje dirke oziroma še prej z idejo o njunem sodelovanju se je začel pisati ta zanimiv in zgodovinski trenutek. Na začetku etape sta imela manjše tehnične težave, ki pa smo jih hitro rešili in vrnila sta se v glavnini, kot bi bila dva profesionalna kolesarja. Ko sem najprej videl Igorja (Igorja Miljavca, predsednika MDSSNG), kako ga je zaskrbelo zanju in je že mislil, da se njuna dirka končuje, in nato še njegovo veselje, da sta se vrnila v skupino, sem v bistvu tudi sam dojel, kaj pomeni takšen nastop njim. Mali povratek za karavano, a velika zgodba za našo ekipo. Bilo je res užitek občutiti to veselje in pozitivno energijo.

Alen KObilica in Urh Klenovšek med vožnjo po Novi Gorici. Foto: Ervin Čurlič.
Alen KObilica in Urh Klenovšek med vožnjo po Novi Gorici. Foto: Ervin Čurlič.

Vzdušje je bilo torej odlično?

Tako je. Vzdušje je bilo enkratno. Prej dejansko nisem poznal nikogar. Ano sicer sponzorira isti sponzor kot našo ekipo, a se še nisva srečala. Mateja se pa spomnim kot odličnega nogometaša. Predvsem po nastopih v reprezentanci. Tudi Alena sem poznal le preko medijev.
Pot do starta in sam dan sta bila prekratka, saj tem za pogovor ni zmanjkalo ... Kljub temu, da gre pri GiruE bolj kot ne za promocijo in druženje, pa se na delu trase vseeno tekmuje. Tu so pa z odnosom vsi pokazali, da so vrhunski športniki, ki ničesar ne prepuščajo naključju in znajo prevzeti odgovornost, ki jim jo je prinesla čast, da zastopajo slovenski del ekipe na etapi, ki je potekala tudi čez Slovenijo.

Kakšni so občutki po uspešno izpeljani akciji?

Že med samo etapo mi je večkrat zmanjkalo besed v pogovoru z Igorjem, ki je etapo spremljal z menoj v kombiju. Besede so zamenjale solze sreče. Še zdaj se prav naježim, ko pomislim na to, koliko vse skupaj pomeni Igorju in njegovemu društvu. Prepeljati Brda in Gorico v pričakovanju Gira, ko se je trlo ljudi, je bilo zame, kot nekoga, ki mu je kolesarstvo način življenja, nabito s čustvi. Zaključek naše etape, navdušenje naše posadke in veselje v cilju pa so postavili piko na i. To je bil eden tistih dni, za katere se živi. Upam da v isti sestavi opravimo še z kakšnim projektom oziroma izzivom. Hvala vsem!

Električno kolo tandem, ki sta ga na e-Giru skozi Brda v nedeljo, 23. maja 2021, vozila Alen Kobilica in Urh Klenovšek, bo namenjeno programu rehabilitacije slepih in slabovidnih v domačem in lokalnem okolju.