Fotografija iz uvodne špice oddaje Prisluhnimo tišini. Vir: arhiv TV Slovenija
Fotografija iz uvodne špice oddaje Prisluhnimo tišini. Vir: arhiv TV Slovenija

[video]

[/video]Oddaja Prisluhnimo tišini je narejena v slovenskem znakovnem jeziku, ki je jezik sporazumevanja gluhih. Spremljate jo lahko vsako drugo nedeljsko dopoldne na TV SLO 1. Velik del oddaje bo tokrat posvečen temu, kako slovenski znakovni jezik utrjuje svoje mesto v družbi.
Za učenje slovenskega znakovnega jezika je vse več zanimanja. S septembrom so se ga začeli učiti tudi osnovnošolci, ki so ga izbrali za izbirni predmet. Pri poučevanju bo učiteljem nedvomno v pomoč tudi pred kratkim pripravljena Priročna video slovnica slovenskega znakovnega jezika. Vešči uporabniki tega jezika pa bodo lahko svoje znanje nadgradili s strokovnim priročnikom Znakovni jezik, govorica kretenj, avtorice prof. dr. Andreje Žele. S kakšnimi izzivi se spopadajo slepi, gluhi in gluhoslepi, je bila osrednja tema letošnjih dnevov upravnih enot. Oktobra bo Marino Kegl, peti igralec svetovne teniške lestvice gluhih, zastopal Slovenijo na svetovnem prvenstvu. Od 7. oktobra pa sta poleg osrednjega dnevnoinformativnega bloka ob 19. uri na 1. programu TV Slovenija tudi Vreme in Šport v celoti tolmačena v slovenski znakovni jezik.
Prisluhnimo tišini bo na sporedu v nedeljo, 27. oktobra 2019, ob 10.50, na TV SLO 1. Pozneje bo oddaja na voljo na ogled v spletnem arhivu RTV 4D in na spletni strani www.dostopno.siv rubrikah Oddaje z znakovnim jezikom in Podnaslovljene oddaje.

V. R.