Fotografija iz špice oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv oddaje
Fotografija iz špice oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv oddaje

Izobraževalni četrtkovi popoldnevi na TV SLO 1 in s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV: ob 17.25 poljudnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost in ob 17.55 petminutna oddaja Na kratko, ki razlaga pojme z družboslovnega in humanističnega področja. Sočasno s predvajanjem na 1. programu TV Slovenija tudi s tolmačem v SZJ na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc.

Četrtek, 14. november 2019

Ugriznimo znanost, ob 17.25
Podnaslov: Au, boli!
Bolečina. Traja lahko le nekaj sekund ali pa nas obremenjuje leta. Četrtina Slovencev namreč trpi za kronično bolečino. Nekateri ljudje čutijo bolečino celo v okončini, ki je nimajo, drugi bolečine sploh nikoli ne čutijo. Čeprav bi se ji vsi radi izognili, je za naše življenje zelo pomembna. Večina moških, ki ne čuti bolečine, umre še pred 20. letom starosti.
Bolečine pa ne čutimo vsi enako intenzivno. Zakaj je bolečina tako zelo subjektivna? Zakaj ni vedno sorazmerna s poškodbo telesa in kaj vse vpliva na to, kako jo doživljamo?
Znanstveniki s preučevanjem genov, ki so odgovorni tudi za bolečino, iščejo nove rešitve za utišanje kronične bolečine.
Na kratko, ob 17.55
Podnaslov: Kompetence
Kompetence so ključno gonilo uspeha. So naš največji kapital za prihodnost ter pogoj za uspešno poslovno in zasebno življenje. Zdi se, da se v današnji močno tekmovalni družbi pojem kompetence ne samo čedalje pogosteje pojavlja, temveč je tudi vse pomembnejši. Kaj pravzaprav so kompetence in ali so res tako pomembne za uspeh v življenju? Na vprašanja kompetentno odgovarjajo sociolog, psiholog in pedagog.
Oddaje s tolmačem so po premiernem predvajanju dostopne v našem arhivu na spletni strani www.dostopno.siv rubriki Oddaje z znakovnim jezikom. V rubriki Podnaslovljene oddaje pa so na voljo oddaje s podnapisi.

V. R.

Fotografija iz špice oddaje Na kratko, arhiv TV Slovenija
Fotografija iz špice oddaje Na kratko, arhiv TV Slovenija