Voditeljica Renata Dacinger med snemanjem oddaje Ugriznimo znanost v studiu. Foto: arhiv oddaje, RTV SLO
Voditeljica Renata Dacinger med snemanjem oddaje Ugriznimo znanost v studiu. Foto: arhiv oddaje, RTV SLO

Četrtkovo izobraževalno popoldne: ob 17.25 na TV SLO 1 poljudna oddaja o znanosti, ki ji ob 17.55 sledi petminutna oddaja z razlago razširjenih terminov s področja humanistike in družbe. Oddaji si lahko gluhi gledalci na MMC TV ogledajo s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno s predvajanjem na TV SLO 1.

Ugriznimo znanost, 11. april, 17.25

Z algami do čistejšega okolja

Cvetenje oziroma pretirano razmnoževanje alg v naših jezerih in morju je vse pogostejše. Alge dojemamo kot nadležno onesnažilo, a je njihovo razmnoževanje v resnici le posledica onesnaženja, ki ga povzročamo ljudje. Po nekaj tednih hitrega razmnoževanja nastane tudi po več ton algne biomase. Bi jo lahko koristno uporabili? Za gnojila, bioplastiko, olja, vodik, fosfor ali celo za električno energijo? Bi nam lahko pomagale čistiti odpadno vodo? V tokratni oddaji bodo govorili o tem, kako si lahko z algami pomagamo do čistejšega okolja. Renata Dacinger je v studiu gostila doc. dr. Tino Elersek z Nacionalnega inštituta za biologijo, Roberta Reinhardta iz podjetja AlgEn in prof. dr. Marka Dolinarja s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Anja Čuček je z Borutom Lazarjem preverila, kakšne so tehnologije gojenja alg, in med drugim poskusila "čips" iz alg. Nataša Gaši pa je obiskala demonstracijsko inštalacijo podjetja Koto v Zalogu pri Ljubljani.

Na kratko, 11. april, 17.55

Pametna mesta

V bližnji prihodnosti naj bi vse več ljudi živelo v mestih, po nekaterih podatkih do leta 2050 kar 70 odstotkov. Hitra urbanizacija tako prinaša vse večjo onesnaženost zraka, gost promet, veliko količino odpadkov. Z uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij si zato pametna mesta prizadevajo k večji optimizaciji upravljanja in višji kakovosti bivanja v mestih.

Napovednik: https://www.facebook.com/NaKratkoTVS/videos/2013349388787128/

V. R.