Predel za fizično aktivnost v parku. Zelena travnata površina, na kateri so telovadni aparati za starejše. Foto: TV SLO
Predel za fizično aktivnost v parku. Zelena travnata površina, na kateri so telovadni aparati za starejše. Foto: TV SLO

V Domu starejših Hmelina v Radljah ob Dravi praznujejo 10. obletnico delovanja. Za dementne in tiste na invalidskih vozičkih so uredili tematsko-senzorični park, v katerem se lahko varno gibajo.
V domu je trenutno 152 stanovalcev, na sprejem jih čaka še enkrat toliko. Veliko pozornosti posvečajo dementnim stanovalcem in tistim na invalidskih vozičkih, za katere so uredili tako imenovani tematsko-senzorični park. Ograjenost parka in posebej zasnovane poti tem stanovalcem omogočajo varno gibanje.
Tematsko-senzorični park, ki se razprostira na slabem hektarju, ponuja več kot 400 metrov urejenih pohodnih površin.
"Ko smo se začeli pogovarjati o parku, smo vključili tudi stanovalce, da so dajali pobude, ideje. Tako je nastalo to, kar je zdaj tukaj. Imamo vsega po malem – malo telovadbe, malo samih sprehodov, imamo energijski kotiček, imamo en del kmečkega dela, kjer smo še dodatno nasadili sadje," pravi direktorica doma Silva Duler.
Vsak košček parka ima posebno zgodbo.

"V paru se stanovalci veliko več družijo, posedajo, s tem je veliko več socialne interakcije, prihaja do novih znanstev, prijateljstev. Seveda tudi med sabo si pomagajo, nekdo, ki je na invalidskem vozičku – večkrat vidimo, kako mu drugi stanovalec pomaga premagati kakršno koli prepreko," pojasnjuje Janja Ramšak, strokovna vodja Doma Hmelina.
Na svežem zraku v tematsko-senzoričnem parku uživajo tudi nepomični stanovalci. Zaposleni jih v park pripeljejo kar s posteljami.
K. T., Katja Gole, TV Slovenija