Na fotografiji je voditeljica oddaje Turbulenca Milica Prešeren. Foto: Sandi Fišer, arhiv oddaje Turbulenca
Na fotografiji je voditeljica oddaje Turbulenca Milica Prešeren. Foto: Sandi Fišer, arhiv oddaje Turbulenca

Priljubljeno izobraževalno-svetovalno Turbulenca lahko spremljate tudi s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno na MMC TV. Tokrat se bodo v sredini popoldanski oddaji spraševali, ali umetnost lahko zdravi.

Umetnost nam s svojimi različnimi izraznimi oblikami omogoča, da lažje izražamo svoja čustva in komuniciramo s svetom. O tem, kakšni so učinki likovnega, glasbenega, dramskega, glasbenega in gibalnega izražanja, bo voditeljica Milica Prešeren tokrat govorila s svojimi gosti. Izvedeli boste tudi, kako lahko umetnost pomaga tistim, ki imajo čustvene, duševne ali telesne težave ter kaj ponuja posameznikom, ki si želijo le poglobiti stik s svojim notranjim svetom.

V studiu se bo voditeljica Milica Prešerenpogovarjala s strokovnjakinjama: dr. Bojano Caf, specialno pedagoginjo in gibalno-plesno terapevtko, ki prihaja iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, in doc. Alenko Vidrih, igralko in dramsko pedagoginjo, ki je tudi vodja podiplomskega študija ''Pomoč z umetnostjo'' na Pedagoški fakulteti ljubljanske univerze. Poleg strokovnjakinj se bo pogovoru v studiu pridružil tudi fotograf Branko Čeak, ki ga niti hitro napredujoča dedna okvara mrežnice ne ustavi pri fotografiranju. V Kopru pa so ustvarjalci Turbulenceobiskali Tino Pavlovič, ki ji je prav slikanje, in to z usti,pomagalo, da je po hudi nesreči, ki jo je prikovala na voziček, našla nov smisel. Ogledali pa si boste lahko tudi prispevek z delavnice risanja s peskom, ki lahko mladim, obremenjenim s šolskimi obveznostmi in čustveno napetim, pomaga, da se lažje sprostijo.

Turbulenca je na sporedu vsako sredo ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija, s tolmačem v znakovni jezik pa si jo sočasno lahko ogledate na MMC TV. Pozneje pa je na voljo na ogled v spletnem arhivu RTV 4D in v rubriki Oddaje z znakovnim jezikom na portalu www.dostopno.si.

V. R.